مکرون خواستار تعامل سازنده ایران برای احیای توافق هسته‌ای شد

امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، روز دوشنبه ۸ آذر در تماسی تلفنی با همتای ایرانی خود، ابراهیم رئیسی، گفت که ایران باید در مذاکرات احیای برجام تعامل سازنده‌ای داشته باشد.

بر اساس گزارش دفتر رئیس جمهوری فرانسه، آقای مکرون با اشاره به آغاز دور جدید مذاکرات هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی در وین بر ضرورت تعامل سازنده نمایندگان ایرانی در مذاکرات تاکید کرد و گفت این مذاکرات باید به بازگشت سریع طرفین به برجام منجر شود.

خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، نیز در گزارشی نوشت که تماس تلفنی روسای جمهور ایران و فرانسه یکساعت ونیم به طول انجامیده است.

این گزارش به نقل از ابراهیم رئیسی می‌گوید که ایران «اراده‌ای جدی» برای به نتیجه رسیدن مذاکرات وین دارد و «اعزام یک تیم جامع» گویای این امر است.

آقای رئیسی همچنین در این تماس تلفنی «از رئیس جمهوری فرانسه خواست تلاش کند در همکاری با دیگر کشورهای حاضر در وین، مذاکرات به نتیجه برسد و تحریم‌های ایران ملغی گردد».

بیشتر در این باره: انریکه مورا: مذاکرات برجام طی دو روز آینده ادامه می‌یابد

وی در ادامه تاکید کرد که «ایران در مذاکرات نتیجه‌گرا است و گفت‌وگوها باید به لغو تحریم‌ها منجر شود».

یکی از مواردی که ایران بر آن تاکید دارد ارائه تضمین از سوی نمایندگان آمریکا برای تداوم برجام در دولت‌های بعدی ایالات متحده است، اما مقامات آمریکایی تاکید دارند که قادر به ارائه چنین تضمینی نیستند.

لغو کامل تحریم‌های ایران نیز مورد دیگری است که تهران خواستار آن شده. این میان بسیاری از تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران به برنامه هسته‌ای آن ارتباطی ندارد که همین امر به ابهامات درباره سرنوشت مذاکرات دامن زده است.

با این حال نمایندگان اتحادیه اروپا و روسیه روز اول مذاکرات هسته‌ای در وین را «مثبت» ارزیابی کرده‌اند. انریکه مورا، مقام اتحادیه اروپا که ریاست مذاکرات هسته‌ای ایران را بر عهده دارد به خبرنگاران گفت که آنها «تمایل به تعامل جدی نشان دادند» و این باعث «دید مثبت» او شده است.

میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی واقع در وین، نیز عنوان کرد که «مذاکرات آغاز موفقیت‌آمیزی داشت و شرکت‌کنندگان در مورد اقدامات فوری بیشتر به توافق رسیدند».

دور جدید مذاکرات احیای برجام پس از وقفه‌ای پنج ماهه از سر گرفته شده است. هدف از این مذاکرات بازگشت ایران و ایالات متحده به توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ است. علی‌رغم این امر نماینذگان ایرانی و آمریکایی به‌طور مستقیم با یکدیگر مذاکره‌ای نخواهند داشت.

رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، روز جمعه از مذاکره‌کنندگان ایرانی خواست اگر خواهان نتیجه سریع‌تر هستند، به جای واسطه قرار دادن اروپایی‌ها، مستقیماً با آمریکا به مذاکره بنشینند، اما ایران به این پیشنهاد پاسخ مثبتی نداده است.

با استفاده از گزارش‌‌های خبرگزاری رویترز، ایرنا و رادیو فردا؛ س.ن