سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، اخبار مربوط به سفر «یک هیات ارشد» در هفته جاری به تهران و آزادسازی بخشی از پولهای بلوکه شده ایران را تایید کرد.
خبرگزاری دولتی ایرنا هم گزارش داده است که روز سهشنبه، ۲۳ فروردین «یک مقام بلندپایه منطقهای» برای «نهایی کردن سازوکار آزادسازی ۷ میلیارد دلار» بلوکه شده ایران به تهران سفر میکند.
بر اساس این گزارش در این فرایند قرار است ۷ میلیارد دلار «به طور انتقال بانکی به حسابهای ایران واریز» شود و خبرگزاری ایرنا آن را نشانهای از «باز شدن تدریجی محدودیتهای بانکی علیه ایران» خوانده است.
در گزارشهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی گفته شده است که مقامهای کشور عمان قرار است به ایران سفر کنند.
گمانهزنیهایی درباره احتمال سفر مقامهای کرهجنوبی به ایران نیز منتشر شده بود ولی چوی جونگ کون، معاون وزیر خارجه کره جنوبی، امروز در توییتر نوشته است که هیچ برنامهای برای سفر مقامهای این کشور به تهران وجود ندارد.
پیش از این مقامهای جمهوری اسلامی از مسدود شدن ۷ میلیارد دلار پول ناشی از فروش نفت در دو بانک کره جنوبی خبر داده بودند و گزارشهایی درباره احتمال آزادی چند زندانی دو تابعیتی از سوی ایران و آزادی این مبالغ با موافقت دولت آمریکا منتشر شده بود.
در همین زمینه روزنامه فرهیختگان، چاپ تهران، روز ۱۸ فروردین گزارش داد که مذاکراتی انجام شده است که در ازای آزادی سیامک نمازی، محمدباقر نمازی و مراد طاهباز، سه زندانی دو تابعیتی ایرانی-آمریکایی، مبلغ ۷ میلیارد پول ایران آزاد شود.
خبرگزاری فارس نیز در گزارشی در این زمینه نوشته است آزادی این مبالغ مانند آزادی ۴۷۰ میلیون یورو طلب ایران است که از طرف دولت بریتانیا در قبال آزادی نازنین زاغری و انوشه آشوری پرداخت شد.
کشمکش بین ایران و کره جنوبی برای پرداخت بدهی میلیاردی ایران سابقه طولانی دارد. مقامهای دو کشور بارها «تحریمهای آمریکا» را بهعنوان مشکل انتقال این پول به ایران اعلام کردهاند.
در ماههای گذشته و با آغاز دور جدید مذاکرات احیای برجام، دولت آمریکا برخی تحریمها علیه ایران را تسهیل کرده، از جمله وزارت خارجه کره جنوبی ۲۲ دی سال گذشته اعلام کرد که آمریکا به دولت این کشور مجوز داده است تا غرامت معوقه یک شرکت ماشینسازی ایرانی به مبلغ «دستکم ۶۳ میلیون دلار» را پرداخت کند.
بهمن پارسال نیز کره جنوبی اعلام کرد ۱۸ میلیون دلار از داراییهای مسدودشده ایران را به عنوان بدهی حق عضویت معوقه تهران به سازمان ملل پرداخت کرده تا ایران به حق رای دست بیابد.
علاوه بر کره جنوبی، مقامهای دولت ایران پیشتر در مصاحبههای مختلفی از انسداد سه میلیارد دلار در ژاپن، پنج میلیارد دلار در عراق، ۲۰ میلیارد دلار در چین و ۱.۶ میلیارد دلار در لوکزامبورگ خبر داده بودند.
با این حال تاکنون رقم دقیقی از مقدار پولهای مسدودشده ایران در سایر کشورها به صورت رسمی اعلام نشده است.