یک روز پس از اعلامیه دونالد ترامپ مبنی بر خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، سفیر ایران در سازمان ملل در یک نشست شورای امنیت با استقبال ضمنی از این تصمیم تاکید کرد: «نیروهای خارجی که بدون مجوز دولت سوریه در این کشور حضور دارند باید خارج شوند.»
اسحاق آل حبیب که در یک نشست شورای امنیت با موضوع سوریه سخن میگفت، «از جهان خواست تا از روند سیاسی فعلی برای پایان دادن به بحران سوریه حمایت کنند».
روز چهارشنبه، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، با انتشار توئیتی، تنها دلیل حضور آمریکا در سوریه را شکست گروه حکومت اسلامی، داعش، خواند و اعلام کرد: «ما داعش را در سوریه شکست دادهایم.»
پیش از آن نیز گزارشهایی از قصد واشینگتن و همچنین برنامهریزی برای خروج تمام نیروهای آمریکایی از سوریه، منتشر شده بود.
اما اعلام تصمیم خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، واکنشهای پرشمار، بیشتر منفی، در پی داشته است.
از جمله بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در واکنش به خروج نیروهای آمریکا از سوریه، تصریح کرد که مبارزه کشورش علیه حضور نظامی ایران در سوریه «تشدید خواهد شد».
بیشتر در این باره: خروج نیروهای آمریکایی از سوریه؛ استدلالهایی که فراموش شدنداگرچه متحدان واشینگتن به این اقدام انتقاد کردهاند، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه از تصمیم آمریکا استقبال کرد.
همچنین یک روز پس از اعلام این تصمیم آمریکا، جیمز متیس، وزیر دفاع این کشور اعلام کرد که تا دو ماه دیگر، از سمت خود کنارهگیری میکند.
اگرچه آقای متیس در متن استعفانامهاش به خروج نیروهای نظامی آمریکا از سوریه اشاره مستقیم نکرده است، همزمانی این دو اتفاق، این گمانهزنی را تشدید کرده است که یکی از دلایل کنارهگیری وزیر دفاع آمریکا از سمت خود، اعلام خروج نظامیان آمریکایی از سوریه باشد.
در همین حال، اسحاق آل حبیب، سفیر ایران در سازمان ملل متحد با اشاره به نشست اخیر وزرای خارجه کشورهای عضو روند آستانه در ژنو و مشورت آنها با نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه، از «پیشرفتهای خوبی در زمینه تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه» خبر داد که به گفته او «باید با حکمت، پشتکار و صبر ادامه یابد».
مذاکرات آستانه از ژانویه ۲۰۱۷ میلادی با ابتکار ایران و همکاری روسیه و ترکیه، با هدف «برقراری صلح در سوریه» آغاز شده است.
آل حبیب در بخشی از سخنان خود ادامه داد: «وظیفه اصلی تعیین سرنوشت سوریه به طور انحصاری با مردم آن کشور است و دنیا فقط باید روند سیاسی در این کشور را تسهیل و از هرگونه تلاشی برای دیکته کردن نظرات به مردم آن خودداری کند.»
سفیر ایران در سازمان ملل متحد، در عین حال بر تداوم «مبارزه با تروریستها طبق حقوق بین الملل و جلوگیری از وارد آمدن تلفات به غیرنظامیان» تاکید کرد.
استفان دی میستورا، نماینده ویژه دبیرکل در امور سوریه که ماموریتش در آخر سال جاری میلادی به پایان میرسد، در نشست روز پنجشنبه شورای امنیت، آخرین گزارش خود را به این شورا ارائه داد.
آمریکا در شهریورماه سال ۱۳۹۳ خورشیدی با برگزاری یک نشست از تشکیل ائتلافی متشکل از ۴۰ کشور جهان علیه داعش خبر داد که رهبری آن را بر عهده گرفت، ایران در میان این چهل کشور حضور نداشت. این ائتلاف از آن پس به طور متناوب در عراق و سوریه، عملیات و اقدام نظامی انجام داده است.
بیشتر در این باره: «ائتلاف جهانی» علیه «خلافت اسلامی»ایران و روسیه از حامیان اصلی دولت بشار اسد در سوریه هستند و از سال ۲۰۱۵ به این سو با انجام عملیات نظامی و کمکهای مستشاری توانستند، صحنه رویارویی را به نفع نیروهای سوری در جنگ با مخالفان دمشق، رقم بزنند.
حضور نیروهای ایرانی در سوریه همواره مورد انتقاد دولت آمریکا بوده و آن را دخالت در امور داخلی این کشور میداند.
ایران و روسیه میگویند به درخواست «دولت قانونی سوریه» در این کشور حضور دارند.