دولت ایران از اختصاص ۲ میلیارد دلار برای ساخت یک نیروگاه اتمی جدید در کشور خبر داده است.
محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی روز شنبه ۱۲ آذر ماه اعلام کرد عملیات احداث نیروگاه ۳۰۰ مگاواتی «کارون» در شهرستان دارخوین استان خوزستان آغاز شد.
به گفته او، این نیروگاه با آب سبک تحت فشار کار خواهد کرد و سوخت این نوع راکتورها از نوع اکسید اورانیوم و با غنای حدود ۴ درصد است.
برآورد مالی اجرای این طرح حدود ۲ میلیارد دلار است.
اگرچه ساخت نیروگاههای آب سبک برخلاف نیروگاه آب سنگین مانند نیروگاه اتمی اراک که امکان تولید پلوتونیم قابل استفاده در بمب هستهای را دارد، چندان مورد نگرانی جامعه جهانی نیست، اما اختصاص ۲ میلیارد دلار برای یک نیروگاه اتمی کوچک رقم چشمگیری است.
برای نمونه، عربستان سعودی مرداد ماه پارسال نیروگاه بادی «دومه الجندل» در نزدیکی مرزهای عراق را با هزینه ۵۰۰ میلیون دلار و ظرفیت تولید ۴۰۰ مگاوات برق راهاندازی کرد.
بدین ترتیب، هزینه تولید هر مگاوات برق این نیروگاه بادی یک پنجم نیروگاه اتمی کارون است.
نیروگاه اتمی دارخوین قرار بود پیش از انقلاب اسلامی توسط شرکتهای فرانسوی احداث شود، اما این توافق همان زمان لغو شد.
بهمنماه سال ۱۳۸۶ جمهوری اسلامی از پیشرفت ۲۷ درصدی طراحی پایه راکتور دارخوین خبر داد و اعلام کرد این نیروگاه تا سال ۱۳۹۵ راهاندازی خواهد شد.
بیشتر در این باره: گروسی: غنیسازی ۶۰ درصدی ایران، موضوعی پیش پا افتاده نیست و پیامد داردهمان زمان احمد فیاضبخش مدیر عامل شرکت تولید و توسعه نیروگاههای کشور گفت که هر چند تاکنون تعدادی از شرکتهای خارجی برای همکاری ابراز تمایل کردهاند، اما هنوز هیچ اعلام آمادگی رسمی از سوی کشورها برای همکاری در ساخت این نیروگاه صورت نگرفته است.
اکنون بنابر گفته آقای اسلامی، قرار است این نیروگاه با تکنولوژی بومی ساخته شود.
به گفته او، احداث این نیروگاه در راستای مأموریت سازمان انرژی اتمی برای تولید برق هستهای از طریق احداث نیروگاههای اتمی بومی است و زمان تقریبی اجرای این طرح ۸ سال پیشبینی شده است.
پیشتر، روسیه با دو دهه تاخیر نیروگاه اتمی بوشهر ایران با ظرفیت هزار مگاواتی (بیش از سه برابر نیروگاه اتمی دارخوین) را راهاندازی کرده بود.
بیشتر در این باره: تلاش ایران برای از سرگیری مذاکرات برجامی در وین ادامه داردبنا بر گزارش شرکت «بیپی»، سهم نیروگاه اتمی بوشهر در تولید برق ایران طی سال گذشته تنها ۳.۵ تراوات ساعت بوده که معادل کمتر از یک درصد از تولید برق کشور است. همچنین تولید برق هستهای ایران در سال گذشته نسبت به سال ۲۰۲۰ حدود ۴۴ درصد افت داشته است.
پارسال امارات بیش از سه برابر ایران تولید برق هستهای داشت. این کشور مرداد ۱۳۹۹ اولین رآکتور اتمی خود را با کمک شرکتهای کرهجنوبی راهاندازی کرد. عربستان هنوز نیروگاههای اتمی خود را راهاندازی نکرده، اما پارسال ۵ برابر ایران تولید برق از نیروگاههای تجدیدپذیر داشت.
عربستان مرداد پارسال بزرگترین نیروگاه برقی بادی منطقه را راهاندازی کرد. هزینه ساخت این نیروگاه که ارزانترین برق از این منبع پاک را در جهان تولید میکند حتی یکدهم نیروگاه اتمی بوشهر نیست، اما تقریبا یکچهارم این نیروگاه تولید برق دارد.
با استفاده از گزارشهای تسنیم، بیپی و رادیو فردا؛ د.خ/س.ن