مسعود مردانی، عضو کمیته کشوری مبارزه با ایدز و ستاد ملی مقابله با کرونا در ایران، ضمن هشدار درباره احتمال به راه افتادن موج ایدز در کشور میگوید که «طرح جوانی جمعیت کاملا غیرکارشناسی است».
به گزارش خبرگزاری ایلنا، مسعود مردانی تاکید کرده است که «حتی با تایید شورای نگهبان [این طرح] دوباره باید پس گرفته شود و بر روی آن کار شود».
به گفته آقای مردانی، محدودیتهای ایجاد شده برای روشهای پیشگیری از بارداری در ایران با هدف افزایش جمعیت میتواند «بارداریهای ناخواسته و بیماریهای مقاربتی را افزایش دهد و به افزایش موارد اچآیوی نیز در کشور کمک کند».
«طرح جوانی جمعیت» روز دوشنبه ۱۰ آبان از سوی شورای نگهبان تایید شد. این طرح که طبق اصل ۸۵ در کمیسیون مشترک و بدون بررسی در صحن علنی مجلس تصویب شده بود برخی امتیازات مالی و شغلی به افراد صاحب فرزند اعطا میکند و در کنار این مشوقهای مالی، امکان پیشگیری از بارداری و سقط جنین را محدود و ممنوع میکند.
بر اساس گزارشهایی که رسانههای داخل ایران منتشر کردهاند، این طرح که حالا تبدیل به قانون شده ارائه داروهای هورمونی جلوگیری از بارداری در داروخانهها را محدود و هرگونه توزیع رایگان و ارائه اقلام مرتبط با پیشگیری از بارداری، کار گذاشتن اقلام پیشگیری و تشویق به استفاده از آنها در شبکه بهداشتی درمانی کشور را ممنوع کرده است. همچنین وزارت بهداشت از به کار بردن عبارتهایی مانند حاملگی پرخطر منع شده است.
مسعود مردانی، عضو کمیته کشوری مبارزه با ایدز، روز چهارشنبه، ۱۹ آبان؛ در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا گفت: «یکی از روشهای پیشگیری از بیماریهای مقاربتی از جمله اچ آی وی استفاده از وسایل پیشگیری از بارداری است و ممنوعیت روشهای پیشگیری سالها تلاش برای نهادینه کردن این مسئله در کشور را خدشهدار میکند و جوانان ما را به بیماری اچآیوی بسیار آسیبپذیر کرده و بیماری اچ آی وی افزایش پیدا میکند.»
بیشتر در این باره: نامه دادگستری مازندران: معرفی زنانی که تست بارداریشان مثبت بوده برای جلوگیری از سقط جنینکاهش نرخ رشد جمعیت در ایران از نگرانیهای حکومت و به طور خاص رهبر جمهوری اسلامی است و آیتالله خامنهای بهمن سال ۹۹ در سخنانی بار دیگر بر «ازدواج بهنگام و فرزندآوری» به عنوان «نیازهای حیاتی امروز و فردای کشور» تأکید کرده بود.
پس از این سخنان بود که مخالفت با سقط جنین در ایران از سوی حکومت به مسئله جدیتری تبدیل شد تا جایی که تلاشهایی برای ایجاد مانع بر سر غربالگری در دوران بارداری هم شکل گرفت.
آیتالله خامنهای در سالهای اخیر بارها به لزوم افزایش جمعیت ایران اشاره کرده و درباره پیر شدن جمعیت هشدار داده است.
او در همین زمینه خواستار افزایش جمعیت ایران به ۱۵۰ میلیون نفر شده است. جمعیت ایران در حال حاضر ۸۳ میلیون نفر است.
رهبر جمهوری اسلامی فروردین ۱۳۹۸ هم در این زمینه گفت اگر «عدد ملت مسلمان» زیاد شود، «زمینه و امکان برای رشد و تعالی فراهم میشود».
اما اصرار حکومت بر افزایش جمعیت در حالی است که در سالهای اخیر، نابسامانی شرایط اقتصادی و گسترش مشکلات اجتماعی، باعث بیانگیزگی عمومی برای فرزندآوری شده است.
آمارهای رسمی دولتی در ایران حاکی است که در حال حاضر حدود سی تا چهل درصد از مردم ایران زیر خط فقر زندگی میکنند.
با این حال مسئولان حکومت ایران میکوشند با طرحهای ویژه، مردم را به افزایش جمعیت تشویق کنند.
خردادماه امسال، حامد برکاتی، مسئول حوزه جمعیت در وزارت بهداشت ایران، با اشاره به اینکه رشد جمعیت به زیر یک درصد رسیده و «پنجره جمعیتی رو به بسته شدن است» گفت این وزارتخانه «خدمات پیشگیری از بارداری» ارائه نمیکند و «توصیه قبلیاش درباره سه سال فاصله بین دو فرزند را نیز کنار گذاشته است».