دادگاه حمید نوری روز دوشنبه ۲۹ آذر در استکهلم سوئد ادامه یافت و در جریان آن، حسین ملکی به عنوان شاهد گفت که در سال ۱۳۶۹ در زندان اوین متوجه شد که نام واقعی حمید عباسی، حمید نوری است.
آقای ملکی به گفته خود از سال ۱۳۵۹ به دلیل همکاری با «گروه فرقان» بازداشت و به حبس ابد محکوم شد و یازده سال را در زندانهای اوین، قزلحصار و گوهردشت سپری کرد.
حمید نوری متهم است که در اعدامهای دستهجمعی زندانیان سیاسی در زندان گوهردشت کرج مشارکت داشته است، اتهامی که خود آن را رد میکند. او روز ۱۸ آبان ۹۸ با یک پرواز مستقیم از ایران به فرودگاه استکهلم رسید و بلافاصله دستگیر شد.
حسین ملکی در جلسه محاکمه حمید نوری گفت که موقع بازداشت ۱۹ ساله بود و مهر ۱۳۶۰ در یک محکمه شرعی در بند ۲۰۹ زندان اوین به حبس ابد محکوم شد.
به گفته او، علیاکبر ناطقنوری، «حاکم شرع [دادگاه] گروه فرقان بود و بعد از دستگیری اول رهبران گروه فرقان و محاکمه آنان، ناطق نوری این سمت را به (علی) مبشری واگذار کرد».
علی اکبر ناطق نوری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، است که پیشتر وزیر کشور، رئیس مجلس شورای اسلامی و رئیس دفتر بازرسی دفتر آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، بوده است.
حسین ملکی گفت که بهمن ۱۳۶۶ به اتفاق تعدادی دیگر از زندانیان به زندان گوهردشت منتقل شد و در شب ورود به ابن زندان، حمید عباسی را به اتفاق داود لشکری و ناصریان (محمد مقیسه) دید.
حمید نوری مدعی است که از سال ۱۳۶۱ تا سال ۱۳۷۲ در زندان اوین بوده و چند بار به زندان گوهردشت به عنوان ماموریت سر زده است.
آقای ملکی اما گفت که حمید نوری نقش اصلی را در انتقال او و دیگر زندانیان به بند جهاد زندان گوهردشت داشته است و او دو بار حمید عباسی را بدون چشمبند در این زندان دید: «حمید عباسی (نوری) تصمیمگیرنده بود و دستور میداد که باید برویم آنجا. ناصریان (محمد مقیسه) و داود لشکری هم با تعدادی پاسدار بودند».
بیشتر در این باره: یک شاهد در دادگاه کشتار ۶۷: حمید نوری مرا ضربوشتم کرداو گفت که بر اساس ارجاع پاسدارها، ناصریان (محمد مقیسه) مقام بالاتر بود و تا روز آزادیاش، حمید عباسی (نوری) را به عنوان معاون دادیار زندان گوهردشت میشناخت.
آقای ملکی گفت حکم حبس ابدش در سال ۱۳۶۴ بعد از دیدار با نماینده آیتالله منتظری در زندان قزلحصار به هشت سال زندان کاهش یافت: «نماینده آقای منتظری یک آخوندی به نام ناصری بود با من صحبت کرد و سوالاتی از این قبیل پرسید که بروی بیرون زندان چه خواهی کرد و آیا حاضر به مصاحبه هستی یا نیستی. بعد از ملاقات، حکم من از ابد به هشت سال کاهش یافت. مهرماه حکم من تمام شد و من باید آزاد میشدم اما هنوز در زندان بودم. اواخر مهر یا اوایل آبان حمید عباسی (نوری) مرا صدا کرد. رفتم داخل اتاق. گفت چشمبندت را بردار. برداشتم. سه برگه به من داد، گفت بخوان، بنویس رؤیت شد و امضا کن. من خواندم و دیدم که حکمم باز تغییر کرده و به ۱۵ سال زندان تبدیل شده است. از حمید عباسی (نوری) سوال کردم که چرا به حکم من اضافه شده و چرا آزاد نشدهام؟ جواب داد که وزارت اطلاعات یک نامه از خمینی گرفته و تمام حکمهایی که تحت عنوان عفو آقای منتظری تقلیل پیدا کرده را دوباره بازبینی میکند و با ۹۹ درصد این عفوها مخالف است و این حکمها را بر میگرداند».
