علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی که به کابل سفر کرده است، روز چهارشنبه در دیدار با همتای افغان خود خبر داد که ایران با طالبان مذاکراتی ادامهدار داشته و این مذاکرات با اطلاع دولت افغانستان انجام شده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، دریابان علی شمخانی، نماینده رهبر جمهوری اسلامی، این مطلب را روز چهارشنبه، پنجم دی، در صدر هیئتی سیاسی، نظامی و امنیتی در دیدار با حمدالله محب، مشاور امنیت ملی افغانستان، بیان کرد.
وی با اشاره به گفتوگوهای جاری میان جمهوری اسلامی ایران با گروه طالبان گفت که «مجموعه ارتباطات و گفتوگوهای انجام شده با گروه طالبان با اطلاع دولت افغانستان بوده و این روند همچنان ادامه خواهد یافت.»
آقای شمخانی هدف از گفتوگو با طالبان از طرف تهران را «کمک به رفع مشکلات امنیتی موجود در افغانستان» عنوان کرد و جزئیات دیگری ارائه نداد.
گروه طالبان در حال حاضر بخش مهمی از خاک افغانستان را در کنترل خود دارد و در حالی که آمریکا در حال مذاکره با این گروه برای دستیابی به راه حلی مسالمتآمیز است برخی گزارشها حاکی است که دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده درصدد آن است تا هزاران نیروی آمریکایی را از افغانستان خارج کند.
حکومت ایران زمانی گروه طالبان را یکی از بزرگترین خطرهای امنیتی برای خود تلقی میکرد، اما رابطه جمهوری اسلامی ایران با این گروه چند سالی است که ابعاد دیگری به خود گرفته است.
رژیم طالبان در سالهای حکومت بر افغانستان با برداشت تندروانه خود از اسلام سنی، اقلیتهای شیعه افغانستان را سرکوب میکرد و در نزاع داخلی و منطقهای بر سر افغانستان مستقیماً در برابر رژیم مذهبی و شیعه ایران قرار داشت.
با این همه، پس از چندی که از سرنگونی دولت طالبان و آغاز دوباره عملیات ایذایی آنها گذشت، برخی از مقامهای دولت افغانستان و رهبران گروه طالبان گفتند که ایران و طالبان اکنون با همکاری در عملیات پنهانی سعی میکنند از گسترش نفوذ «حکومت اسلامی» (داعش) در افغانستان جلوگیری کنند.
همواره گزارشهای پراکندهای در این خصوص منتشر میشد تا این که در ۳۱ اردیبهشت امسال سرانجام محمدرضا بهرامی، سفیر ایران در افغانستان «تماس» جمهوری اسلامی با گروه طالبان را تأیید کرد.
او این گونه توضیح داد: «به صراحت گفتهایم که با طالبان تماس داریم و حتی این تماس را تبدیل به ارتباط نکردیم زیرا نخواستیم برای طالبان مشروعیتزایی شود.»
جمهوری اسلامی ارتباط خود با طالبان افغانستان را در حد «تماس» عنوان کرده و حمایت از این گروه را تکذیب میکند و این در حالی است که ایالات متحده چنین اتهامی را متوجه جمهوری اسلامی کرده است.
ازجمله وزارت خزانهداری آمریکا روز اول آبان با وضع تحریمهایی علیه طالبان افغانستان، این گروه و هشت فرد حامی آن را هدف قرار داد که عنوان شده است دو نفر از آنها ایرانی و مرتبط با نیروی قدس سپاه پاسداران هستند.
این وزارتخانه از «محمد ابراهیم اوحدی» و «اسماعیل رضوی» نام برده و آنها را متهم ساخته است که از طرف نیروی قدس سپاه پاسداران با فراهم آوردن امکانات مالی و فنی از طالبان افغانستان حمایت کردهاند.
یک هفته پس از آن نیز برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، در نشستی خبری ایران را متهم کرد که همچنان از گروه طالبان در افغانستان حمایت نظامی میکند.
برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، روز پنجشنبه ۸ آذر در نشستی خبری ایران را متهم کرد که همچنان شبهنظامیان حوثی را با سلاحهای خود تجهیز میکند و گروه طالبان در افغانستان را نیز مورد حمایت نظامی قرار داده است.
کمی پس از آن نیز، مقامهای امنیتی ولایت غزنی افغانستان از کشف و ضبط مقادیری اسلحه و مهمات ساخت ایران در غزنی خبر دادند، اما سفارت جمهوری اسلامی در کابل در بیانیهای انتساب این سلاحها به ایران را تکذیب کرد.