سام سوادکوهی فرد، عضو حقوقدان شورای نگهبان، گفته است چون احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان نظر «مثبت» درباره او نداشته، مجددا برای عضویت در این شورا معرفی نشده است.
طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، حقوقدانان شورای نگهبان توسط رئيس قوه قضاییه انتخاب و به مجلس معرفی میشوند ولی به روایت آقای سوادکوهی، اگر سه حقوقدان فعلی مورد تایید جنتی بودند و او «نظر مثبتی» درباره این افراد داشت، «قطعا» دوباره به مجلس معرفی میشدند.
ابراهیم رئيسی ۱۹ تیرماه در نامهای به علی لاریجانی، رئيس مجلس، محمد دهقان، علی غلامی، هادی طحان نظیف، محمدحسن صادقیمقدم و عبدالحمید مرتضوی را به عنوان کاندیداهای خود معرفی کرد.
این پنج نفر با توجه به پایان یافتن مهلت عضویت سه حقوقدان شورای نگهبان (نجاتالله ابراهیمیان، سام سوادکوهیفرد و محسن اسماعیلی) معرفی شدهاند. مجلس ایران باید تا ۲۵ تیرماه ۱۳۹۸ از میان این پنج نفر به سه نفر رای بدهد.
پیش از این هم مطرح شده بود که احمد جنتی با فعالیت این سه نفر موافق نبوده است. آقای سوادکوهیفرد در این باره گفته «چون رویکرد ما با میل، سلیقه و موازین» احمد جنتی مطابقت نداشته، او نظر مثبتی نداشته است.
دی ماه ۱۳۹۴ اخباری درباره استفعای سه عضو حقوقدان شورای نگهبان در اعتراض به روند تعیین صلاحیتها منتشر شد. این اخبار تکذیب شد ولی ۲۶ دیماه همان سال، نجاتالله ابراهیمیان، سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد که از سمت خود استعفاء داده است.
استعفای او را جنتی نپذیرفت ولی آقای ابراهیمیان در گفتوگویی که ۱۱ اسفند ۱۳۹۴ در روزنامه اعتماد منتشر شد، به «اختلاف سلیقه جدی» خود با جنتی اشاره کرد و گفت با دبیر شورای نگهبان «اختلاف سلیقه» دارد و او «روی خوشی» به حقوقدانان شورای نگهبان نشان نداده است.
در میان حقوقدانان تازه که از سوی رئیسی معرفی شدهاند، علاوه بر محمد دهقان که به سبب مواضع سیاسیاش، نزدیکی فکری و جناحی با احمد جنتی دارد، محمدحسن صادقی مقدم هم از سال ۱۳۹۲ به عنوان مشاور عالی حقوقی و سیاسی احمد جنتی در حال فعالیت بوده است.
او که عضو هیات نظارت شورای نگهبان نیز بوده، احمد جنتی را «ابوذر انقلاب» میداند و گفته روز خوب زندگیاش، روزی است که با جنتی در شورای نگهبان محشور شود.
هادی طحان نظیف نیز از سال ۱۳۸۸ همکاری گستردهای با شورای نگهبان داشته و ده سال دبیر جلسات این شورا بوده است. فعالیت ده ساله او در این سمت، میتواند یک نشانه مهم برای رضایت جنتی از او باشد.
احمد جنتی که ۹۳ ساله است، از سال ۱۳۷۱ به عنوان دبیر شورای نگهبان، حضوری دائمی داشته است. محمد موسوی خوئینیها، دبیرکل مجمع روحانیون مبارز پیش از این گفته بود «ریش و قیچی» انتخابات دست جنتی است.
معرفی پنج کاندیدای رئيس قوه قضاییه، با حاشیههای سیاسی دیگری هم مواجه شده است.
در میان چهرههای معرفی شده، انتخاب محمد دهقان، نماینده چناران در مجلس و عضو کمیسیون قضایی مجلس واکنشهای بیشتری برانگیخته است.
برخی فعالان سیاسی او را چهرهای تندرو و حزبی معرفی کردهاند و از معرفی او به عنوان کاندیدای عضویت در میان حقوقدانان شورای نگهبان انتقاد کردهاند.
سام سوادکوهیفرد، عضو حقوقدان شورای نگهبان، نگرانی درباره محمد دهقان را «بجا» خوانده و گفته «داوری» با «فعالیت سیاسی» متفاوت است.