در آستانه طرح رسمی سازوکار ماشه در سازمان ملل، ایران روز پنجشنبه ۳۰ مرداد از دو موشک بالستیک و کروز در حضور حسن روحانی، رئیسجمهوری، و وزیر دفاع رونمایی کرد.
این دو موشک که به نام فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران و فرمانده حشدالشعبی عراق «شهید حاج قاسم سلیمانی و شهید ابو مهدی المهندس» نامگذاری شده است، درست در میانه تنش با ایالات متحده و در روزی رونمایی شد که وزیر خارجه آمریکا قرار است در مقر سازمان ملل حضور یابد.
قاسم تقیزاده، جانشین وزیر دفاع ایران، درباره این موشکها گفته است: «موشک شهید حاج قاسم موشک زمین به زمین با برد ۱۴۰۰ کیلومتر، مایل پرتاب و به صورت تاکتیکی و متحرک و مبتنی بر فناوریهای کنترل پروازی است.»
او همچنین موشک موسوم به ابومهدی المهندس را «یک موشک کروز دریایی برد بلند» توصیف کرد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، روز چهارشنبه اعلام کرد که مایک پومپئو، وزیر خارجه، روز پنجشنبه عازم نیویورک میشود تا درخواست واشینگتن برای از سرگیری تحریمها علیه ایران را به سازمان ملل تسلیم کند.
آقای ترامپ سپس با متهم کردن ایران به عدم تبعیت از توافق هستهای موسوم به برجام خاطرنشان ساخت که «ایران هیچگاه به سلاح اتمی دست نخواهد یافت».
بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، تحریم تسلیحاتی ایران روز ۲۷ مهر امسال پایان مییابد. این قطعنامه پیرو توافق هستهای قدرتهای جهانی با ایران در سال ۲۰۱۵ به تصویب رسید.
بیشتر در این باره: ترامپ: درخواست استفاده از مکانیسم ماشه روز پنجشنبه به سازمان ملل ارائه میشودحال کمتر از دو ماه به این تاریخ، ایران دو موشک بالستیک و کروز دیگر رونمایی کرده است و حسن روحانی میگوید که ایران باید در پی افزایش برد موشکهای استراتژیک خود باشد.
او گفت: «بسیار برای ما اهمیت دارد که در فاصله زمانی کمتر از دو سال بتوانیم برد یک موشک استراتژیک مهم دریایی را به بالای سه برابر برسانیم. این روند باید در موشکهای کروز زمین پایه و هوایی هم ادامه دهیم».
او همچنین ادعا کرده است که «در طول پنج سال گذشته توانستیم از جایگاه ۲۳ در دنیا در صنعت دفاعی به جایگاه چهاردهم دست پیدا کنیم».
طبق مکانیسم ماشه که در قطعنامه ۲۲۳۱ گنجانده شده، کشورهایی که در توافق هستهای مشارکت داشتهاند میتوانند ادعا کنند که طرف دیگرِ توافق از تعهدات خود عدول کرده و به این ترتیب، بعد از طی یک فرایند حقوقی چهار مرحلهای که در مجموع ۶۵ روز طول میکشد، تحریمهای سازمان ملل علیه ایران بازگردانده میشود.
آمریکا میگوید که منظور از کشورهای مشارکتکننده، کشورهایی است که برجام را امضا کردهاند، اما ایران، اتحادیه اروپا، چین و روسیه میگویند از آنجا که آمریکا از برجام خارج شده است، دیگر عضو مشارکت کننده تلقی نمیشود و نمیتواند از مکانیسم ماشه استفاده کند.