شورای عالی امنیت ملی ایران اعلام کرد که علت حادثه در تاسیسات هستهای نطنز مشخص شده است، اما به دلیل «ملاحظات امنیتی» فعلا دراینباره اطلاعرسانی نمیشود.
بخشی از تاسیسات هستهای ایران بامداد پنجشنبه ۱۲ تیر ماه دچار سانحه شد که اگرچه مقامات جمهوری اسلامی درباره علت آن توضیحی ندادهاند، اما طی این فاصله گزارشهایی حاکی از احتمال «خرابکاری» در آنجا منتشر شده است.
بیشتر در این باره: گمانهزنیهای تازه درباره «حادثه» نطنز: «احتمالا خرابکاری بوده است»گزارش روزنامه نیویورکتایمز از جمله این موارد است که به نقل از یک منبع اطلاعاتی میگوید، این خرابکاری بر اثر کار گذاشتن یک «وسیله انفجاری» در تاسیسات نطنز بوده است.
در این حال کیوان خسروی، سخنگوی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ایران، گفت: «بررسیهای فنی و امنیتی انجام شده علت وقوع حادثه در مجتمع هستهای شهید احمدی روشن نطنز را بهشکل دقیق مشخص کرده است، [اما] بهدلیل برخی ملاحظات امنیتی علت و چگونگی بروز این حادثه در زمان مناسب اعلام میشود.»
بر اساس ارزیابی اولیه کارشناسان که با تطبیق عکسهای منتشرشده توسط سازمان انرژی اتمی ایران و تصاویر ماهوارهای گوگل انجام شده، محل «حادثه» مرکز مونتاژ سانتریفیوژ ایران بوده است.
بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران نیز گفته است که این حادثه در یکی از سولهها و در فضای باز و فاقد مواد هستهای رخ داد، و اگرچه آلودگی ایجاد نکرده و تلفات انسانی هم نداشته است، اما خسارات مالی و مادی به بار آورده است.
بیشتر در این باره: افزایش انفجارهای مشکوک در ایران در ده سالگی استاکسنتکمتر از یک هفته قبل از این رخداد انفجار مهیبی در شرق تهران به وقوع پیوست که مقامات ایرانی مکان آن را منطقه عمومی پارچین و علت آن را نیز حادثه در مخزن گاز عنوان کردند.
با این حال بررسی ویدئوهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده بود نشان میداد محل انفجار منطقه خجیر تهران است که گفته میشود بخشی از صنایع موشکی ایران در تونلهای زیرزمینی آنجا مستقر است.
این رخدادها در ده سالگی حمله سایبری استاکسنت به سانتریفیوژهای سایت نطنز رخ میدهد که بر اساس گزارشها، سازمان اطلاعات آمریکا، و موساد اسرائیل آن را طراحی کردند.
روز پنجشنبه نیز به دنبال حادثه در تاسیسات هستهای نطنز یادداشتی در خبرگزاری دولت، ایرنا و دو خبرگزاری ایسنا و ایلنا منتشر شد که به ارزیابی واکنش حکومت ایران در قبال این رخداد میپرداخت.
در این یادداشت با اشاره به خبرهای مربوط به نطنز آمده است که اگر «نشانههایی از عبور» آمریکا و اسرائیل «از خطوط قرمز» مشاهده شود، باید در «راهبرد مواجهه و مقابله با وضعیت جدید» تجدیدنظر اساسی شود.
تاکنون وزارت خارجه آمریکا صرفا اعلام کرده که اخبار پیرامون این حادثه را دنبال میکند.