آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید حجم ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد ایران به میزانی افزایش یافته است که در صورت غنیسازی بیشتر کفاف تولید یک بمب اتمی را میدهد.
این نهاد بینالمللی در گزارش فصلی خود که برای شورای حکام آژانس آماده کرده است، روز چهارشنبه ۱۶ شهریور گفت: ایران ذخایر اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی خود را به ۵۵.۶ کیلوگرم رسانده است که نسبت به سه ماه گذشته ۱۲.۵ کیلوگرم افزایش نشان میدهد.
برای ساخت بمب هستهای نیاز به حجم مشخصی از اورانیوم و افزایش غلظت آن به ۹۰ درصد است.
آژانس میگوید ایران به حجم مورد نیاز برای تولید بمب اتمی نزدیک شده است.
این گزارش در ادامه میافزاید میزان ذخایر اورانیوم کمغلظت اورانیوم ایران نیز ۱۹ برابر بیشتر از حد مجازی است که در توافق هستهای تیرماه ۱۳۹۴ موسوم به برجام تعیین شده است.
آژانس میافزاید ایران تا ۲۱ اوت امسال حدود سه هزار و ۹۴۰ کیلوگرم ذخایر اورانیوم کمغلظت انبار کرده که حدود ۱۳۲ کیلوگرم بیشتر از ماه مه امسال است.
این نهاد بینالمللی در ادامه تصریح کرده است که ایران هنوز جواب قانعکننده و معتبری درباره منشا اورانیوم افشا شده در سه سایت اعلام نشده خود نداده است: نگرانی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی از عدم تعامل ایران در موضوعات پادمانی و نبود پیشرفت در روشن شدن منشا اورانیوم یاد شده «بهصورت فزایندهای» در حال افزایش است.
بیشتر در این باره: جوزپ بورل: نسبت به احیای فوری برجام کمتر امیدوار هستمتاکید آژانس بر لزوم پاسخدهی ایران به منشا اورانیوم پیدا شده در سه سایت اعلام نشده خود در حالی است که مقامات جمهوری اسلامی اخیرا احیای برجام را منوط به چند شرط، از جمله بسته شدن پرونده پادمانی کردهاند.
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، روز هشتم شهریور گفت «بهدلیل تحریمها»، خواستههای آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران «زیادهخواهی» است.
واشینگتن هشدار داده است که تهران نباید موضوع تحقیقات آژانس از مواد هستهای و مکانهای اعلام نشده را به توافق احتمالی احیای برجام گره بزند، اما ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز ۱۴ شهریور اعلام کرد که «بسته شدن پرونده مسائل پادمانی در روند مذاکرات» بخشی از «تضمینی» است که جمهوری اسلامی برای «قویتر» شدن این توافق احتمالی، دنبال میکند.
رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ماههای اخیر بارها هشدار داده است که تهران درباره منشأ اورانیوم کشفشده در سایتهای اعلامنشده ایران همکاری نمیکند.
در ماههای اخیر، یک قطعنامه نیز در این زمینه در شورای حکام آژانس به تصویب رسیده است.