رئیس اتاق بازرگانی تهران میگوید ۴۷۰ هزار میلیارد تومان برای جبران زیان انباشتهٔ ۱۴ بانک کشور نیاز است.
محمود نجفی عرب روز سهشنبه ۱۹ آبان گفت که بانکها برای تامین منابع خود از بانک مرکزی استقراض میکنند، اما «این امر باعث ایجاد تورم میشود در حالی که تامین مالی باید غیرتورمی باشد».
محمدرضا فرزین رئیس بانک مرکزی نیز ۲۶ آبان گفته بود ۴۷۰ هزار میلیارد تومان (همت) اضافه برداشت توسط بانکها از بانکمرکزی وجود دارد که با پولی که از بازار بین بانکی میگیرند این رقم به ۷۵۰ هزار میلیارد تومان میرسد.
او نیز تصریح کرد: «نباید بانک مرکزی برای جبران زیان انباشته بانکها خلق پول کند، چرا که آثار تورمی دارد و باید مطالبات بانکها از دولت تعیین تکلیف شود.»
بیشتر در این باره: بدهی دولت ایران به بانکها طی سه سال «دو و نیم برابر» شدآخرین گزارش بانک مرکزی نشان میدهد بدهی دولت به نظام بانکی در مرداد امسال به رقم هزار و ۶۵۴ تریلیون تومان اوج گرفت که دو و نیم برابر بیشتر از آغاز به کار دولت ابراهیم رئیسی بود. ۳۰ درصد از این بدهی به بانک مرکزی و ۷۰ درصد به دیگر بانکهای کشور است.
دولت طی سالهای گذشته در حالی که تورم بالای ۴۰ درصد است، بانکهای کشور را مجبور به پرداخت وام با بهرهای در سطح نصف نرخ تورم کرده و از سوی دیگر از زمان خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷ و اعمال تحریم علیه ایران، پول ملی ایران ۹۰ درصد از ارزش خود را از دست داده است.
با وجود افت پیاپی ارزش پول ملی، دولت استقراض از نظام بانکی را شدت بخشیده و بانکها نیز استقراض از بانک مرکزی را افزایش دادهاند.
بانکها در ایران همچنین برای جبران زیانهای ناشی از این وضعیت دست به اقداماتی زدهاند که عملا در حیطه وظیفه و فعالیت اصولی آنها نیست. برای نمونه اخیرا گزارشهایی از ورود بانکها به خرید املاک، واردات و صادرات کالا و دلالی ارز کالاهای تجاری منتشر شده بود.
اخیرا نیز بانک مرکزی ایران تایید کرد که بانکها در سال گذشته ۹۱ هزار میلیارد تومان به کارکنان و شرکتهای زیرمجموعه خود وام دادهاند.