در حالی که وضعیت کرونا در ایران همچنان بحرانی است و تنها در ۲۴ ساعت گذشته بر اساس آمار رسمی حدود ششصد نفر دیگر بر اثر کرونا درگذشتهاند، مراسم تقدیر از سعید نمکی، وزیر سابق بهداشت، روز پنجشنبه ۱۱ شهریور برگزار شد و وزیر بهداشت دولت ابراهیم رئیسی او را «الماس درخشان» توصیف کرد.
بر اساس آمار رسمی که وزارت بهداشت بهطور روزانه منتشر میکند، در ۲۴ ساعت گذشته ۵۹۵ بیمار کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به نزدیک ۱۰۹ هزار نفر رسید.
این در حالی است که برخی منابع دیگر آمار واقعی را سه تا چهار برابر آمار رسمی میدانند. در این زمینه روزنامهٔ جوان، وابسته به سپاه، در شمارهٔ اول شهریور خود اظهارات دبیر انجمن اپیدمولوژیستهای ایران را بازتاب داد که در آن ارزیابی شده «آمار واقعی» جانباختگان کرونا در ایران «هفت برابر آمار رسمی است»، اما «دادهها را به گونهای مهندسی میکنند» که سندی برای دسترسی به آمار واقعی وجود ندارد.
بر اساس آمار رسمی وزارت بهداشت، در شبانهروز گذشته همچنین بیش از سی هزار بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شده است که از این تعداد بیش از چهار هزار و ۵۰۰ نفر بستری شدند.
در حال حاضر نزدیک به هشت هزار بیمار مبتلا به کووید۱۹ در بخشهای مراقبتهای ویژهٔ بیمارستانها تحت نظر هستند و همچنان ۳۰۶ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۱۰ شهر در وضعیت نارنجی و ۳۲ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.
بهگفتهٔ نادر توکلی، معاون درمان ستاد کرونا در تهران، وضعیت کرونا در حال حاضر به «قله پیک پنجم رسیده است» و به همین دلیل مردم بهتر است در اماکن عمومی از دو ماسک یا ماسکِ فیلتردار استفاده کنند.
معاون درمان ستاد کرونا همچنین از مردم خواسته است که «از حضور بیش از یک ساعت در اماکن سربسته خودداری کنند» تا میزان آلودگی عمومی و ابتلا و مرگومیر از این بیشتر نشود.
سعید نمکی، «شهید زنده و الماس درخشان»
همزمان با انتشار این گزارش اعلام شد که روز ۱۱ شهریور مراسمی در وزارت بهداشت برگزار شد و در آن با حضور بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت در دولت ابراهیم رئیسی، از سعید نمکی، وزیر پیشین بهداشت، قدردانی شد.
آقای عیناللهی در این مراسم، وزیر پیشین بهداشت را «شهید زنده» توصیف کرد و گفت سعید نمکی «آبروی خودش را در راه نظام و خدمت به مردم در حوزه سلامت گذاشت».
وزیر بهداشت همچنین با بیان اینکه این وزارتخانه «عرصهٔ جهاد فی سبیل الله است»، دربارهٔ سعید نمکی افزود: «اگر قرار بود همهچیز آرام باشد، دکتر نمکی همانند یک الماس در این عرصهٔ کرونا نمیدرخشید».
تقدیر از وزیر پیشین بهداشت و این اظهارنظر در حالی صورت گرفته که مدیریت سعید نمکی در وزارت بهداشت در بیش از یک سال گذشته با انتقادات بسیاری مواجه بوده است.
«کوتاهی در اِعمال پروتکلهای قرنطینه، نابسامانی در تهیه تجهیزات و داروی مورد نیاز مراکز درمانی، تأخیر بسیار در تأمین واکسن کرونا از کشورهای دیگر و بهجای آن حمایت از تولید واکسن داخلی بهخصوص توسط ستاد اجرایی فرمان امام، ارائهٔ اطلاعات و آمار نادرست به سازمانهای بینالمللی و رسانهها، و ستایشهای پیدرپی سعید نمکی از عملکرد رهبر جمهوری اسلامی در دورهٔ کرونا» از جمله مواردی است که منتقدان وزیر پیشین بهداشت در کنار شمار گستردهای از کاربران شبکههای اجتماعی همواره از آن سخن گفتهاند.
در تازهترین نمونه از معضلات بهداشتی مربوط به کرونا، رسانههای ایران روز ۹ شهریور گزارش دادند که حداقل هشت استان با مشکل تأمین اکسیژن مواجهاند، بهطوریکه در گیلان، اصفهان، خراسان شمالی، همدان، خراسان رضوی، چهارمحال و بختیاری، کرمانشاه و قم کمبود اکسیژن به مرحلهٔ حاد رسیده و گاهی نیاز بیماران با کمک خیران و برخی نهادها تأمین میشود.
از سوی دیگر، تأخیر در تأمین واکسن کرونا از کشورهای غربی بهدستور علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، باعث شکلگیری پیکهای تازه در بحران کرونا و افزایش چشمگیر آمار مرگومیر ناشی از کرونا شد؛ وضعیتی که وزیر پیشین بهداشت هیچگاه مسئولیت آن را به عهده نگرفت و در مقابل و طی چندین ماه وعدهٔ تولید انواع واکسن داخلی ازجمله در ستاد اجرایی فرمان امام داد.
در حال حاضر و پس از آنکه در ۲۰ مرداد رهبر جمهوری اسلامی از دستور پیشین خود عقبنشینی کرد و خواستار تأمین واکسن به هر شکل ممکن شد، روند واکسیناسیون بهطور نسبی شتاب گرفته و تا امروز حدود ۹ میلیون نفر از جمعیت بالای ۸۰ میلیونی ایران موفق شدهاند دُز دوم واکسن کرونا را تزریق کنند.