ایران از آغاز عملیات استخراج ماده رادیواکتیو «آنومالی ۱۱» از معدن ساغند خبر داد

محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران

محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران روز جمعه ۲۳ تیر در سفر به استان یزد، از آغاز عملیات این سازمان در همکاری با شرکت فولاد مبارکه برای استخراج ماده رادیواکتیو «آنومالی ۱۱» از معدن ساغند در این استان خبر داد.

محمد اسلامی گفت استخراج این ماده به تکمیل زنجیره صنعت هسته‌ای کمک می‌‌کند.

او عدم استفاده ایران از این نوع معادن عمیق را «غفلتی که تا کنون رخ داده اما نباید ادامه یابد»، توصیف کرد.

جواد احمدی، معاون سازمان انرژی اتمی نیز ضمن یادآوری این موضوع که ساغند مملو از معادن اورانیوم است، به رسانه‌های ایران گفت، محصول اصلی این معدن سنگ آهن است.

فولاد مبارکه، شرکت بزرگ فولاد ایران، به‌عنوان سرمایه‌گذار اصلی طرح استخراج از معدن ساغند، حدود ۲۰۰ میلیون دلار برای این پروژه سرمایه‌گذاری کرده است.

بر اساس گزارش‌های رسانه‌های ایران، طرح بهره‌برداری «آنومالی ۱۱»، اقدام مشترک سازمان انرژی اتمی و فولاد مبارکه در معدنی روباز محسوب می‌شود که قرار است در نخستین سال، یک و نیم میلیون تن کانسنگ آهن از آن استخراج شود.

این هفتمین معدنی است که با رویکرد کمک به سازمان انرژی اتمی ایران مورد بهره‌برداری واقع شده و قرار است در سال آینده نیز از معادن بیشتری برای این هدف استفاده شود.

هنوز جزئیات بیشتری درباره معادنی که در آینده مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند، ارائه نشده است.

اما محمد اسلامی گفت، سازمان انرژی اتمی همچنان «به دنبال شناسایی طرف‌های مشارکتِ دارای ظرفیت است تا بهره‌برداری از معادن را بیشتر رونق دهد».

سازمان انرژی اتمی ایران نام «سپهبد شهید سلیمانی»، فرمانده کشته شده نیروی قدس سپاه پاسداران را برای یازده مجتمع معدنی و صنعتی ساغند اردکان یزد انتخاب کرده است.

نام ساغند در یک دهه اخیر به‌عنوان منطقه دارای معادنی که حاوی سنگ آهن است و از آن می‌توان اورانیوم استخراج کرد و به‌عنوان یک عامل کمک به پیشرفت برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران، در سطح جهانی شناخته و حساسیت‌برانگیز شده است.

براساس تخمین نهادهای ایران، ساغند ممکن است دارای سه هزار تن ذخایر اورانیوم باشد.

در حالی که اسرائیل کماکان می‌گوید ایران در پی دستیابی به بمب اتمی از برنامه هسته‌ای خود با استفاده از اورانیوم غنی‌شده در سطوح بالا است، دفتر مدیر اطلاعاتی ملی آمریکا روز ۱۹ تیر در گزارشی اعلام کرد که ایران در سه سال اخیر تکاپو برای افزایش ظرفیت تولید بمب اتمی را بیشتر کرده اما هنوز گامی برای تولید این بمب برنداشته است.