وزیر مشاور در امور خارجه عربستان میگوید که جامعه بینالمللی مصمم به مقابله با رفتار تهاجمی ایران است.
عادل الجبیر روز پنجشنبه ۳۰ خرداد با تاکید بر اینکه عربستان به دنبال جنگ با ایران نیست، گفته که پادشاهی این کشور درباره نحوه مقابله با ایران با متحدان خود در حال مشورت است.
محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان، نیز ۲۶ خرداد امسال گفته بود که رخدادهای اخیر در منطقه و حملات به نفتکشها نیاز به «موضعگیری قاطع» جامعه بینالمللی دارد.
عادل الجبیر در گفتوگو با خبرنگاران در لندن همچنین ایران را متهم به اخلال در حملونقل بینالمللی نفت کرد و گفت این موضوع بر قیمت نفت و اقتصاد جهانی و زندگی مردم در جهان موثر است.
با افزایش نگرانیها از احتمال رویارویی نظامی بین ایران و آمریکا، قیمت هر بشکه نفت در بازارهای بینالمللی در روز پنجشنبه تا شش درصد بالا رفت و به ۶۷ دلار رسید.
روابط ایران و عربستان در چهار سال اخیر تحت تاثیر جنگ در یمن، اعدام رهبر مخالفان شیعه دولت عربستان و حمله به سفارت سعودی در تهران کاملا بحرانی بوده است.
عربستان، ایران را متهم میکند که با دخالت در کشورهایی چون یمن و بحرین و همچنین حمایت از شیعیان عربستان، در امور داخلی کشورهای منطقه دخالت میکند و به بیثباتی خاورمیانه دامن زده است.
ایران نیز عربستان را متهم به ایجاد بحران انسانی در جنگ یمن و فشار بر شیعیان در این کشور کرده است.
مقامهای هر دو کشور بارها تاکید کردهاند که متمایل به وقوع جنگ نیستند و در حال دفاع از منافع خود در منطقه خاورمیانه هستند.
بحران تسلیحات عربستان
وزیر مشاور در امور خارجه عربستان در بخش دیگری از سخنانش با قانونی دانستن خرید اسلحه از بریتانیا، گفته که ائتلاف عربی در یمن در حال مقابله با گروههای نیابتی ایران در یک کشور مهم و استراتژیک است و قطع فروش سلاح به عربستان، تنها به نفع ایران است.
این اظهارات عادل الجبیر در واکنش به رای یک دادگاه تجدیدنظر در بریتانیا است که خواستار بررسی فروش سلاح از سوی دولت بریتانیا به عربستان شده است.
واردات تسلیحاتی عربستان بعد از سال ۲۰۰۸ به شدت بالا رفت بهطوریکه در عرض هشت سال یعنی از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۸، واردات این کشور ۱۹۲ درصد افزایش یافت.
عربستان بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸، بزرگترین واردکننده سازوبرگ نظامی در جهان بود. در عرض همین سالها، آمریکا و بریتانیا بزرگترین صادرکنندگان سلاح و تجهیزات به عربستان بودند.
با این حال، در آمریکا نیز مخالفتها با فروش سلاح به عربستان بالا گرفته است.
بر اساس گزارشها، روز ۲۲ خرداد اعلام شد که قانونگذارانی از هر دو حزب دمکرات و جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا قطعنامهای برای جلوگیری از فروش تسلیحات نظامی به عربستان را آماده کردهاند.
هنوز زمان رایگیری برای این قطعنامه مشخص نیست، اما تد لو، از حزب دمکرات و عضو کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا با ارائه این قطعنامه، خواستار تصویب ممنوعیت صادرات تسلیحات آمریکا به عربستان شده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، بعد از اعلام «وضعیت اضطراری» توسط دونالد ترامپ، رئیسجمهوری کشور برای فروش ۸.۱ میلیارد دلار تسلیحات نظامی به عربستان، امارات و اردن با دور زدن کنگره، نمایندگان مجلس دست به کار شدهاند تا جلوی این معامله را بگیرند.
کاخ سفید میگوید کشورهای متحد آمریکا در خاورمیانه نیاز فوری به تسلیحات نظامی برای مواجهه با تهدید ایران دارند و نباید منتظر بررسی و تایید کنگره برای تحویل ۲۲ محموله نظامی شامل جنگندهها، بمبها، موشکها و دیگر تسلیحات نظامی ماند.