رسانه‌های هند: ایران یک توافق راهبردی ۲۵ ساله به دهلی‌نو پیشنهاد کرده است

هند که سومین مصرف‌کننده بزرگ نفت در جهان است، تا پیش از اجرایی شدن تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی، از خریداران اصلی نفت ایران بود

رسانه‌های هند روز دوشنبه ۲۸ آذر گزارش دادند جمهوری اسلامی ایران به هند پیشنهاد کرده است که یک توافق راهبردی مانند توافق استراتژیک ۲۵ ساله ایران- چین، بین تهران و دهلی‌نو امضا شود.

وبسایت اقتصادی هندی «مینت» به نقل از دو مقام هندی که از این امر مطلع هستند، نوشت: ایران با هدف جذب سرمایه‌گذاری هند و توسعه زیرساخت‌های حمل‌ونقل و انرژی، پیشنهاد قرارداد مشابه توافق ایران- چین را به این کشور ارائه کرده است.

براساس این گزارش‌، علی باقری کنی، معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در جریان دیدار با گروهی از کارشناسان در سفر ماه گذشته او به هند، تمایل تهران برای رسیدن به توافق راهبردی با هند را ابراز کرد.

رسانه‌های هند افزودند که وزارت خارجه دولت نارندرا مودی در حال بررسی این پیشنهاد است.

هنوز جزئیات زیادی در باره طرح مورد نظر ایران در قبال هند در دست نیست، اما به نوشته رسانه‌های هند، چنین قراردادی به هند کمک خواهد کرد تا با قیمت‌های بالای انرژی مقابله کند.

هند که سومین مصرف‌کننده بزرگ نفت در جهان است، تا پیش از اجرایی شدن تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی، از خریداران اصلی نفت ایران بود.

تا پیش از خروج آمریکا از برجام، شرکت‌های دولتی نفتی هند مانند «او ان جی سی» و «اُویل ایندیا» در اکتشافات نفت و گاز ایران در خلیج فارس سهیم بودند. کشف میدان گازی مشترک ایران و عربستان با نام «فرزاد- بی» نیز نتیجه فعالیت یک کنسرسیوم هندی در خلیج فارس بود.

توافق ۲۵ ساله ایران- چین دو سال پیش امضا و سال گذشته اجرایی شد، ولی هنوز جزئیات آن مشخص نیست. برخی ادعاها حاکی از این است که چین قرار است در طول ربع قرن نزدیک به ۴۰۰ میلیارد دلار در بخش زیرساخت‌ها و انرژی ایران سرمایه‌گذاری کند و در برابر، تهران در روندی ثابت نفت را با تخفیف در اختیار چین بگذارد.

اما وضعیت اقتصادی ایران در یک‌سال اخیر به شدت سقوط کرده و سرمایه‌گذاری خارجی نیز کاهش یافته است. تنها سرمایه‌گذاری محدودی از سوی افغانستانی‌های گریخته از حکومت طالبان، تا پیش از آغاز اعتراضات مردمی ایران، در ایران انجام شده بود.

سرکوب‌ خشونت‌بار جمهوری اسلامی ایران علیه معترضین در سه ماه گذشته، روند فرار سرمایه‌های ایرانی و خارجی و بی‌ارزش شدن پول کشور را شدت بخشیده است.

با وخیم‌تر شدن شاخص‌های اقتصادی ایران، چین نیز در دوره اخیر بر همکاری‌های بازرگانی و تجاری با عربستان و بسیاری از رقیبان منطقه‌ای ایران روی آورده است.

این تمایل چین، در سفر دو هفته پیش رئیس‌جمهوری این کشور به عربستان و دیدارهای او با سران کشورهای حاشیه خلیج فارس نمود بیشتری پیدا کرد.