سازمان نظام پزشکی ایران روز یکشنبه ۱۲ بهمن اعلام کرد که ۹۸ نفر از اعضای نمایندگان مجمع عمومی این سازمان در نامهای به حسن روحانی، رئیسجمهوری اسلامی، در مورد استفاده از واکسن روسی «اسپوتنیک وی» در ایران هشدار دادهاند.
این نامه که در وبسایت سازمان نظام پزشکی منتشر شده است، میافزاید: «مدارک و مستندات و دلایل تایید این واکسن در اختیار صاحبنظران جامعه پزشکی قرار نگرفته است».
امضاءکنندگان این نامه بر «نبود اطلاعات شفاف» از مراحل پژوهش و ساخت اسپوتنیک وی تاکید کرده و میگویند تاکنون، هیچیک از «منابع معتبر جهانی» واکسن روسی را تایید نکردهاند.
آنها با بیان اینکه «اثربخشی» و «بیخطری» این واکسن با تردید جدی از سوی مجامع جهانی روبهرو است، میگویند «حتی شخصیتهای علمی ستاد کرونا» نیز استفاده از این واکسن را زیر سوال بردهاند.
مینو محرز که در حال حاضر عضو ستاد ملی مقابله با کرونا و مسئول کارآزمایی بالینی واکسن کرونای ایرانی است، بهتازگی در واکنش به خرید واکسن «اسپوتنیک وی» از روسیه گفته بود به عنوان یکی از اعضای کادر درمان تن به تزریق واکسن روسی کرونا نخواهد داد.
به گفته خانم محرز، «وقتی دارو یا واکسنی هنوز مورد تایید هیچ منبعی نیست، سازمان غذا و داروی داخلی نمیتواند آن را تایید و توزیع کند».
این عضو ستاد کرونا در ادامه تاکید کرده بود که از انتخاب این واکسن به هیچ عنوان راضی نیست و تهیه و واردات آن توسط دولت از «شانس بد مردم ایران» است.
از سوی دیگر، حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس روز شنبه در واکنش به خرید واکسن کرونای «اسپوتنیکوی» گفت که او هم «واکسن روسی نمیزند».
بیشتر در این باره: رئیس کمیسیون بهداشت مجلس هم واکسن روسی نمیزندیک روز پیش، حسین کرمانپور، مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل سازمان نظام پزشکی، در مصاحبه با «سلامت نیوز» گفته بود که واکسن اسپوتنیک وی تاییدیه سازمان جهانی بهداشت را ندارد و تنها مورد تایید سازمان غذا و داروی ایران است.
سخنگوی سازمان غذا و داروی ایران ۹ بهمن اعلام کرد که «مجوز مصرف اضطراری» واکسن کرونای «اسپوتنیک وی»، ساخت روسیه، صادر شده و کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه روز شنبه اعلام کرد که نخستین محموله این واکسن روز ۱۶ بهمن به ایران وارد میشود.
در حالی که انتقادها از تایید واکسن روسی «اسپوتنیک وی» روز به افزایش است، سعید نمکی وزیر بهداشت ایران گفته که «به کوری چشم خیلیها» این واکسن را اول به «خانواده خودمان» تزریق میکنیم.
او روز یکشنبه منتقدان خرید واکسن روسی را به تلاش برای ایجاد «بازار تازه» متهم کرد و گفت: «آقایانی که برخی بلواها را راه میاندازند به امید جا به جا کردن برخی منابع، این خواب را پریشان ببینند».
توزیع میلیونی «اسپوتنیک وی» از ۱۵ آذر امسال در هفتاد کلینیک پایتخت روسیه با هدف واکسینه کردن گروههای در معرض خطر شامل پزشکان، کادر درمان، مددکاران اجتماعی و معلمان آغاز شد.
این واکسن که تولید مشترک مرکز پژوهشی «گامالیا» و صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه (آر.دی.آی.اف) است، به این دلیل که پیش از تکمیل آزمایش گسترده انسانی به ثبت رسید، همچنان هدف انتقادهای گسترده داخلی و خارجی است.
علاوهبر ایران، تاکنون برخی کشورها از جمله تونس، بلاروس، الجزیره، آرژانتین، بولیوی، صربستان، ونزوئلا، پاراگوئه، ترکمنستان، مجارستان، امارات متحده عربی و جمهوری گینه استفاده از واکسن روسی اسپوتنیک وی را ثبت و تایید کردهاند.