هشدار در مورد آلودگی هوا در شهرهای ایران؛ تعطیلی مدارس تبریز برای دومین روز

نمایی از ارومیه در روز شنبه

در حالی‌که وضعیت ناسالم هوا در تبریز یک هفته ادامه داشته، مدارس این شهر نیز برای دومین روز پیاپی تعطیل اعلام شده‌اند. شماری از مدارس تهران نیز روز یک‌شنبه تعطیل اعلام شده‌اند. سازمان هواشناسی ایران در مورد افزایش آلاینده‌ها در شهرهای پرجمعیت هشدار داده‌است.

شامگاه شنبه ۲۵ آذر ماه، کمیته اضطراری کاهش آلودگی هوای تبریز، به‌دلیل پیش‌بینی‌ها در مورد پایداری هوا در روزهای پیش‌رو، مدرسه‌های این شهر را تعطیل اعلام کرده‌است. مدارس تبریز و ارومیه در روز شنبه نیز تعطیل بودند.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، کمیته اضطراری از شهروندان تبریزی خواسته‌است تا از ترددهای غیرضروری «جدا پرهیز کنند». هوای تبریز طی یک هفته گذشته در وضعیت هشدار و ناسالم قرار داشته و به‌نظر می‌رسد شرایط فعلی طی چند روز آینده نیز ادامه داشته باشد.

شبکه خبر تلویزیون دولتی ایران به‌نقل از سازمان هواشناسی می‌گوید به‌دلیل پایداری هوا و افزایش آلاینده‌ها در بیشتر شهرهای پرجمعیت از جمله تهران، تبریز، ارومیه، سنندج، اراک، کرج، قزوین، قم، وضعیت آلودگی در سه روز آینده ممکن است بدتر شود.

کارگروه شرایط ویژه آلودگی هوا در استان تهران نیز روز شنبه اعلام کرد، به‌جز فیروزکوه و دماوند، مهدکودک‌ها، پیش‌دبستانی‌ها و مدارس ابتدایی در مناطق دیگر این استان، در روز یک‌شنبه تعطیل هستند.

شهروندان عمده شهرهای بزرگ در ایران، سال‌هاست با مشکل ناشی از آلودگی هوا دست‌به‌گریبان‌اند. وضعیت آلودگی ممکن است در فصل زمستان بدتر شود و در صورت پایداری هوا، مانند آن‌چه در روزهای فعلی رخ داده، آلاینده‌ها افزایش پیدا می‌کنند.

در حالی‌که برخی از مقام‌های دولتی مانند استاندارها می‌گویند راه سال‌کردن هوا، پایان دادن به کار کارخانه‌های شن‌وماسه در اطراف کلان‌شهرها است، اما برخی دیگر از مقام‌ها، مانند مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران تاکید کرده‌اند مشکل آلودگی پیچیده‌تر از آن است که تنها با تعطیلی کارخانه‌های شن‌وماسه حل شود.

برخی از برآوردهای از سوی شرکت‌های کنترل کیفیت هوا در ایران حاکی از نقش عمده خودروها، به‌طور مشخص خودروهای فرسوده یا موتورسیکلت‌های بنزینی‌ است.

در کنار همه این‌ها گزارشی تحلیل از «پایگاه‌ داده‌های باز» منتشرشده در رادیو فردا نشان می‌دهد که با وجود تلاش‌های فروان برای اندازه‌گیری آلاینده‌ها و مقابله با آن، همچنان مشکلاتی در مورد ارائه آمار و اطلاعات موجود است. علاوه بر این به‌نظر می‌رسد شاخص‌هایی که در ایران برای اندازه‌گیری آلاینده‌ها استفاده می‌شود نیز منسوخ و قدیمی شده‌اند.

مقام‌های ایران می‌گویند روزانه ده‌ها نفر به‌خاطر بیماری‌های مربوط به آلودگی هوا در ایران، جان خود را از دست می‌دهند؛ شمار قربانیان آلودگی، تنها در شهر تهران، روزانه ۲۷۰ نفر اعلام شده‌است.