تاکید روحانی بر «نفع برجام برای ثبات جهانی» پیش از سفر به نیویورک

رئیس‌جمهوری ایران صبح یک‌شنبه ۲۶ شهریور ماه، پیش از تـرک تهران به مقصد نیویورک برای شرکت در نشست همگانی سران ملل متحد، گفته است در زمینه توافق اتمی «در جهان اتفاق نظری وجود دارد که به نفع امنیت، ثبات و همچنین توسعه منطقه و جهان است». دولت آمریکا، ایران را متهم کرده‌است که «روح» برجام را نقض کرده و با عملکرد خود ثبات جهان و منطقه را به‌ خطر انداخته‌است.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایران، ایرنا، آقای روحانی می‌گوید «مخالفان برجام محدود به دو و سه کشور و از جمله عده‌ای در آمریکا است» که به گفته رئیس‌جمهوری ایران «خود را محروم از سفره‌ای که باز شده می‌بینند».

حسن روحانی در ادامه افزوده است «آنها هم می‌توانند راه درستی را انتخاب کنند، در اتاقی که سفره هست، آنها هم وارد شوند، از نظر ما اشکالی ندارد».

رئیس‌جمهوری ایران گفته در مورد برنامه جامع اقدام مشترک «توضیحاتی» لازم است و جلساتی که قرار است در این مورد در نیویورک برگزار شود، «بسیار مهم است».

او در عین حال تاکید کرده سفر به نیویورک فرصتی برای بیان نقطه‌نظرهای دولت کشورش با رسانه‌ها، شهروندان ایالات متحده و جهان است.

آقای روحانی روز گذشته نیز در دیدار با رئیس مجلس نمایندگان بلژیک، به رویکرد دولت آمریکا در قبال توافق اتمی و «برجام» اشاره کرده و گفته بود «از اتحادیه اروپا انتظار داریم که اولاً به طور کامل به توافق برجام عمل کرده‌ و ثانیاً به آمریکا نسبت به پایبندی‌ به تعهداتش در برجام فشار آورده و به آنها پیام قاطعی داده شود».

با وجود این‌که رئیس‌جمهوری ایران می‌گوید برجام به نفع ثبات در منطقه و جهان است، دولت آمریکا اما دیدگاه متفاوتی دارد و تهران را متهم می‌کند با عملکردی که بر خلاف «روح» برجام است، مانند آزمایش‌های موشکی، حمایت از شبه‌نظامیان و موارد دیگر، ثبات منطقه و جهان را به خطر انداخته‌است.​

کشورهای اروپایی طرف مذاکره با ایران در جریان توافق اتمی، یعنی آلمان، فرانسه و بریتانیا نیز در بیانیه‌ای مشترک همراه ایالات متحده، آزمایش‌های موشک‌های بالیستیک ایران را ناسازگار با توافق اتمی توصیف کرده‌اند. البته اروپایی‌ها بر اهمیت حفظ توافق اتمی نیز تاکید کرده و گفت‌وگوهایی در این زمینه با مقام‌های آمریکایی انجام داده‌اند.

دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا به تازگی، مجددا گفته است ایران با اقدامات خود، «روح» توافق هسته‌ای را نادیده می‌گیرد و ایالات متحده چنین چیزی را تحمل نخواهد کرد. او در گفت‌وگویی با خبرنگاران، بدون اشاره مستقیم به این که آیا واشینگتن در پایان فرصت ۹۰ روزه معمول، پایبندی تهران به «برجام» را تائید خواهد کرد یا نه، اظهار داشت: «به‌زودی خواهید دید».

رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا، ۲۳ شهریور ماه اعلام کرد، دولت متبوع او به بازنگری سیاست خود در قبال ایران، با در نظر گرفتن همه «تهدیدها، و نه فقط توانایی‌هایی هسته‌ای‌ ایران» ادامه می‌دهد.

ایران در مورد مسائلی مانند برنامه موشکی‌اش گفته این برنامه جنبه دفاعی دارد و اساسا به دنبال ساخت جنگ‌افزار هسته‌ای هم نیست. تهران اتهام‌ها در مورد دخالت در امور دیگر کشورها یا حمایت عملی یا تسلیحاتی از گروه‌های شبه‌نظامی را رد می‌کند.

رئیس‌جمهوری ایالات متحده و رئیس‌جمهوری ایران، هر دو در نشست همگانی سران در مقر سازمان ملل در نیویورک سخنرانی خواهند کرد.