کاخ سفید و دولت بریتانیا روز سهشنبه ۱۶ خرداد به ادعای سپاه پاسداران در خصوص «رونمایی از یک موشک هایپرسونیک» واکنش نشان داده و بر لزوم مقابله با اقدامات مخرب جمهوری اسلامی تاکید کردند.
جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، در پاسخ به پرسشی درباره رونمایی سپاه پاسداران از موشک «هایپرسونیک»، گفت: «دولت بایدن از (آغاز کار خود) بسیار شفاف، دقیق و قاطع علیه فعالیتهای بی ثبات کننده ایران در منطقه بهویژه توسعه برنامه موشکهای بالستیک پیشرفته این کشور دست به اقدام زده است.»
این مقام کاخ سفید اضافه کرد: «من در خصوص جزئیات گزارشهای مربوط به این موشک ادعایی هایپرسونیک صحبتی نمیکنم. ما خیلی شفاف تحریمهای خود را وضع کردهایم و عملا با فعالیتهای ایران در منطقه از جمله برنامه موشک بالستیک مقابله میکنیم.»
بیشتر در این باره: سپاه پاسداران مدعی رونمایی از یک موشک «هایپرسونیک» به نام «فتاح» شدسپاه پاسداران روز سهشنبه، ۱۶ خرداد، با رونمایی از یک موشک مدعی شد که این موشک از نوع «هایپرسونیک» است. هایپرسونیک نوعی از موشکهای مافوق صوت است که میتواند ۱۵ برابر سرعت صوت حرکت کند.
رسانههای حکومتی ایران و مسئولان سپاه مدعی شدهاند این موشک که «فتاح» نام گرفته، میتواند «از همه سامانههای سپر موشکی عبور کند»، اما برای این مدعای خود مدرکی ارائه نکردند.
برد این موشک ۱۴۰۰ کیلومتر، سرعت آن ۱۳ ماخ و موتور آن از نوع کروی با سوخت جامد اعلام شده است.
«تهدیدی برای امنیت جهانی»
سخنگوی وزارت خارجه بریتانیا نیز در بیانیهای حکومت ایران و برنامه موشکی آن را تهدیدی برای جهان دانست.
در این بیانیه آمده است: «ایران به رغم درخواستهای مکرر شورای امنیت سازمان ملل برای توقف برنامه موشکی خود، ساخت یک موشک بالستیک جدید را اعلام کرد و این تنها چند هفته پس از ادعای پرتاب موفقیت آمیز موشک بالستیک با توانایی مشابه از سوی ایران است که نشاندهنده بی توجهی مداوم این کشور به محدودیتهای بینالمللی و تهدید جدی این حکومت برای امنیت جهانی است.»
وزارت خارجه بریتانیا اضافه کرده است: «در کنار شرکای خود، بریتانیا متعهد به انجام هر گام دیپلماتیک برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای و مسئول دانستن این حکومت برای فعالیتهای مخربش در سراسر جهان است.»
رسانه های ایران میگویند که مراسم رونمایی موشک «فتاح» در نیروی هوافضای سپاه با حضور ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور، برگزار شده است. طبق این گزارشها، نام این موشک را نیز رهبر جمهوری اسلامی شخصاً انتخاب کرده است.
امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه، در آبانماه گذشته نیز مدعی شده بود که «این موشک جدید از همه سامانههای سپر موشکی عبور میکند و فکر نمیکنم تا دهها سال بعد هم فناوری پیدا شود که بتواند با آن مقابله کند.»
فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران روز پنجم اسفندماه گذشته در زمان اعلام تجهیز ایران به یک موشک دوربرد، اروپا را هم تهدید کرده و گفته بود: «قادریم تا دو هزار کیلومتر ناوهای آمریکایی را بزنیم که این دو هزار کیلومتر هم به احترام اروپاییهاست که امیدواریم احترام خود را نگه دارند.»
امیرعلی حاجیزاده در آن زمان هم با ادعای ساخت «موشک جدید هایپرسونیک» گفته بود که، به باور او، آمریکا «دیگر هیچ برتری نسبت به ایران ندارد».
بنا بر آمار موجود از جمله موسسه سیپری، بودجه سالانه دفاعی و نظامی آمریکا بیش از ۸۰۰ میلیارد دلار، اما بودجه سالانه جمهوری اسلامی برای امور نظامی کمتر از هفت میلیارد دلار است. بودجه سالانه عربستان سعودی، رقیب منطقهای ایران، بیش از ۷۰ میلیارد دلار برآورد میشود.
رونماییهای پیاپی از انواع موشکها از سوی جمهوری اسلامی و اظهارات تهدیدآمیز مقامات سپاه در حالی است که تنشها بین ایران با ایالات متحده بر سر برنامه هستهای تهران همچنان بالاست و توسعه برنامه موشکی جمهوری اسلامی به یکی از نقاط اختلاف مهم میان ایران و طرفهای مذاکره در احیای برجام تبدیل شده است.
در روزهای اخیر، وزارت دفاع جمهوری اسلامی از ساخت یک موشک دیگر بالستیک با نام «خیبر» خبر داده بود که از خانواده موشکهای بالیستیک «خرمشهر» است.