حدود دو ماه پس از آخرین نشست مذاکرات وین برای احتمال توافقی که احیای برجام را امکانپذیر کند، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران مدعی است که دولت تهران پیام تازهای از آمریکاییها دریافت کرده که مبتنی بر «داشتن اراده و حسن نیت برای رسیدن به توافق» است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه در دولت ابراهیم رئیسی اظهار داشت که او نیز در پاسخ به این پیام آمریکا گفتهاست که «پس با واقعبینی، اراده و حسن نیت خود را نشان داده و آن را اثبات کنید تا بتوانیم به نقطه توافق برسیم».
از سوی مقامات آمریکایی گزارشی در مورد درستی ادعای وزیر خارجه جمهوری اسلامی، مبنی بر ارسال پیام تازه به دولت رئیسی در زمینه برجام منتشر نشده و حسین امیرعبداللهیان نیز نگفته است که این پیام چگونه و در کدام سطح از مقامات آمریکایی برای ایران ارسال شده است.
با این حال، وزیر خارجه جمهوری اسلامی که کماکان برای شرکت در نشستهای هفتاد و هفتمین دوره مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک بسر میبرد، گفت که خود او و تیم همراهش مذاکراتی با نماینده اتحادیه اروپا و کشورهای مرتبط با مذاکرات برجام در نیویورک انجام دادهاند. او از ورود به جزئیات این تماسها خودداری کرد.
در این میان، وحید جلالزاده، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، که ابراهیم رئیسی را در سفر هفته گذشته او به نشست مجمع عمومی سازمان ملل همراهی کرده بود، ادعا کرد که رئیسجمهور آمریکا از طریق همتای سوئیسی خود، خواهان ملاقات با رئیسجمهوری اسلامی ایران بوده است.
به گفته جلالزاده، رئیسجمهوری سوئیس «حامل پیام آمریکا برای ملاقات دوجانبه» بود اما رئیسی به او پاسخ داد که «آیا ما از ملاقاتهای دو جانبه قبلی سودی بردیم؟»
بیشتر در این باره: وزیر خارجه عربستان: نشانه مثبتی از مذاکرات احیای برجام ديده نمیشودمعلوم نیست که رئیس مهمترین کمیسیون مجلس شورای اسلامی به کدام «ملاقاتهای دوجانبه قبلی» اشاره میکند و آیا منظور او دیدارهایی محرمانه میان روسای جمهوری پیشین نظام حاکم با همتایان آمریکایی بوده که تا کنون کسی از آنها خبر نداشته یا دیدارهایی که تا سال ۱۳۹۴ از جمله در سطح وزیران خارجه وقت دو کشور تا حصول برجام برگزار میشد.
وحید جلالزاده به شبکه خبر صدا و سیما افزود که ابراهیم رئیسی همچنین در پاسخ به «پیامی که رئیسجمهوری فرانسه حامل آن بود»، گفته که «یک بار خسارت دیدن از برجام کافی است».
روشن نیست که این گفته رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به این مفهوم است که ابراهیم رئیسی بازگشت به توافق برجام را خسارت مجدد میداند یا نه.
دولت واشینگتن در روزهای گذشته بار دیگر تأکید کرده بود که آخرین پاسخهای ایران به متن پیشنهادی توافق احیای برجام دلسرد کننده بوده است.
جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز هفته گذشته به حکومت ایران هشدار داد که توافقی بهتر از متن تنظیم شده در دستور کار نخواهد بود و بهتر است با این متن موافقت کرده و آن را نهایی کند.
عباس عبدی، روزنامهنگار، دو هفته پیش در روزنامه «اعتماد»، بدون اشاره به موضوع بیماری رهبر جمهوری اسلامی که گفته میشود او را مدتی از انظار پنهان کرد، تأکید کرده بود که بر اساس گزارشهای «موثق»، «اطمینان قطعی» دارد که سرنوشت مذاکرات احیای برجام به شخص ابراهیم رئیسی سپرده شده است.