هشدار مقامات در مورد افزایش خاموشی‌ها در ایران در پی احیای صادرات گاز به عراق

همزمان با توافق ایران با عراق برای از سرگیری روند عادی صادرات گاز به این کشور، سخنگوی صنعت برق ایران به مردم هشدار داد، گاز کمتری مصرف کنند تا با خاموشی برق مواجه نشوند.

مصطفی رجبی‌مشهدی روز چهارشنبه ۱۰ دی به خبرگزاری ایلنا گفت: «اگر مشترکان در بخش خانگی و تجاری مصرف خود را کاهش دهند نیروگاه‌ها می‌توانند از سوخت گاز بیشتری استفاده کنند و در تامین برق مشکلی پیش نمی‌آید و زمستان سرد را بدون خاموشی سپری می‌کنیم».

سوخت ۹۰ درصد از نیروگاه‌های برقی ایران از گاز تامین می‌شود. با وجود این، طی دو سال گذشته در فصل زمستان که مصرف گاز خانگی در داخل کشور اوج می‌گیرد، شرکت ملی گاز ایران تحویل گاز به عراق را تا ۱۰ برابر کاهش داد و تحویل گاز به نیروگاه‌های برقی ایران را به کمتر از یک پنجم رساند.

این سازمان به جای گاز، از نفت کوره و گازوئیل برای تولید برق استفاده می‌کند که گران و آلاینده هستند و موجب افزایش آلودگی هوا می‌شود.

سخنگوی وزارت برق عراق روز ۹ دی اعلام کرد ایران پذیرفته است تا در قبال دریافت بخشی از طلب شش میلیارد دلاری خود از دولت عراق، روند عادی صادرات گاز به این کشور را از روز چهارشنبه از سر گیرد.

وزارت برق عراق روز هفتم دی اعلام کرده بود که حجم گاز وارداتی از ایران در دو هفته گذشته از ۵۰ میلیون متر مکعب به پنج میلیون متر مکعب در روز سقوط کرده است.

زمستان پارسال نیز ایران به خاطر کمبود داخلی گاز، صادرات گاز به عراق را به چهار میلیون متر مکعب کاهش داد.

آمارهای رسمی شرکت ملی گاز نشان می‌دهد که این شرکت هفته گذشته روزانه ۵۵ میلیون متر مکعب گاز به نیروگاه‌ها تحویل داده که کمتر از یک پنجم نیاز بخش نیروگاهی است و بقیه نیروگاه‌های برقی با سوخت مایع (نفت کوره و گازوئیل) کار کرده‌اند.

یک سوم نیروگاه‌های برقی عراق نیز با گاز دریافتی از ایران کار می‌کنند و وزارت برق عراق روز یکشنبه اعلام کرد که با کاهش ۱۰ برابری تحویل گاز ایران، شش هزار مگاوات از تولید برق عراق کاسته شده است.

او با اشاره به عدم سرمایه‌گذاری و احتمال مواجه شدن با کمبود برق در سال‌های آینده گفت در هر صورت توسعه نیروگاه‌ها و شبکه‌های توزیع برق نیازمند «سرمایه‌گذاری سنگین» است.

آقای رجبی‌مشهدی در بخش دیگری از اظهاراتش گفته که مدل ما در حوزه نیروگاه‌سازی سرمایه‌گذاری توسط بخش‌خصوصی است ولی ما خرید تضمینی می‌کنیم، قطعا میزان سرمایه‌گذاری بخش دولتی هم کمتر خواهد بود.

معضل سرمایه‌گذاری در بخش انرژی و کمبود گاز برای تحویل به نیروگاه‌ها در فصل زمستان در حالی است که دیوان محاسبات در گزارش اخیر خود از تفریغ بودجه ۹۸ اعلام کرده بود روزانه به طور متوسط ۶۴ میلیون متر مکعب، معادل بیش از دو برابر کل صادرات گاز ایران به عراق طی سال ۱۳۹۸، این سوخت به‌خاطر فرسودگی خطوط لوله و نبود تجهیزات، در شبکه سراسری به هدر می‌رود.

با استفاده از گزارش خبرگزاری ایلنا، دیوان محاسبات، رادیو فردا/ ف.ق/ ک.ر