بسیج دانشجویی روز پنجشنبه ۱۵ اردیبهشت با انتشار بیانیهای خطاب به ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور، نسبت به بروز ناآرامیهای اجتماعی در ایران به او هشدار «جدی» داده است.
«شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور» در این بیانیه نوشته است که «با عنایت به شبکهٔ گسترده خود در کشور به جد به شما اعلام میدارد که جامعه آمادگی لازم برای این میزان افزایش قیمتهای یکباره با این سطح از بیبرنامگی در اجرا را ندارد.»
طی روزهای گذشته افزایش چشمگیر قیمت آرد و نان و به تبع آن ماکارونی، قنادی و محصولات دیگر تولیدی از آرد، به نگرانیها و هشدارهای کارشناسان و برخی نمایندگان مجلس دامن زده است.
در ادامه بیانیه یادشده آمده است که «به شما اعلام میداریم که بههمریختگی بازارها در چند هفتهٔ اخیر و خصوصاً تصمیم شوکآور وزارت جهاد کشاورزی در مورد افزایش چند برابری قیمت آرد صنف و صنعت، میتواند تبعات و ناآرامیهای اجتماعی به دنبال خود داشته باشد.»
در بخش دیگری از این بیانیه نیز از دولت سیزدهم خواسته شده است که «از تصمیمات شوکآور و بدون اقناع افکار عمومی پرهیز کند.»
ابراهیم صیامی، مدیرکل آیندهپژوهی، مدلسازی و مدیریت اطلاعات اقتصادی وزارت اقتصاد، روز چهارشنبه ۱۴ اردیبهشت از سهمیهبندی نان و فروش آن با کد ملی خبر داد و گفت: «برای هر کد ملی یارانه نان ثبت میشود. مردم به هنگام خرید نان، به همان قیمت قبلی پول پرداخت میکنند و مابهالتفاوت آن را دولت پرداخت میکند».
آنگونه که مقامات ایران ادعا کردهاند این برنامه تنها شامل نان سنتی خواهد بود.
«سیگنالی بسیار نگرانکننده»
نرخ تورم بنابر آمارهای دولتی حدود ۴۰ درصد است، اما این رقم برای محصولات خوراکی بالاتر است. با اینحال، آمارهای منتشر شده در رسانههای داخلی حاکی است که برنج با رشد قیمت ۱۳۰ درصدی و حبوبات با رشد قیمت ۱۲۰ درصدی مواجه شده و قیمت دیگر محصولات خوراکی نیز بسیار بیشتر از آنچه آمارهای رسمی نشان میدهد، افزایش داشته است.
«شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور» در بیانیه خود نوشته است که قیمت انواع نان صنعتی، ماکارونی و سایر کالاهایی که از سهمیه آرد صنف و صنعت استفاده میکنند به دلیل افزایش چند برابری و دفعی قیمت آردِ آنها به مقدار قابل توجهای افزایش یافتهاست: «این افزایش چند برابری به صورت دفعی، شوک جدی به صاحبان صنوف گسترده و صنایعی که تا دیروز از سهمیه آرد یارانهای استفاده میکردند، وارد نموده است.»
Your browser doesn’t support HTML5
این بیانیه میافزاید تبعات عدم اطلاعرسانی درست دولت در مورد اصلاح یارانهها و خصوصاً یارانه ارز ترجیحی باعث شده، درکنار به هم ریختن بازار کالاهای مرتبط با آرد، بازار روغن و قند و شکر نیز به هم ریخته و به یکباره این کالاها کمیاب یا نایاب شده که «سیگنالی بسیار نگرانکننده در درون خود دارد.»
تصمیم دولت قبلی جمهوری اسلامی در آبان ۹۸ به افزایش ناگهانی و چشمگیر قیمت بنزین اعتراضات گسترده در کشور را رقم زد که با سرکوب خونین توسط مأموران امنیتی و انتظامی ایران مواجه شد.