خبرگزاری رویترز روز دوشنبه ۳۱ خرداد در گزارشی اعلام کرد که دهها میلیون بشکه نفت ایران برای فروش آماده است تا به محض رفع تحریمهای آمریکا روانه بازارهای جهانی شود.
رویترز به نقل از چهار منبع صنعتی و تجارت نفت گزارش داده که ایران خیلی سریع میتواند میلیونها بشکه از ذخیره نفتی خود را برای فروش عرضه کند.
این منابع گفتهاند ایران از هم اکنون بخشی از ذخیره نفت خود را آماده فروش کرده است.
همایون فلکشاهی از شرکت اطلاعات کالا، کپلر، به این خبرگزاری گفته است پارسال همین زمان ایران ۴۱ میلیون بشکه نفت بیمشتری ذخیره شده در نفتکشها داشت، اما طی ماههای گذشته انتقال ذخایر نفت از خشکی به نفتکشها را به شدت افزایش داده و به ۷۸ میلیون بشکه رسانده است.
خبرگزاری بلومبرگ چند هفته پیش میزان ذخایر نفتی ایران در کشتیها را ۶۹ میلیون بشکه گزارش کرده بود؛ موضوعی که نشان میدهد ایران به پروسه انتقال نفت از تاسیسات ذخایر نفت خام در خشکی به نفتکشهای لنگر انداخته در خلیج فارس شتاب بخشیده است.
ایران کلا ۲۰۰ میلیون بشکه ظرفیت ذخیره نفت در نفتکشها و انبارهای خشکی دارد و بر اساس ارزیابی بلومبرگ ذخایر نفت بیمشتری ایران در دریا و خشکی تا ماه گذشته حدود ۱۲۳ میلیون بشکه بوده است. اما ارزیابی شرکت فکت گلوبال انرژی نشان میدهد این رقم حدود ۲۰۰ میلیون بشکه است که ۳۰ میلیون بشکه آن در تاسیسات خشکی چین ذخیره شده است.
آقای فلکشاهی گفته است برخی از نفتکشها مدتها پیش ایران را ترک کرده و راهی بازارهای آسیای شرقی شدهاند و مقادیر چشمگیری از نفت ایران هماکنون در آبهای جنوب چین است.
روزنامه «دیلی میل» نیز روز شنبه با استناد به تصاویر ماهوارهای گزارش داده بود ایران ماه گذشته ۱۸ میلیون بشکه نفت را راهی آبهای جنوب چین کرد.
بیشتر در این باره: مقام آمریکایی: به چین هشدار دادهایم که اجرای تحریمهای نفتی ایران ادامه دارددو منبع به خبرگزاری رویترز گفتهاند هشت میلیون بشکه نفت ایران نیز در نزدیکی آبهای سنگاپور است تا به محض لغو تحریمها شروع به مشترییابی و فروش محموله کند.
ایران و قدرتهای جهانی ششمین دور مذاکرات هستهای را روز یکشنبه هفته جاری به پایان رساندند و هنوز معلوم نیست دور جدید مذاکرات، در حالی که ابراهیم رئیسی نامزد جناح تندرو برنده انتخابات ریاستجمهوری شده است، در چه تاریخی آغاز خواهد شد.
ایران، روسیه و اتحادیه اروپا از «پیشرفت چشمگیر» در مذاکرات خبر دادهاند، اما جیک سالیون مشاور امنیت ملی کاخ سفید میگوید اختلاف نظر پیرامون برخی مسائل کلیدی هنوز وجود دارد.
ایران قبل از تحریمهای آمریکا روزانه ۳.۸ میلیون بشکه تولید نفت داشت اما این رقم پارسال به ۱.۹ میلیون بشکه سقوط کرد و هم اکنون تولید نفت ایران حدود ۲.۴ میلیون بشکه است.
چند مقام نفتی ایران به رویترز گفتهاند که بازگشت سطح تولید نفت کشور به دوران پیش از تحریمها به خاطر افت چشمگیر سطح تولید و همچنین سرمایهگذاریهای اندک طی سالهای گذشته، زمانبر خواهد بود.
اما رویترز از قول شرکتهای مشاوره انرژی و نظارت بر بازار نفت گزارش داده که ذخایر نفت و میعانات گازی بیمشتری ایران در تانکرها و همچنین تاسیسات ذخیره نفت در خشکی به ایران کمک خواهد کرد که صادرات خود را شتاب بخشد.
این گزارش در ادامه میگوید وجود ذخایر عظیم نفت در انبارهای خشکی و تانکرها این امکان را به ایران میدهد که صادرات روزانه نفت خود را طی شش ماه، حدود یک میلیون بشکه افزایش دهد.
ایمان ناصری مدیر منطقه خاورمیانه شرکت مشاوره «فکت گلوبال انرژی» بر این باور است که به خاطر رشد مصرف جهانی نفت، افزایش یک میلیون بشکهای صادرات روزانه نفت خام ایران باعث افت قیمت نفت خام در جهان نخواهد شد.
او گفته است ایران به غیر از ذخایر نفتی در نفتکشها، حدود ۱۲۰ میلیون بشکه نفت و خصوصا میعانات گازی نیز در خشکی ذخیره کرده که یک سوم آن در تاسیسات خشکی چین ذخیره شده است.
همچنین یک تاجر چینی به رویترز گفته است که ایران در ماههای آوریل و مه، صادرات نفت به چین را کاهش داده و بر ذخیره نفت خود افزوده است.
او گفته است احتمالا ایران میخواهد نفت خود را با لغو تحریمها، با قیمت بالاتری بفروشد.