بنابر گزارشهای منابع اقتصادی ایران، رکود در بازار مسکن ایران تشدید شده و مشاوران املاک از کاهش تعداد مراجعات و عدم رونق شب عید خبر میدهند.
بررسیها نشان میدهد خریداران با بودجه محدود به واحدهای کوچکمتراژ، قدیمیساز و حتی آپارتمانهای زیر همکف روی آوردهاند.
ازجمله روزنامه دنیای اقتصاد خبر میدهد که آپارتمانهای زیر چهار میلیارد تومان عمدتاً در مناطق شرقی و جنوبی تهران و با مساحت ۳۰ تا ۸۰ مترمربع عرضه شدهاند. برای مثال، یک واحد ۷۵ متری و ۳۰ سال ساخت در محله جشنواره سه میلیارد تومان قیمتگذاری شده است.
در همین ارتباط، نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران نیز میگوید که به دلیل «عمق رکود» در بازار مسکن حتی با وجود افزایش نرخ دلار، خریداری وجود ندارد.
داود بیگینژاد روز دوشنبه سوم آذرماه به خبرگزاری ایلنا گفت که در حال حاضر فایلهای فروش در مشاوران املاک بسیار زیاد شده اما تحرکات در بازار مسکن از «جنس تقاضا» نیست و منجر به انعقاد قرارداد نمیشود.
به گفته این مقام صنفی متقاضیان مسکن در مراجعه به بنگاههای مشاوره ملکی فقط قیمت میگیرند و خریدی انجام نمیشود.
بیشتر در این باره: سهم مسکن از وامهای بانکی ایران فقط ۲.۵ درصد استآقای بیگینژاد معتقد است که «کاهش قدرت خرید مردم» «کاهش نقدینگی در بازار» معاملات مسکن را کاهش داده است. او میگوید: «عمده قراردادها و معاملات تهاتر هستند؛ یعنی باید دارایی را به فروش برسانند تا بتوانند در بازار مسکن معاملهای انجام دهند.»
به گفته نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران هرچند به دلیل افزایش نرخ دلار هزینههای ساخت و قیمت تمامشده مسکن بالا رفته اما قیمتها به دلیل «نبود خریدار» تغییری نکرده است.
نرخ دلار در بازار آزاد در ماههای گذشته روند صعودی داشته و اکنون مرز ۷۸ هزار تومان را نیز رده کرده است.
بازارهای ایران به شکل سنتی نسبت به افزایش نرخ دلار واکنش نشان میدهند اما پس از رشد قیمت دلار معاملات مسکن همچنان رکوردی است. این درحالی است که سایر بازارهای سرمایهای در ایران مانند سهام و طلا همزمان با افزایش نرخ دلار، رشد داشتند.
قدرت خرید وام مسکن با ادامهدار شدن تورم در سالهای اخیر کاهش یافته و سایر طرحهای دولتی مانند «مسکن ملی» نیز بدون نتیجه باقی مانده است.
غلامرضا میرزائی، نماینده بروجن در مجلس شورای اسلامی روز دوم آذرماه در جریان تذکر به وزیر راهوشهرسازی با بیان اینکه «داشتن خانه برای مردم به آرزو تبدیل شده است» گفته بود: «مسکن ملی به اهداف خود نرسیده است.»
افزایش ریسک درگیری نظامی ایران با اسرائیل و تحولات امنیتی و سیاسی در خاورمیانه نیز صاحبان نقدینگی را به سمت بازارهای ریسکگریزتر مانند «ارز و طلا» هدایت کرده و رکود مسکن را تشدید کرده است.