حسین کاظمپور اردبیلی، نماینده ایران در هیئت عامل اوپک، روز جمعه، ۲۵ آبانماه، در واکنش به مطرح شدن احتمال کاهش تولید اعضای اوپک گفت: «ایران در تحریم است و قصد ندارد تولید خود را کاهش دهد.»
به گفته کاظمپور اردبیلی، «ایران در تحریم است و اگر سایر اعضا از قیمتهای کنونی ناراضی هستند، باید تصمیم بگیرند و تولید خود را کاهش دهند».
نماینده ایران در هیئت عامل اوپک، در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا، ادامه داد: «میزان کاهش تولید به ما ربطی ندارد، زیرا ایران قصد کاهش ندارد، بنابراین بقیه باید تصمیم بگیرند. ایران در حال حاضر نمیتواند برای سایر اعضا تعیین تکلیف کند و رقمی را برای سایر اعضا مشخص کند.»
خبرگزاری رویترز چند روز پیش از این، به نقل از سه منبع مطلع از احتمال کاهش تولید روزانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه نفت خام از سوی کشورهای عضو و غیرعضو اوپک خبر داده بود.
در پی انتشار آن گزارش، خالد فالح، وزیر نفت عربستان، روز دوشنبه پس از برگزاری کمیته نظارتی اوپک در امارات، با اشاره به «تحلیل فنی اوضاع بازار نفت در اجلاس کمیته نظارتی اوپک و کشورهای همپیمان» گفت: «همه قانع شدهاند که برای سال آینده مازاد نفت وجود خواهد داشت.»
به گفته خالد فالح، وزیر نفت عربستان سعودی، «در عمل میزان افت صادرات نفت ایران به خاطر تحریمهای آمریکا کمتر از آن چیزی بود که انتظار میرفت».
او همچنین افزود که «در سال آینده، میزان رشد جهانی تولید نفت بیشتر از رشد تقاضای آن خواهد بود».
انتشار اخبار و گزارشهایی از احتمال کاهش تولید اوپک و کشورهای غیرعضو، با واکنش دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، مواجه شد که در حساب کاربری توئیتر خود ابراز امیدواری کرد که «عربستان و اوپک از تولید نفت خود نکاهند».
گزارشگر رویترز تغییر رفتار عربستان سعودی را به دلخوری این کشور از اعطای معافیت محدود و موقت به هشت خریدار نفت ایران، نسبت داده بود.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران نیز روز چهارشنبه گذشته در جلسه هیئت دولت با اشاره به خواست آمریکا برای به صفر رساندن میزان صادرات نفت ایران، گفت: «آنها فکر میکردند که نفت ایران را به طور کامل قطع میکنند، اما خودشان در روزهای آخر فهمیدند که این کار عملی و امکانپذیر نیست، هم به خاطر مسائل داخلی خودشان و هم به خاطر قیمت نفت امکانپذیر نیست.»
بیشتر در این باره: اوپک: تولید نفت ایران در ماه اکتبر دوباره کاهش یافته استبا این که هنوز تصمیمگیری بر سر کاهش میزان تولید نفت در اوپک قطعی نشده است، اما خالد فالح، وزیر نفت عربستان کاهش روزانه نیم میلیون بشکهای نفت این کشور از ماه دسامبر، دو هفته دیگر، را تایید کرده است.
با این حال، حسین کاظمپور اردبیلی، نماینده ایران در هیئت عامل اوپک میگوید: «هنوز مشخص نیست اعضا میزان تولید خود را چه قدر کاهش دهند.»
روسیه به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت خارج از اوپک، همچنان تصمیمگیری برای میزان تولید نفت خود را به بررسی بازار با توجه بر بازه زمانی بلندمدت موکول کرده است.
به گفته الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه، «بازار نفت هنوز به طور کامل تبعات تحریمهای آمریکا علیه ایران را درک نکرده و مشخص نیست خریداران چه واکنشی به این تحریمها نشان میدهند.»
او در عین حال تاکید کرده است که تولیدکنندگان نباید به هر نوسان قیمتی، به سرعت واکنش نشان دهند.
در حالی که قیمت نفت در آستانه اعمال تحریمهای آمریکا علیه ایران افزایش یافته بود در هفتههای گذشته و با توجه به تداوم فروش نفت ایران به مشتریانش، این قیمت کاهش یافته است.
آمریکا هشت مشتری عمده نفت ایران را به طور موقت و محدود از اعمال تحریمها، معاف کرده است تا آنها در این مهلت داده شده بتوانند وابستگی نفتی خود به ایران را به حداقل برسانند.
در این میان عربستان سعودی که پیش از این قول مساعد داده بود تا با افزایش تولید و صادرات نفت خود خلاء ایران را در بازار نفت پر کند در رویکرد خود تغییراتی ایجاد کرده است.
ضمن آن که ایران با پیشنهاد شرایطی ویژه به مشتریان خود و اعطای تخفیفهایی بالا، شرایط فروش نفت را برای آنها جذا کرده است.
روز جمعه، متوسط قیمت سبد نفتی اوپک، به بشکهای ۶۴.۵ دلار و قیمت نفت خام دریای برنت به بشکهای ۶۷.۵ دلار رسید.