یک روز پس از اعلام رسمی خبر اجرای طرح آزمایشی فروش نان با «کارت یارانه» در استان زنجان، وزارت کشور ایران در اطلاعیهای صدور کارت برای خرید نان یارانهای را «از اساس کذب» و دروغ خواند.
همزمان معاون اول ابراهیم رئیسی ضمن تاکید بر قطع نشدن یارانه نان و دارو گفت: «برای نان سنتی یارانهای در نظر گرفته شده که طبق مصوبه مجلس باید به صورت کالابرگ الکترونیکی پرداخت شود.»
در اطلاعیه وزارت کشور که روز شنبه، ۱۷ اردیبهشت، منتشر شد، صدور کارت یارانه نان «شایعهپراکنی رسانههای معاند» با هدف «تشویش اذهان عمومی و ایجاد نگرانی نسبت به عرضه نان در داخل کشور» خوانده و از اساس تکذیب شده است.
در ادامه این اطلاعیه، هدف دولت ابراهیم رئیسی از سهمیهبندی نان «جراحی اقتصادی» و «عبور از ارز رانتآور و فسادزا» عنوان شده است.
دولت ابراهیم رئیسی با ادعای «فسادزا» بودن ارز ترجیحیِ ۴۲۰۰ تومانی و آرد یارانهای میخواهد راهکار افزایش یارانهها را جایگزین آنها کند.
اما تکذیب صدور کارت یارانه نان یک روز پس از آن اتفاق میافتد که اصغر پابرجا، رئیس اتحادیه نانوایان سنگک روز جمعه از آغاز اجرای طرح آزمایشی فروش نان با کارت یارانه خبر داده و گفته بود که این طرح در صورت موفقیت در استانهای دیگر هم اجرا خواهد شد.
به گفته آقای پابرجا، در این طرح سرانه مصرف روزانه هر فرد ۳۳۰ گرم یعنی حدود سهچهارم یک نان سنگک معادل مصرف یک «فرد معمولی» در نظر گرفته شده است و در زمان خرید سهمیه هر نفر از حساب سرپرست خانوار کسر میشود.
به گفته رئیس اتحادیه نانوایان سنگک اجرای این طرح تا ۳۰ درصد در کاهش مصرف نان مؤثر خواهد بود.
محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور، جمعه شب در مصاحبهای تلویزیونی گفت: «یارانه نان و دارو به هیچ وجه و برای هیچ کدام از اقشار مردم قطع نمیشود و یارانهشان سرجای خودشان باقی میمانند.»
پیشتر مقامات دولت هدف از سهمیهبندی نان را جلوگیری از قاچاق آرد اعلام کرده بودند، اما بنا بر اظهارات رئیس اتحادیه نانوایان سنگک هدف دولت از اجرای این طرح کاهش مصرف داخلی آرد است.
همزمان با روند پرشتابِ افزایش قیمت انواع کالا و مواد غذایی در ایران، افزایش قیمت نان و سهمیهبندی آن در روزهای گذشته موجی از نگرانی را در بین شهروندان و انتقادهای گستردهای را حتی در طیفهای مختلف سیاسی و حامیان ابراهیم رئیسی ایجاد کرده است.
روزنامه کیهان نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی ایران روز شنبه با انتقاد از نحوه اجرای طرح یارانهای کردن نان در یادداشتی خطاب به مقامات دولت آورده است که در اصلاح روندهای اقتصادی نمیتوان مردم را بهعنوان «پیشران اصلاحات ضروری اقتصادی بسیج و همراه کرد، پیش از آن که تدابیر لازم برای جبران فشارها به مردم، اجرا شود.»
بسیج دانشجویی نیز روز پنجشنبه، ۱۵ اردیبهشت، خطاب به دولت با اشاره به این که «اقلام باقیماندهای که ارز ترجیحی دریافت میکنند، حساسترین کالاهای موجود در سبد زندگی مردم به حساب میآیند» به دولت هشدار داد که «مردم تحمل گران شدن یکباره این همه کالا را ندارند».