بانک مرکزی اعلام نرخ تورم را پس از ۲۱ ماه از سر گرفت؛ انتقادها از عدم شفافیت

رسانه‌های اقتصادی ایران با اشاره به تازه‌ترین نرخ‌های تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی، به اختلاف این آمار با ارقام مرکز آمار پرداخته و از عدم شفافیت در گزارش جدید نیز انتقاد کرده‌اند.

بانک مرکزی ایران پس از حدود ۲۱ ماه وقفه، انتشار آمار نرخ تورم را از روز یکشنبه نهم دی‌ماه از سر گرفت.

بر اساس گزارش جدید بانک مرکزی ایران، در ماه آذر نرخ تورم سالانه به پایین‌ترین سطح طی چهار سال اخیر رسید؛ ادعایی که تردیدهایی را به دنبال داشت.

گزارش جدید بانک مرکزی نرخ تورم سالانه در آذرماه را ۳۶.۳ درصد، و نرخ تورم نقطه به نقطه را ۳۳.۸ درصد اعلام کرده است.

همچنین بنابر این گزارش، نرخ تورم ماهانه در آذرماه ۱.۷ درصد بود.

بیشتر در این باره: گزارش‌ها از تجمع کسبه بازار تهران در اعتراض به جهش نرخ ارز و تورم

روزنامه جهان صنعت با اشاره به اختلاف قابل توجه این آمار با ارقام ارائه شده از سوی مرکز آمار ایران نوشت که نرخ تورم سالانه اعلام شده از سوی این دو نهاد ۳.۸ درصد با یکدیگر اختلاف دارند.

همچنین بنابر این گزارش، در نرخ تورم نقطه به نقطه نیز ۲.۴ درصد اختلاف بین داده‌های این دو مرجع آماری دیده می‌شود و تفاوت آن دو در نرخ تورم ماهانه نیز ۰.۳ درصد است.

وبسایت اکو ایران نیز با اشاره به «تغییر شکل سبد خانوار» در گزارش جدید بانک مرکزی نوشت: بر اساس آمار اعلام شده، تورم مصرف‌کننده مسیر نزولی پیدا کرده اما با کاهش رشد قیمت‌ها شاخص‌های تورم ساز روندی صعودی گرفته‌اند.

بانک مرکزی تا آذر ۱۳۹۷ به طور ماهانه درباره شاخص‌های قیمت مصرف‌کننده گزارش می‌داد اما انتشار این آمار یک باره متوقف شد. پس از آن تنها دو بار دیگر (اسفند ۱۴۰۱ و فروردین ۱۴۰۲) داده‌های بانک مرکزی به‌روزرسانی شد.

روزنامه جهان صنعت گزارش جدید بانک مرکزی را دارای «نقص‌های بسیار» خوانده و با اشاره به اینکه آمارهایی از قبیل نرخ تورم به تفکیک استان‌ها، دهک‌ها و تورم کالاها و خدمات در این گزارش ذکر نشده است، آن را «شفافیت نصفه نیمه» توصیف کرد.

همزمان با انتشار گزارش جدید بانک مرکزی، وبسایت خبر آنلاین به نقل از علی قنبری، اقتصاددان، نوشت: «اگر اوضاع به همین منوال ادامه یابد تا پایان سال تورم کشور به بیش از ۴۰ درصد هم می‌تواند برسد».