وزارت خارجه جمهوری آذربایجان با انتشار بیانیهای از تلاش «ناموفق» جمهوری اسلامی ایران برای ممانعت از درخواست باکو از نهادهای بینالمللی برای محکومیت حمله تروریستی به سفارت این کشور در تهران خبر داد و آن را محکوم کرد.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه جمهوری آذربایجان که روز چهارشنبه ۱۲ بهمن منتشر شد، این کشور روز ۲۷ ژانویه اسنادی با درخواست محکومیت حمله تروریستی به سفارت این کشور در تهران، همچنین افشا و مجازات سازماندهندگان آن به برخی نهادهای بینالمللی ارسال کرده است.
این گزارش میافزاید «حمله تروریستی» به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران بهصورت جداگانه تاکنون توسط حدود صد کشور و برخی نهادهای بینالمللی محکوم شده و آنها خواستار مجازات «عاملان» این حمله شدهاند.
«با اینحال جمهوری اسلامی برای جلوگیری از محکومیت این حادثه تروریستی در نهادهای بینالمللی دست به دامن برخی کشورهای عضو این نهادها شده است تا مانع از تصویب پیشنویس محکومیت جمعی این حمله تروریستی شود. از جمله ایران برای یارگیری در میان کشورهای عضو “جنبش عدم تعهد”، همچنین “کنفرانس تعامل و اعتمادسازی در آسیا” تلاش کرده، اما از میان ۱۲۰ کشور عضو جنبش عدم تعهد تنها هند و سوریه به درخواست ایران پاسخ مثبت دادهاند».
بیشتر در این باره: تنش میان ایران و جمهوری آذربایجان: باکو ۳۹ نفر را به اتهام «جاسوسی» برای تهران بازداشت کرداین گزارش میافزاید ایران همراه با هند و سوریه با این استدلال که تاکنون حملاتی از این دست توسط نهادهای بینالمللی محکوم نشده، خواستار جلوگیری از تصویب قطعنامه پیشنهادی برای محکومیت حمله تروریستی به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران شده است.
وزارت خارجه جمهوری آذربایجان تلاشهای ایران برای ممانعت از محکومیت بینالمللی حمله به سفارتش را محکوم کرده و گفته است جمهوری اسلامی باید به تعهدات بینالمللی خود عمل کند.
این گزارش میافزاید جمهوری آذربایجان بر تلاش خود برای محکومیت این حمله تروریستی و مجازات عاملان آن در مجامع جهانی ادامه خواهد داد.
حمله مسلحانه صبح روز هفتم بهمن به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران منجر به کشته شدن رئیس کادر حفاظت سفارت و زخمی شدن دو محافظ دیگر شد. ایران مدعی است که انگیزه این حمله «مسئله شخصی» بوده، اما جمهوری آذربایجان میگوید اسناد و شواهد کافی برای تروریستی بودن این حمله وجود دارد و از ایران میخواهد که سازماندهندگان این حمله را معرفی و مجازات کند.
این حمله با محکومیت گسترده جهانی مواجه شده است.
بیشتر در این باره: سایت نزدیک به شورای عالی امنیت ملی ایران عملکرد جمهوری آذربایجان را «تنشزا» خوانددولت جمهوری آذربایجان در واکنش به این حمله، سفارت خود را در تهران تعطیل کرد و دیپلماتها و خانوادههای آنها را از ایران به باکو برگرداند.
علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت ابراهیم رئیسی، روز چهارشنبه گفت که در ارتباط با موضوع حمله به سفارت جمهوری آذربایجان، «اقدامات قضایی» صورت گرفته و انگیزه مهاجم هم «شخصی و مسائل خانوادگی» بوده است.
پلیس تهران در مورد زمانی که نیروهایش بعد از این حادثه به محل رسیدهاند، گزارشی نداده است، اما ویدئوهای منتشر شده توسط دولت آذربایجان از دوربینهای مداربسته سفارت نشان میدهد که فرد مهاجم با کوبیدن خودرو شخصی خود به خودرو سفارت در مقابل در ساختمان و با تکان دادن دست به پلیس ایرانی مقابل ساختمان سفارت، با کلاشنیکف وارد ساختمان آن شده و برای دقایقی با افسران امنیتی جمهوری آذربایجان درگیر میشود.
همچنین ویدئویی از بازگشت او به خودرو، برداشتن پتک و تلاش برای شکستن در سفارت، روشن کردن کوکتل مولوتوف برای به آتش کشیدن ساختمان منتشر شده است، در حالی که در این زمان طولانی خبری از نیروی انتظامی نیست.
الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان، روز چهارشنبه در دیدار با هیاتی از ترکیه تاکید کرد تهاجم مسلحانه به سفارت باکو در تهران روندی طولانی داشته، اما پلیس ایران واکنشی نشان نداده است.