بازداشت و احضار دست‌کم «۱۰ روزنامه‌نگار» توسط نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی

لوگوی انجمن صنفی روزنامه‌نگاران تهران

انجمن صنفی روزنامه‌نگاران استان تهران روز شنبه با انتشار بیانیه‌ای از بازداشت یا احضار دست‌کم ۱۰ روزنامه‌نگار از سوی نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی خبر داد و خواهان آزادی فوری افراد نام‌برده شد.

بر اساس این گزارش نیلوفر حامدی، روح‌الله نخعی، فاطمه رجبی، علیرضا خوشبخت، مجتبی رحیمی، ویدا ربانی، الهه محمدی، الناز محمدی، حامد شفیعی و یلدا معیری از جمله روزنامه‌نگارانی هستند که نیروهای امنیتی ضمن تفتیش خانه‌های آن‌ها، شماری را بازداشت و شماری را احضار کرده‌اند.

انجمن صنفی در بیانیه خود در مورد تشدید فشارها بر روزنامه‌نگاران در پی پوشش خبرهای مربوط به جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد و «خطر تضعیف نهاد رسانه» هشدار داده است.

در این بیانیه آمده است: «لازم است برای چندمین بار تاکید کنیم که از نظر حرفه‌ای پوشش خبری اعتراضات عمومی یا محدود با پوشش خبری زلزله، سیل، افتتاح سد یا کارخانه، انتشار آمار طلاق و‌ گزارش یک حادثه قتل هیچ تفاوتی ندارد.»

این انجمن در پایان یادآور شده است که نمی‌توان صرفا به دلیل پوشش خبری اتفاق‌ها برای رسانه‌ها «محدودیت‌های غیرقانونی» ایجاد کرد و به احضار و بازداشت روزنامه‌نگاران پرداخت.

بیشتر در این باره: پدر مهسا امینی: همه اظهارات فرمانده نیروی انتظامی دروغ است

افراد یاد شده از میان خبرنگاران و روزنامه‌نگارانی هستند که در مورد جان باختن مهسا امینی پس از بازداشت توسط ماموران گشت ارشاد اطلاع‌رسانی کرده‌ و اظهارات خانواده امینی را در تکذیب ادعاهای مقام‌های جمهوری اسلامی بازتاب داده‌اند.

مهسا امینی، جوان ۲۲ ساله اهل سقز که برای دیدار با خویشاوندان، همراه با خانواده به تهران سفر کرده بود، پس از بازداشت از سوی ماموران گشت ارشاد و انتقال به ساختمان پلیس امنیت اخلاقی در تهران، بر اثر ضرب و جرح، دچار مرگ مغزی شد و روز ۲۵ شهریور جان باخت.

از زمان تاسیس جمهوری اسلامی و به‌ویژه پس از انتخابات مناقشه‌انگیز سال ۱۳۸۸، فشارها بر اهالی رسانه و نظارت‌های گسترده‌ نهادهای امنیتی و اطلاعاتی بر فعالیت خبرنگاران و روزنامه‌نگاران به میزان قابل ملاحظه‌ای تشدید شده است.

گزارش‌های سازمان گزارشگران بدون مرز نشان می‌دهد که از زمان انقلاب سال ۱۳۵۷ در ایران «دست‌کم ۸۶۰ روزنامه‌نگار و شهروند-روزنامه‌نگار با تعقیب، دستگیری و حبس مواجه شده و در بعضی موارد اعدام شده‌اند».

آخرین گزارش این سازمان درباره شاخص آزادی رسانه‌ها نشان می‌دهد که ایران در بین ۱۸۰ کشور جهان، در انتهای جدول و در رتبه ۱۷۸ قرار دارد. در کنار ایران، دو کشور کره‌ شمالی و اریتره قرار دارند.

با استفاده از کانال تلگرامی انجمن صنفی و رادیو فردا/ آ.ت./ س.ن.