او افزود که حمید نوری به او گفته است: «گفت تو دعا کن که زنده از اینجا بروی بیرون؛ فرقی بین ۱۵ سال و ابد نیست. فکر نکن که از دست ما در رفتهاید و زنده ماندهاید. هر زمان و هر لحظه لازم باشد، در برخورد با شما شدت عمل به خرج میدهیم».
حسین ملکی از دیدار دیگرش با حمید نوری در زندان گوهردشت گفت: «اواخر شهریور یا مهرماه، خمینی فتوا داده و شطرنج و موسیقی را آزاد کرده بود. خودم شخصا از حمید عباسی (نوری) پرسیدم الان که دیگر شطرنج آزاد شده و از نظر شما حرام نیست، ما میتوانیم شطرنج بازی کنیم؟ با لبخند تحقیرآمیز همیشگیاش گفت که شما خوب میدانید امام برای چه شطرنج را آزاد کرده. این برای مردم بیرون است و برای شما همچنان ممنوع است. قبل از آن ما، با خمیر نان مهرههای شطرنج درست کرده و به طور پنهانی، دور از چشم پاسدارها، داخل بند شطرنج بازی میکردیم».
حسین ملکی به گفته خود بعد از اعدامها هم سه بار حمید عباسی را دیده بود: «من اواخر بهمن ۱۳۶۷ به اوین منتقل شدم و تا زمان آزادی در اردیبهشت ۱۳۷۰ در زندان اوین بودم. حمید عباسی (نوری) معاون ناصریان (محمد مقیسه) در دادیاری زندان اوین بود و بعد از رفتن ناصریان (محمد مقیسه) از اوین، باز حمید نوری معاون شیخپور بود که جانشین ناصریان شده بود».
او سپس درباره دیدارش با حمید نوری در سال ۱۳۶۹ در زندان اوین توضیح داد که در همین روز متوجه شد که نام واقعی حمید عباسی، حمید نوری است: «در سالن دو آموزشگاه که جانبهدر بردگان از اعدامهای ۱۳۶۷ در آن بودند، زندانیهای جوان و کمسن و سالی هم بودند که در جریان یک مسابقه فوتبال در تهران دست به اعتراض زده بودند و زندانی شده بودند، تعدادی زندانی مرتبط با به وزارت امور خارجه بودند. آذر همان سال میخواستند یک تیم فوتبال، والیبال و کشتی را برای مسابقه به زندان قزلحصار ببرند و اجازه حضور به یک زندانی به اسم حسین توکلی را که بهدلیل جرایم غیرسیاسی او را گرفته بودند و از چهرههای ورزشی شناختهشدهای در رشته والیبال و واترپولو بود نمیدادند. در همین زمینه دادیار سوم زندان که حمید رحمانی یا رحمانیان نام داشت گفت که حمید نوری خودش میآید و من متوجه شدم که نام واقعی حمید عباسی، حمید نوری است».
به گفته او، ۲۲ بهمن همان سال عفو عمومی اعلام و ۷۰۰ زندانی را آزاد کردند: «یک ملاقات حضوری به ما در همه بندها دادند در جایی که دوستان ما را چند ماه قبل در آنجا به دار کشیده بودند و رفتار ناصریان (محمد مقیسه) و حمید عباسی (نوری) مثل فرماندهان جنگی بود که پیروز شده بودند و بر روی اجساد بر زمین افتاده داشتند قدم میزدند و سان میدیدند».
برگزاری دادگاه حمید نوری که تا آوریل سال آینده در دادگاه استکهلم سوئد ادامه خواهد داشت، واکنش مقامات جمهوری اسلامی را نیز در پی داشته است.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، روز اول شهریور محاکمه آقای نوری را «یک طراحی» توسط سازمان مجاهدین خلق خواند و مدعی شد که دادگاه سوئد «به یک سری داستان و مستندسازی و شاهدسازی دروغی که همه از سوی یک گروهک صورت گرفته استناد کرده است».