یک روز پس از احضار سفیر ایران در رم، تهران نیز سفیر ایتالیا را احضار کرد

محمد عابدینی نجف‌آبادی ۲۶ آذر در ایتالیا بازداشت شد، چچلیا سالا ۲۹ آذر در تهران بازداشت و در اوین زندانی شد

یک روز پس از احضار سفیر ایران در رم و اعتراض این کشور به بازداشت چچیلیا سالا، وزارت خارجه ایران با احضار سفیر ایتالیا نسبت به بازداشت محمد عابدینی اعتراض کرد.

محمد عابدینی که از سوی آمریکا به انتقال قطعات حساس پهپادی به سپاه پاسداران متهم شده، ۲۶ آذر در فرودگاه میلان ایتالیا دستگیر شد.

سه روز پس از آن، ۲۹ آذرماه، ایران یک خبرنگار ایتالیایی به نام چچیلیا سالا را بازداشت کرد.

به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، پائولا آمادئی، سفیر ایتالیا در تهران، روز جمعه ۱۴ دی به وزارت خارجه احضار شد و مجید نیلی احمدآبادی، مدیرکل غرب اروپا در این وزارتخانه، در جلسه با او مدعی شد که بازداشت محمد عابدینی «غیرقانونی است» و او باید «در اسرع وقت» آزاد شود.

یک روز پیشتر وزارت خارجه ایتالیا با احضار محمدرضا صبوری، سفیر ایران در رم، به بازداشت چچلیا سالا اعتراض کرده بود.

بیشتر در این باره: رم سفیر ایران را در اعتراض به بازداشت خبرنگار ایتالیایی احضار کرد

محمدرضا صبوری پس از این احضار در یادداشتی که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد، برای اولین بار از ارتباط بین بازداشت چچلیا سالا با دستگیری محمد عابدینی سخن گفت.

مقام‌های جمهوری اسلامی حدود دو هفته دربارهٔ بازداشت خبرنگار ایتالیایی سکوت کردند و پس از رسانه‌ای شدن این موضوع از سوی ایتالیا، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بدون ارائه توضیح اعلام کرد که دلیل بازداشت این خبرنگار «نقض قوانین جمهوری اسلامی» بوده است.

آمریکا اقدام ایران در بازداشت خانم سالا را «تلافی‌جویانه» خوانده است.

سازمان گزارشگران بدون مرز و فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران هم بازداشت این خبرنگار ایتالیایی را «خودسرانه» و با هدف «باج‌گیری» توصیف کرده‌اند.

با این حال مجید نیلی احمدآبادی، مدیرکل غرب اروپا، در دیدار با سفیر ایتالیا در تهران مدعی شد که آمریکا به دنبال «گروگان‌گیری اتباع ایرانی در اقصی نقاط جهان» است.

به نوشته وبسایت ایل فوگلیو که خانم سالا با آن همکاری داشت، دادگاه استیناف شهر میلان ۱۵ ژانویه درباره درخواست وکیل محمد عابدینی برای تبدیل حبس او به بازداشت خانگی و احتمالا درباره استرداد متهم به آمریکا جلسه‌ای خواهد داشت.

ایالات متحده می‌گوید محمد عابدینی با همدستی یک ایرانی-آمریکایی به نام مهدی محمدصادقی، قطعاتی حساس برای سپاه پاسداران تأمین کردند که از آن‌ها در حمله پهپادی به پایگاه آمریکا در اردن که سه کشته برجای گذاشت استفاده شده بود.

ایران دست داشتن در آن حمله را رد کرده است.

بیشتر در این باره: آمریکا علیه دو ایرانی در ارتباط با حمله سال گذشته به پایگاه برج ۲۲ اعلام جرم کرد

شماری از کشورهای اروپایی و ایالات متحده آمریکا بازداشت شهروندان غربی توسط حکومت جمهوری اسلامی را «دیپلماسی گروگانگیری» نامیده‌اند و می‌گویند حکومت ایران از بازداشت‌ شهروندان برای «چانه‌زنی در مذاکرات» با غرب استفاده می‌کند.