تهران با اعزام نیروهای ژاپنی به خاورمیانه «مخالفتی نکرده است»

دیدار روحانی و ابه در توکیو

خبرگزاری ژاپنی کیودو می‌گوید در جریان سفر حسن روحانی به توکیو، دولت ژاپن طرح اعزام شماری از ملوانان نیروی دفاعی خود به خاورمیانه را با رئیس‌جمهوری اسلامی در میان گذاشته و تهران مخالفتی با آن نکرده است.

بیشتر در این باره: نخست وزیر ژاپن از ایران خواست در استقرار صلح در خاورمیانه بکوشد

یک مقام دولت ژاپن ۲۹ آذر ماه به این خبرگزاری گفته است در جریان دیدار و گفت‌وگو بین شینزو ابه، نخست‌وزیر آن کشور و حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، آقای ابه به تفصیل جزئیات طرح اعزام نیروها را مطرح کرده‌است.

به گفته این مقام ژاپنی، آقای روحانی نیز از اقدام توکیو برای «شفافیت» در ابتکار عمل خود «قدردانی کرده‌است».

مقام‌های جمهوری اسلامی هنوز واکنش روشنی به گزارش منتشرشده در کیودو نشان نداده‌اند، هرچند پیش‌تر یک مقام ارشد وزارت خارجه ایران گفته بود تهران مخالف طرح ژاپن است.

صبح روز شنبه خبرگزاری دولتی ایرنا به نقل از یک «مقام نزدیک به هیئت ایرانی در ژاپن» گفت حسن روحانی «تاکید کرده که امنیت پایدار منطقه به وسیله کشورهای منطقه و با همکاری آنها تامین خواهد شد».

اینکه شینزو ابه قصد صحبت کردن در مورد طرح مورد نظر توکیو را داشته البته قبل از این نیز مطرح شده بود.

ژاپن بنا بر این طرح قرار است تحت قوانینی که به توکیو اجازه انجام تحقیقات و جمع‌آوری اطلاعات را می‌دهد، دست به اعزام ملوان و شناور به خاورمیانه بزند.

بیشتر در این باره: ژاپن ۲۷۰ ملوان به منطقه خاورمیانه «اعزام می‌کند»

این طرح پس از آن ارائه شد که ایالات متحده اقدام به تشکیل ائتلافی برای تضمین دریانوردی و حمل‌ونقل کشتی‌های تجاری در آب‌های جنوب ایرن و تنگه هرمز زد. بنا بر این طرح ژاپن قرار نیست به‌طور مستقیم وارد این ائتلاف شود.

ائتلاف دریایی مورد نظر آمریکا خود پس از آن پا گرفت که در جریان تنش‌های فزاینده میان واشینگتن و تهران، شماری از نفت‌کش‌ها هدف قرار گرفتند، ایران یک پهپاد آمریکایی را سرنگون کرد و به تاسیسات نفتی عربستان حملات گسترده‌ای شد.

در مورد حمله به نفتکش‌ها و تاسیسات نفتی، ایالات متحده، جمهوری اسلامی را عامل اصلی می‌داند، اتهام‌هایی که جمهوری اسلامی رد کرده‌است.

بیشتر در این باره: بررسی شیوه‌های مقابله با تهدید ایران در بزرگترین رزمایش آمریکا در منطقه

انتظار می‌رود دوشنبه پیش‌رو هیئت دولت ژاپن طرح اعزام ۲۷۰ ملوان به غرب آسیا را رسما تصویب کند.

در جریان دیدار میان رئیس‌جمهوری ایران و نخست‌وزیر ژاپن، شینزو ابه از تهران خواست در استقرار صلح در غرب آسیا بکوشد. حسن روحانی نیز بر «اهمیت فراوان» برجام برای ایران تأکید کرده و ابراز امیدواری کرده که ژاپن و دیگر کشورها برای برجا ماندن توافق هسته‌ای تلاش کنند.

ژاپن از مهم‌ترین خریداران نفت ایران بود، اما در پی بازگشت تحریم‌های آمریکا علیه تهران، خرید نفت از ایران را قطع کرد.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، آقای روحانی بامداد روز شنبه از توکیو راهی تهران شده‌است.

برپایه گزارش کیودو و گزارش‌های ایسنا، ایرنا، رادیو فردا/ت