ایران روز جمعه ۲۳ خرداد گزارش درباره «منشاء ایرانی» موشکهایی که سال گذشته در حمله به تاسیسات نفتی عربستان استفاده شدند را رد کرده است.
خبرگزاری رویترز روز گذشته اعلام کرد که به نسخهای از گزارش تازه آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، دست یافته است که در آن تاکید شده موشکهایی که سال گذشته در حمله به تاسیسات نفتی عربستان استفاده شدند، «منشاء ایرانی» داشتند.
آنتونیو گوترش به طور معمول هر شش ماه یک بار گزارشی درباره نحوه اجرای توافق هستهای به شورای امنیت سازمان ملل ارائه میدهد.
در همین حال، مجید تخت روانچی، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل در توئیتی به این گزارش واکنش نشان داده و نوشته است: «ایران ادعاهای موجود در گزارش دبیرخانه سازمان ملل را رد می کند.»
مجید تخت روانچی با اشاره به این که «منشأ ایرانی» تسلیحات «یک مغالطه است»، نوشته است: «دبیرخانه فاقد ظرفیت، تخصص و دانش لازم برای انجام تحقیقات است.»
بیشتر در این باره: رویترز: موشکهایی که به تاسیسات نفتی عربستان شلیک شدند، منشاء ایرانی داشتندگزارش جدید آنتونیو گوترش هنوز منتشر نشده، ولی رویترز میگوید٬ در این گزارش آمده که موشکهای کروز یا بخشی از قطعات این موشکها و پهپادهایی که در حمله به تاسیسات نفتی آرامکو و فرودگاه ابها عربستان استفاده شدند، شبیه تولیدات یک شرکت تجاری ایرانی هستند یا این که نشان فارسی دارند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز ۱۱ بهمن سال گذشته گزارشی از کارشناسان سازمان ملل را منتشر کرد که در آن آمده بود ویژگیهای فنی برخی از سلاحها و قطعات پهپادهایی که به شورشیان حوثی در یمن میرسد، به تسلیحات ساخت ایران شباهت دارد.
در همین زمینه، وزارت امور خارجه ایران نیز روز جمعه در بیانیهای خبر خبرگزاری رویترز درباره گزارش اخیر دبیرخانه سازمان ملل متحد را رد کرده است.
در این بیانیه آمده است: «متهمسازی دولتها با فرایندهای خودساخته و ضوابط خودسرانه بدعت خطرناکی است که مورد تایید جامعه بین المللی نیست.»
این بیانیه اضافه کرده است که چنین گزارشهایی «شدیداً به اعتبار سازمان ملل متحد لطمه وارد خواهد ساخت.»
وزارت امور خارجه ایران از دبیرکل سازمان ملل خواسته است تا در راستای «سناریوی از پیش طراحی شده آمریکا برای جلوگیری از لغو محدودیتهای تسلیحاتی ایران» حرکت نکند.
اشاره وزارت امور خارجه ایران به تلاشهای دولت آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی تهران است که ۲۷ مهرماه سال جاری به پایان میرسند.
آمریکا برای جلوگیری از پایان یافتن این تحریم های تسلیحاتی ایران پیش نویس قطعنامهای را تهیه کرده و در اختیار روسیه و کشورهای غربی قرار داده است.
برایان هوک، مسئول امور ایران در وزارت خارجه آمریکا روز ۲۰ خرداد با اشاره به تلاشهای آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران گفت ایران در خط مقدم تامین مالی تروریسم در جهان است و لغو تحریمهای تسلیحاتی فرصتی برای جمهوری اسلامی پدید خواهد آورد تا منطقه را بیثبات کند.
با این حال، چین و روسیه با تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران مخالفند و در این زمینه به سازمان ملل نامه نوشتهاند. این دو کشورمیگویند، آمریکا از برجام خارج شده و نمیتواند مکانیسم ماشه را فعال کند.
اما مقامهای آمریکایی نسبت به تمدید تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل متحد علیه ایران ابراز اطمینان میکنند و میگویند که واشینگتن برای رسیدن به این هدف برنامهریزی کرده است.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، هم پیشتر گفته بود که برجام جدا از قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است و این قطعنامه همچنان آمریکا را «مشارکتکننده» در توافق هستهای میداند.