در واکنش به بیانیه مشترک عربستان سعودی و مصر در انتقاد از «مداخله» جمهوری اسلامی در امور کشورهای منطقه، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز چهارشنبه، ۱۶ اسفندماه، در بیانیهای این گونه انتقادات را «واهی و اصرار بر اشتباهات مخرب گذشته» توصیف کرد.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در پایان سفر خود به مصر به اتفاق عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور این کشور، بیانیهای مشترک منتشر کرد که در بخشی از آن از یک «عضو منطقه» انتقاد شده بود.
این بیانیه بدون آن که نامی از ایران در آن آمده باشد میگفت: «امنیت منطقه اعراب تامین نمیشود مگر با پایان دادن به تمامی تلاشهای یک عضو منطقه برای مداخله در امور کشورهای عربی.»
ولیعهد عربستان سعودی ساعاتی بعد مصاحبهای داشت که متن آن روز چهارشنبه ۱۶ اسفند در یک روزنامه مصری به چاپ رسید. او در این مصاحبه با انتقاد شدید از جمهوری اسلامی ایران و ترکیه، این دو را در کنار گروههای شبهنظامی «مثلث امروزی شر» نامید.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از روزنامه مصری «الشروق»، محمد بن سلمان سهشنبه شب در آخرین ساعات دیدار خود از قاهره در این مصاحبه همچنین «پروژه ایران» را در حال فروپاشی توصیف کرد.
Your browser doesn’t support HTML5
کشورهای عرب منطقه خلیج فارس بهویژه در یکی دو سال گذشته، تهران را متهم کردهاند که تلاش میکند بهویژه از طریق اقلیت شیعه در امور داخلی این کشورها دخالت کند.
در مقابل، مقامات جمهوری اسلامی همواره این اتهام را رد کرده و آن را «فرافکنی» دانستهاند.
در همین زمینه بحرين روز شنبه هفته جاری اعلام کرد که ۱۱۶ نفر را به اتهام عضويت در يک سلول «تروريستی» که به ادعای آن، با سپاه پاسداران ايران ارتباط داشت، دستگير کرده است.
به گزارش خبرگزاری مهر، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز چهارشنبه به این اتهام تازه نیز پاسخ داده و آن را بار دیگر «بیپایه، واهی و اصرار بر اشتباهات مخرّب گذشته» توصیف کرد.
آقای قاسمی در گفتههای خود به نام دو کشور مصر و عربستان سعودی اشاره نکرده، اما خبرگزاری مهر در گزارش خود میگوید که این واکنشی است به بیانیه مشترک دو کشور.
او افزود: «تکرار اتهامات خیالی و اصرار بر راه اشتباهی که پیش از این بارها آزموده شده و بیحاصلی آن نیز مشخص شده است، نتیجهای جز گردش در دور باطل مشکلات منطقه ندارد.»
این مقام وزارت خارجه ایران همچنین ادعا کرده است که «جمهوری اسلامی ایران همواره کشورهای همسایه را اولویت خود در سیاست خارجی دانسته» است.
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، تهران و ریاض در حال حاضر دستکم در دو نقطه از جهان در جنگی نیابتی با یکدیگر هستند.
ایران در سوریه از حکومت بشار اسد حمایت میکند و عربستان در کنار مخالفان دمشق ایستاده است. این وضع در کشور یمن معکوس است.
با استفاده از گزارشهای مهر، وبسایت وزارت خارجه ایران و رادیو فردا / ف.دو /ج