درهای سفارت ایران در عربستان سعودی روز چهارشنبه ۲۳ فروردین پس از هفت سال بازگشایی شد. این بازگشایی بر اساس توافقات جدید ایران و عربستان برای برقراری مجدد روابط و همزمان با ورود هیئت ایرانی به ریاض صورت گرفت.
سخنگوی وزارت خارجه ایران در این زمینه گفت: «در راستای اجرای توافق جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی برای از سرگیری روابط رسمی و فعالیت دیپلماتیک نمایندگیهای سیاسی و کنسولی دو کشور، هیئت فنی ایرانی مقارن ظهر چهارشنبه وارد ریاض شد».
ناصر کنعانی افزود: هیئت ایرانی در دو گروه کاری در ریاض و جده اقدامات لازم را جهت راهاندازی سفارت و سرکنسولگری و نیز فعالیت نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان همکاری اسلامی انجام خواهد داد.
در پی حمله نیروهای تندرو و اصولگرا به سفارت عربستان سعودی در تهران و تلاش برای آتشزدن کنسولگری سعودی در مشهد، ریاض در دی ۱۳۹۴ رابطه خود را با ایران قطع کرده بود.
ایران و عربستان ۱۹ اسفند پارسال با انتشار بیانیه مشترکی در پکن، رسما اعلام کردند که بهدنبال میانجیگری چین، در خصوص ازسرگیری قریبالوقوع روابط دوجانبه و همچنین عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر به توافق رسیدند.
در همین زمینه، یک هیئت فنی عربستان روز ۱۹ فروردین به ایران سفر کرد. هدف از سفر این هیئت، بررسی مکانیسمهای بازگشایی سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد عنوان شده است.
از سرگیری روابط ایران و عربستان امیدها را برای پایان رقابت منطقهای این دو کشور و برخی درگیریهای نیابتی به خصوص جنگ یمن، زنده کرده است.
سفیر عربستان در یمن روز ۲۱ فروردین در همین رایطه گفت که به منظور تثبیت آتشبس و زمینهسازی برای مذاکراتی که میتواند به پایان جنگ هشت ساله در یمن بینجامد، از صنعا، پایتخت یمن که در تصرف شورشیان حوثی است، دیدار کرده است.
تحلیلگران میگویند عربستان سعودی به عنوان بزرگترین صادرکننده نفت جهان، میخواهد از جنگ هشت ساله یمن و درگیری با ایران خارج شود تا با هدف تنوع بخشیدن به اقتصاد وابسته به نفت خود، بر پروژههای داخلی تمرکز کند.
مقامات جمهوری اسلامی پیش از این اعلام کرده بودند که عربستان سعودی از ابراهیم رئیسی برای سفر به این کشور دعوت کرده است. تاریخ این سفر مشخص نشده اما در صورت انجام، این اولین سفر یک رئیس دولت جمهوری اسلامی از سال ۱۳۷۸ به عربستان خواهد بود.