ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز دوشنبه ۱۰ مرداد در نشست خبری خود با ذکر اینکه در زمینه برجام «طی روزهای گذشته بهطور جدی پیامهای مختلفی رد و بدل شده است»، گفت: «این احتمال وجود دارد که در آینده نزدیک بتوانیم در خصوص زمان مذاکرات [احیای برجام] به نتیجه برسیم و احتمالاً دور جدید از مذاکرات را شاهد باشیم.»
او افزود که «البته این بستگی کامل به اراده طرف مقابل مشخصا آمریکاییها دارد که برای دستیابی به توافق منطقی، معقول و پایدار آمادگی خود را نشان دهند و از طرح موضوعات انحرافی خودداری کنند.»
وی در حالی این مطلب را بیان کرد که در همین روز، محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، مواضع اخیر برخی مقامهای جمهوری اسلامی دربارهٔ برنامه هستهای کشور را تکرار کرد و گفت: «ایران توان فنی ساخت بمب اتمی را دارد ولی چنین برنامهای در دستور کار نیست.»
اسلامی که روز دوشنبه دهم مرداد در گفتوگو با خبرگزاری فارس سخن میگفت به اظهارات اخیر کمال خرازی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی در این زمینه اشاره کرد.
خرازی به تازگی در گفتوگو با شبکه قطری الجزیره گفت: «بر کسی پوشیده نیست که تهران از قابلیت فنی ساخت بمب اتمی برخوردار است اما تصمیم به انجام چنین کاری نگرفته است».
ادعای دستیابی به توانایی فنی ساخت بمب اتمی از سوی تهران در شرایطی انجام میشود که مقامهای جمهوری اسلامی پیشتر با استناد به یک «فتوا» از علی خامنهای هرگونه تلاش خود برای دستیابی به تسلیحات کشتار جمعی از جمله بمب اتمی را رد کرده بودند.
جمهوری اسلامی متهم است تلاشهایی را برای دستیابی به توانایی ساخت بمب اتمی انجام داده، اما رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در این زمینه گفت: «این اتهامات و فضاسازیهای غلط برای فریب افکار عمومی با پشتیبانی جبهه مخالف انقلاب اسلامی در حال مطرح شدن است.»
اسلامی همچنین به هشدارهای اسرائیل در مورد برنامه هستهای جمهوری اسلامی اشاره کرد و ادامه داد: «شاید مزاحمتهایی برای ایران داشته باشند اما به نتیجه نمیرسند، زیرا ایران راه و رسم آن را یافته و در حال پیشبرد برنامههای خود است.»
بیشتر در این باره: لاریجانی: کسی نمیتواند از دستیابی ایران به سلاح هستهای جلوگیری کنددر روزهای اخیر، جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از آماده بودن متن نهایی توافق احیای برجام خبر داده و پس از آن، علی باقری کنی مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران اعلام کرد ایران آماده جمعبندی مذاکرات در مدتزمانی کوتاه است.
این در حالی است که پیشتر برخی مقامهای غربی از جمله رئیس سازمان اطلاعات بریتانیا نسبت به اراده جمهوری اسلامی برای بازگشت به برجام ابراز تردید کردهاند.
مذاکرات احیای برجام پس از چند ماه توقف، ماه گذشته در دوحه برگزار شد اما آخرین دور مذاکرات به نتیجه ملموسی نرسید و رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، اعلام کرد مطالبات ایران مذاکرات را ناکام کرده است.
پیش از مذاکرات دوحه، شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز ۱۸ خرداد با اکثریت آراء قطعنامهای را علیه ایران به تصویب رساند که در آن از عدم همکاری تهران با این نهاد انتقاد شد.
پس از تصویب این قطعنامه، شکست در مذاکرات دوحه و همچنین امضای بیانیه اورشلیم در مورد همکاری راهبردی آمریکا و اسرائیل به ویژه علیه برنامه هستهای ایران، برخی مقامهای جمهوری اسلامی بر توانایی تهران برای ساخت بمب اتمی تأکید کردند.
بیشتر در این باره: مشاور ارشد خامنهای: ایران توانایی فنی برای ساخت بمب هستهای را داردعلاوه بر خرازی، محمدجواد لاریجانی دیپلمات اسبق ایرانی و معاون سابق بینالملل قوه قضائیه میگوید «اگر ایران به این نتیجه برسد که سلاح هستهای بسازد» کسی نمیتواند جلوی آن را بگیرد.
با وجود هشدارهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی دربارهٔ عدم همکاری کامل جمهوری اسلامی با این آژانس، تهران از برنامههای جدید خود خبر داده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران چهارشنبه ششم مرداد اعلام کرد بر اساس برنامهریزیهای انجام شده «در هفتههای آتی عملیات احداث راکتور تحقیقاتی به صورت رسمی در سایت اصفهان آغاز» میشود.