فرمانده انتظامی استان هرمزگان از شناسایی یک «باند بزرگ مدلینگ» و بازداشت ۴۶ نفر در این رابطه در این استان خبر داد.
خبرگزاری صداوسیما روز دوشنبه (۲۵ تیر) این خبر را به نقل از عزیزالله ملکی گزارش کرده که گفته این «باند سازمانیافته و گسترده» بدنبال «رصد و کنترل فضای مجازی» از سوی پلیس امنیت عمومی استان هرمزگان کشف شده است.
در سالهای اخیر، مقامهای قضایی و انتظامی ایران با اشاره به بازداشت دهها نفر در ارتباط با مدلینگ، خالکوبی و سولاریوم، خواستار ایجاد محدودیتهای بیشتر در فضای مجازی در خصوص این نوع فعالیت ها شدهاند.
آنطور که ملکی اعلام کرده، تصاویر و کلیپهای این افراد، توسط «خود آنها» در شبکه اینستاگرام منتشر میشده که به گفته وی، موجب «جریحهدار نمودن عفت عمومی» و «اشاعه ضد فرهنگی» شده است.
فرمانده انتظامی استان هرمزگان، هدف از انتشار این تصاویر در شبکههای اجتماعی را «سوء استفاده تجارت اقتصادی» عنوان کرده و افزوده که «احتمال اغفال دختران و زنان برای ارتکاب به اعمال منافی عفت در پوشش حرفه مدلینگ متصور است.»
ملکی برای مقابله با فعالیت این افراد در سطح استان هرمزگان، از شناسایی صنوف «متخلف» از جمله «عکاسان، آرایشگاههای زنانه، مزون و خانمهای مستعد برای مدل» خبر داده است.
به گفته وی، در همین راستا «۴۶ نفز از ۳۸ واحد صنفی و هشت نفر از خانمهای مدل» بازداشت و به مراجع قضایی معرفی شدند.
ملکی درباره هویت بازداشتشدگان و محل نگهداری آنها توضیحی ارائه نکرد.
این مقام انتظامی همچنین بدون اشاره به جزئیات، از برخورد با صنوف «متخلف» بر اساس قانون نظام صنفی خبر داده است.
کمپین حقوق بشر ایران نیز با انتشار این خبر، نوشته که هدف پلیس ایران از این نوع بازداشتها «علاوه بر ریشه اقتصادی، کنترل سبک زندگی و مقابله با اصطلاحاً ناهنجاریهای اجتماعی» نیز هست.
بر اساس این گزارش، «مدلها و فعالان اینترنتی، به دلیل تهدید دستگاه امنیتی، هنگام بازداشت و پس از آزادی کمتر با رسانهها ارتباط دارند مگر در مواردی اتفاقی، پس از صدور یا اجرای حکم یا وقتی از ایران خارج شوند.»
بدلیل ایجاد محدودیتهای اعمال شده در طی سال گذشته بر حوزه مدلینگ، بسیاری از افرادی که در این زمینه فعال بودهاند، یا فعالیت خود را متوقف کردهاند و یا مجبور به ترک ایران شدند.
مسئولان قضایی ایران دلیل این بازداشتها و برخورد با پدیده «مدلینگ» را، «تبلیغ سبک زندگی غربی»، «ترویج بیبندوباری»، «تلاش برای از بین بردن اصول و ارزشهای مذهبی» و برای مقابله با «جنگ نرم» و «نفوذ دشمن» عنوان میکنند.
مقابله با تغییر سبک زندگی جامعه ایران و نزدیک شدن به آنچه حاکمیت آن را «زندگی غربی» مینامد یکی از دلایل اصلی این سرکوبها به ویژه در عرصههایی است که زنان به نحوی در آن فعالیت میکنند.
به نوشته کمپین حقوق بشر ایران، پیش از این اغلب روشها و جدال درباره سبک زندگی به خیابان و محیطهای عمومی محدود میشد و با افزایش هزینه و برخورد حاکمیت، پس از گسترش شبکههای اجتماعی بخش اعظم نمایش سبکهای متفاوت زندگی به فضای مجازی و به ویژه شبکههای اجتماعی منتقل شده است.
در همین راستا در اردیبهشتماه سال جاری، کمال هادیانفر، رئیس «پلیس فتا» خبر داد که این نیرو ۵۱ هزار صفحه به گفته او، «مستهجن و مبتذل» را در شبکه اجتماعی اینستاگرام «بررسی» کرده و در تلاش است تا گردانندگان آنها را شناسایی کند.
سال گذشته خورشیدی نیز عباس جعفری دولتآبادی، دادستان تهران اعلام کرد که به پلیس دستور داده شده بر وضعیت آرایشگاههای زنانه در پایتخت متمرکز شود.
مقامهای قضایی ایران پس از مسدودسازی شبکه محبوب تلگرام در ایران، به نوعی بر شبکه اینستاگرام متمرکز شدهاند و به نظر میرسد با تلاش برای نشان دادن گسترش «ابتذال» در این شبکه، مسیر مسدودسازی آن را نیز هموار میکند.