چهار حزب کردستان ایران با اعلام حمایت از اعتراضهای خیابانی اخیر در شهرهای مختلف ایران، خواستار حمایت جامعه بینالمللی از آنچه «خواستههای بر حق» مردم نامیدند، شدند.
احزاب «دموکرات کردستان ایران» و «کومله انقلابی زحمتکشان کردستان ایران» در بیانیهای مشترک، خواستار «فشار» جامعه بینالملل بر حکومت ایران برای آزادی دستگیرشدگان شدند.
از سوی دیگر «حزب حیات آزاد کردستان» (پژاک) هم با حمایت از خواستههای «بر حق مردم» ایران که در این اعتراضهای مطرح میشود، اعلام کرد تنها راهحل مشکلات کشور، «دموکراسی» است.
«پژاک» در لیست تروریستی وزارت خارجه امریکا قرار دارد.
حزب «دموکرات کردستان» نیز در بیانیهای جداگانه از جامعه بینالملل و کشورهای «دموکرات» خواست از مردم «مظلوم» ایران دفاع کنند.
این حزب در بیانیه خود اعلام کرده که مردم ایران «با دست خالی و اراده مصمم، خواهان عدالت و دموکراسی هستند.»
این احزاب در مقاطع مختلف با جمهوری اسلامی ایران درگیری مسلحانه داشتهاند و حکومت ایران این احزاب را «گروههای تروریستی» میداند.
تظاهرات معترضان در ایران که روز پنجشنبه هفته گذشته از شهرهای مشهد و قم آغاز شد، در چهارمین روز خود به برخی از شهرهای کردنشین غرب ایران از جمله کرمانشاه و سنندج و بانه نیز رسید.
فرماندار سنندج روز سهشنبه (۱۲ دی) خبر کشته شدن دو تن در جریان اعتراضهای خیابانی در این شهر را تکذیب کرد و آن را «شایعهای بیپایه و اساس» نامید.
محمدابراهیم زارعی افزود که «خوشبختانه فرهنگ بالای سیاسی مردم سنندج طی چند روز اخیر نشان داد که توطئههای دشمنان برای خدشهدار کردن امنیت و آرامش در شهرهای کردستان راه به جایی نخواهد برد.»
بر اساس گزارشها، تظاهرات اعتراضی در بیش از ۹۰ شهر ایران که تاکنون دستکم ۲۲ کشته بر جا گذاشته، سهشنبه شب و روز چهارشنبه نیز ادامه داشتهاست.
صادق زیباکلام در واکنش به اظهارات علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی که همچون دیگر مقامهای رسمی ایران، این اعتراضها را به بیگانگان نسبت داده، نوشته به جای این نوع اظهارنظر باید «درد» معترضان را پرسید.
آقای زیباکلام افزود که «ایکاش برای یکبار هم که شده بود، بجای متوسل شدن به شهر فرنگ و پادشاه جنها و پناهبردن به توهمات توطئه و فرضیههای داییجانناپلئونی، از برج عاج خود فرود میآمدید و از مردمی که از سیاستهای شما به جان آمدهاند، میپرسیدید دردتان چیست؟»
وی اضافه کرده جوانهایی که در خیابانها حضور دارند، «دستکم عدالتشان از من و شما خیلی بیشتر است، چرا که نسبت به همه ما به یک اندازه بیاعتمادند و متنفر.»
سازمان دیدبان حقوق بشر نیز با صدور بیانیهای خواستار خویشتنداری مقامهای جمهوری اسلامی در برابر اعتراضهای اخیر شد و از آنها خواسته است در مورد عاملان مرگ شهروندان معترض در ایران تحقیقات انجام دهند.
سارا لی ویتسون، مدیر بخش خاورمیانه دیدبان حقوق بشر گفتهاست: «افزایش تعداد کشتهشدهها آینده روشنی را برای ایرانیانی که شجاعت کشاندن اعتراضهای خود به خیابانها داشتهاند، نوید نمیدهد».
وی افزودهاست: «مقامات باید به جای تهدیدهای نه چندان پوشیده علیه معترضان این مرگها را مورد بررسی قرار دهند، حقوق همه بازداشتشدگان را تضمین کنند، و ضمانت کنند که مردم میتوانند آزادانه و مسالمتآمیز اعتراض کنند».
با استفاده از گزارشهای کردستان ۲۴، خبرگزاری فارس و رادیو فردا