رئیس سازمان عقیدتی سیاسی نیروی انتظامی گفته است که پلیس امنیت اخلاقی، اجتماعی و ارزشی تشکیل میشود.
علیرضا ادیانی درباره ساختار و نحوه عملکرد این پلیس جدید توضیح نداده ولی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی مدتی است که نسخه جدیدی از «طرح امنیت اخلاقی» را اجرا میکند که بر رعایت حجاب توسط سرنشینان خودرو تمرکز دارد.
حکومت ایران طی چهار دهه گذشته همواره در حال اجرای «قانون حجاب اجباری» بوده است. این قانون از سال ۱۳۸۵ با راهاندازی «گشت ارشاد»، شکل سازمانیافتهتری به خود گرفته است.
با افزایش واکنشهای منفی به گشت ارشاد، از سال ۱۳۸۹ پلیس اعلام کرد که رویکردی جدید با عنوان «طرح امنیت اخلاقی» اجرا خواهد کرد. اجرای این طرح موجب پایان یافتن فعالیت گشت ارشاد نشد و تنها دایره فعالیتهای نیروی انتظامی علیه شهروندان را افزایش داد.
پلیس ایران در مرحله سوم از اردیبهشت ۱۳۹۵ اعلام کرد که «ماموران حرفهای آموزش دیده» به صورت نامحسوس طرحهای امنیت اخلاقی را اجرا میکنند.
در این طرح جدید، نیروی انتظامی از طریق پیامک به رانندهای که طبق نظر آنها حجاب را رعایت نکرده یا همراهان «بدحجاب» داشته است، هشدار میدهد و مالک خودرو باید ۷۲ ساعت پس از دریافت پیامک، خود را به پلیس امنیت اخلاقی معرفی و تعهد کتبی بدهد که حجاب را رعایت میکند.
بیشتر در این باره: یک مقام سازمان تبلیغات اسلامی: ۱۰ استان خط قرمز حجاب را رد کردهانددر صورتی که راننده این تعهد را اجرایی نکند، خودروی او یک هفته توقیف میشود و در بار سوم، خودروی او توقیف و فرد متهم به «بدحجابی» به دستگاه قضایی معرفی میشود.
حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی، ۲۷ تیرماه امسال اعلام کرد که در چارچوب این طرح تاکنون ۳۰۰ هزار پیامک ارسال شده و ۱۵۰ هزار نفر از کسانی که پیامک را دریافت کردهاند، به پلیس مراجعه و تعهد دادهاند که در خودروی آنها حجاب رعایت شود.
اجرای گسترده این طرح در شهر تهران از اوایل اردیبهشت گزارش شد و بسیاری از شهروندان مجبور به مراجعه به ساختمان «پلیس امنیت اخلاقی» در خیابان وزرا و امضای تعهدنامه شدند.
طرح جدید امنیت اخلاقی پلیس ایران به طور عمده توسط ماموران نامحسوس اجرا میشد ولی پلیس از مردم هم خواسته است که در صورت مشاهده افراد بدحجاب در خودرو، پلاک خودرو را از طریق پیامک ارسال کنند تا پیگیری شود.
این ماموران علاوه بر رصد موارد «بدحجابی»، در صورت مشاهده «آلودگی صوتی» و «انجام حرکات نمایشی» توسط رانندگان نیز وارد عمل میشوند.
به نظر میرسد با توجه به گستردگی حوزه تحت پوشش این پلیس، نیروی انتظامی ایران در چهارمین مرحله تلاش سازمانیافتهاش قصد تشکیل یک نهاد جدید دارد که به صورت تخصصی و مداوم ماموریت برخورد با شهروندانی که به گفته پلیس حجاب را رعایت نمیکنند، را بر عهده گیرد.
افزودن عنوان «اجتماعی و اررزشی» به اسم پلیس جدید نیز میتواند نشاندهنده گسترش ماموریتهای این پلیس و فراتر رفتن ماموریتهایش از حوزه «بدحجابی» باشد.