در تازهترین گزارش گمرک چین نام ایران در میان دیگر تامینکنندههای نفت این کشور برای ماه ژوئن درج نشده و جزئیات تجارت با ایران نیز نشان میدهد در ماه گذشته نفتی از جمهوری اسلامی دریافت نکرده است.
آمارهای گمرکی چین نشان میدهد که این کشور تنها از ژانویه تا پایان ماه مه نفت از ایران خریده است و در ماه ژوئن رقمی برای واردات نفت از جمهوری اسلامی درج نشده است. این در حالی است که برای دیگر صادرکنندههای نفت مانند عربستان، عراق، امارات، روسیه، کویت و دیگران جزئیات واردات نفت برای ماه ژوئن درج شده و خرید نفت از برخی از این کشورها هم اوج گرفته است.
همچنین برای نیمه اول سال ۲۰۲۰، کل واردات نفت چین از ایران تقریبا ۱.۷ میلیون تن (۷۰ هزار بشکه در روز) گزارش شده است که با واردات نفت این کشور از ایران در پنج ماهه سال جاری برابری میکند. بدین ترتیب، طبق آمار گمرک چین، این کشور در ماه ژوئن نفتی از ایران وارد نکرده است.
چین در نیمه اول سال گذشته میلادی بیش از ۱۱ میلیون تن (۴۵۲ هزار بشکه در روز) نفت از ایران وارد کرده بود. واردات چین از ایران در دور مشابه امسال ۶.۵ برابر کاهش یافته است.
چین قبل از تحریمهای آمریکا روزانه نزدیک ۷۰۰ هزار بشکه نفت از ایران دریافت میکرد.
آمارهای گمرکی چین نشان میدهد که این کشور در فاصله ژانویه تا ژوئن، تنها ۶۰۸ میلیون دلار نفت از ایران وارد کرده است. از نظر ارزشی نیز کل واردات نفت ایران در شش ماه ۲۰۲۰ با پنج ماه این سال فرقی نکرده است.
کل واردات چین (نفتی و غیرنفتی) از ایران در نیمه اول سال جاری میلادی با افتی ۶۲ درصدی نسبت به دور مشابه پارسال به ۳ میلیارد و ۱۳۲ میلیون دلار سقوط کرده است که ۴۱۵ میلیون دلار آن مربوط به ماه ژوئن میشود.
برخلاف ایران، چین در ماه گذشته واردات نفت خام از عربستان را نزدیک ۱۵ درصد افزایش داده و به ۸.۸۸ میلیون تن رسانده است. واردات نفتی آن از روسیه نیز نزدیک ۱۳ درصد افزایش یافته و به نزدیک ۸ میلیون تن رسیده است.
واردات نفت از امارات در ماه گذشته ۳.۲۷ ملیون تن و از عراق بیش از ۶ میلیون تن گزارش شده است.
در کل چین طی ماه گذشته کمی بیش از ۵۳ میلیون تن نفت خام از کشورهای خارجی وارد کرده است.
این کشور طی دو ماه گذشته واردات نفت از آمریکا را نیز احیا کرده و طی این مدت روزانه ۱۴۰ هزار بشکه نفت از ایالات متحده خریده که دو برابر متوسط خرید روزانه نفت چین از ایران از ابتدای سال جاری میلادی است.
قطع خرید نفت چین از ایران و اوجگیری واردات نفت از عربستان، روسیه، آمریکا و برخی دیگر از صادرکنندههای نفت در ماه ژوئن در حالی است که ایران میگوید برای امضای قراردادی ۲۵ ساله با چین آماده میشود، اما از اعلام جزئیات آن خودداری میکند.
چین قبل از تحریمهای آمریکا، هم بزرگترین مشتری نفتی ایران بود و هم بزرگترین شریک تجاری جمهوری اسلامی. در سال ۲۰۱۸ کل صادرات ایران به چین به ۲۱ میلیارد دلار و کل وارداتش به ۱۴ میلیارد دلار رسید که نشان میداد تراز تجاری ۷ میلیارد دلار به نفع ایران بوده است. اما در نیمه اول سال جاری صادرات چین از ایران نسبت به وارداتش پیشی گرفت و تراز تجاری دو کشور برای اولین بار بیش از ۱.۱ میلیارد دلار به زیان ایران شده است.
در این دوره ایران ۳ میلیارد و ۱۳۲ میلیون دلار صادرات و ۴.۲۵ میلیارد دلار واردات از چین داشته است.