روحانی:‌ در کنار ارتش و سپاه برای تهیه هر سلاحی که برای دفاع نیاز است هستیم

حسن روحانی می‌گوید برای تولید و تهیه سلاح منتظر موافقت و نظر مثبت آنها [دنیا] نبوده و نیستیم

حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، روز چهارشنبه،‌ ۲۹ فروردین‌ماه، در سخنرانی خود به مناسبت روز ارتش در عین فرستادن پیام «حسن هم‌جواری» تاکید کرد که دولتش در کنار ارتش و سپاه به تهیه هر سلاحی که «برای دفاع نیاز دارند» کمک می‌کند.

خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی،‌ ایرنا، به نقل از آقای روحانی هشدار داد «هر سلاحی که نیاز داشته باشیم» را تولید و تهیه کرده و منتظر «موافقت و نظر مثبت آنها [دنیا] نبوده و نیستیم».

او گفت: «به صراحت می‌گویم دولت، فرهیختگان، ‌صنعتگران و شرکت‌های دانش‌بنیان با همه توان و قدرت در کنار ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای تولید و تهیه هر سلاحی که برای دفاع کشور نیاز دارند، هستند.»

تولید و‌ آزمایش موشک‌های دوربرد توسط ایران مدت‌هاست که باعث نگرانی کشورهای منطقه از جمله اسرائیل و اعراب خلیج فارس بوده و دولت آمریکا نیز بیشتر از همین جنبه به توافق اتمی و نقش جمهوری اسلامی در منطقه ایراد می‌گیرد.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، از پیش از آغاز کارزار انتخاباتی خود در سال ۲۰۱۶ انتقاد جدی از برجام را آغاز کرد و تاکنون نیز بر انتقادات خود پافشاری کرده است.

در ادامه این انتقادات، آقای ترامپ دو ماه پیش ضرب‌الاجلی را برای رفع «نقائص» مورد نظر خود در برجام تعیین و تهدید کرد که بدون رفع آنها لغو تحریم‌های ایران را تمدید نمی‌کند و از توافق هسته‌ای خارج خواهد شد.

این ضرب‌الاجل روز ۱۲ ماه مه، ۲۲ اردیبهشت ۹۷، به پایان می‌رسد.

مقام‌های جمهوری اسلامی در مقابل همواره گفته‌اند که موشک‌های تولیدی ایران تنها «نقش تدافعی» دارند.

سخنان روحانی خطاب به کشورهای همسایه

رئیس جمهور ایران روز چهارشنبه بار دیگر خطاب به همسایگان ایران تاکید کرد: «ما خواهان روابط صمیمانه و برادرانه با همسایگان خود هستیم و به آنها می‌گوییم سلاح، تجهیزات، موشک، هواپیما و تانک‌‌های ما هرگز علیه شما نیست و برای بازدارندگی است.»

حسن روحانی روز چهارشنبه در سخنرانی خود در عین حال تاکید کرد که سیاست خارجی جمهوری اسلامی مبتنی بر «حسن هم‌جواری و همسایگی خوب» است.

او گفت: «در عین حال به کشورهای منطقه می‌گوییم اساس سیاست ما نسبت به آنان حُسن همجواری و همسایگی خوب است. ما می‌خواهیم همسایه خوبی برای کشورهای منطقه باشیم.»

به نظر می‌رسد این گفته آقای روحانی خطاب به همسایگان عرب ایران باشد که همواره از مداخله تهران در امور داخلی خود انتقاد داشته‌اند.

از جمله امارات متحده عربی و بحرین و در راس آنها عربستان سعودی بارها تهران را متهم کرده‌اند که مستقیماً یا به طور غیرمستقیم و از طریق گروه‌های واسطه در امور آنها دخالت کرده یا به خاک آنها تجاوز کرده است.

ریاض حوثی‌های شیعه یمن را چنین گروهی می‌داند و در یک ماه گذشته در برابر موشک‌پرانی حوثی‌ها به خاک خود دست‌کم دو بار ایران را به مقابله به مثل تهدید کرده است.

حسن روحانی روز چهارشنبه همچنین اشاره کرد که به این دلیل به «نیروهای مقتدر و بازدارنده» نیاز داریم که «در یک منطقه حساس به سر می‌بریم، منطقه حساس غرب آسیا و خاورمیانه جایی که در ۴۰ سال گذشته شاهد توطئه‌های مختلف بود».

به گفته آقای روحانی، «در این منطقه حساس... قدرت‌های متجاوز... حضور غیرقانونی و نامشروع دارند و در امور منطقه بر خلاف قوانین بین‌المللی دخالت و بدون مجوز سازمان ملل و قواعد آمره بین‌المللی خودسرانه به کشورها تجاوز می‌کنند.»

به نظر می‌رسد اشاره رئیس جمهور ایران به حمله اخیر آمریکا در کنار بریتانیا و فرانسه به تأسیسات جنگ‌افزار شیمیایی سوریه باشد که در واکنش به یک حمله شیمیایی مرگبار در دوما در نزدیکی دمشق اتفاق افتاد.

سوریه و روسیه، ‌حامی بزرگ حکومت اسد، تکذیب کرده‌اند که این حمله شیمیایی کار نیروهای دولتی سوریه بوده و روسیه تا آنجا پیش رفت که آن را «پاپوش» خواند.

این در حالی است که در مقابل کشورهای غربی و چند سازمان بین‌المللی از وجود شواهد و قرائن مبنی بر دست داشتن اسد در این حمله شیمیایی در دوما سخن می‌گویند.

به اعتقاد آقای روحانی، «راه ‌حل اساسی برای منطقه و جهان تنها مذاکره سیاسی برای حل مشکلات و رفتار مسالمت‌آمیز است».

جمهوری اسلامی متهم است که با زیر پا گذاشتن تحریم‌های بین‌المللی به حوثی‌های یمن سلاح می‌رساند و خود بارها اعلام کرده است که تامین مالی و تسلیحاتی حزب‌الله لبنان را بر عهده دارد.

چند کشور از جمله ایالات متحده حزب‌الله را گروهی «تروریستی» در نظر می‌گیرند.

بر اساس خبرگزاری ایرنا، رادیوفردا/ ف. دو. / پ.پ