افزایش قیمت ارز، طرح رجیستری و مشکلات واردکنندگان در ترخیص کالاهایی که وارد کردهاند و از سوی دیگر انبار آنها توسط عدهای دیگر، بازار موبایل ایران را دچار یک گره کور کرده است. گرهای که شاید با ترخیص برخی از کالاها از گمرک و روند کاهشی قیمت ارز تا حدی گشوده شود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اوایل مردادماه از تلاش برای عرضه گوشیهای توقیفشده به بازار خبر داده بود.
البته یکی از دلایل مهم در افزایش قیمت موبایل در بازار، به سود جویی برخی شرکتهای واردکننده باز میگردد. ایسنا دراین باره نوشته است «افزایش نرخ ارز دلیلی برای افزایش قیمت گوشی شد و از طرفی برخی از واردکنندگان در حالی که با ارز دولتی گوشی وارد کرده بودند، به فروش همان گوشیها با ارز آزاد اقدام کردند که محمد جواد آذری جهرمی [وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات] لیست این واردکنندگان را منتشر کرد و بخشی از علت گرانی گوشیها مشخص شد».
بنا بر این گزارش انتشار این فهرست مشخص کرده بسیاری از شرکتهایی که ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات دریافت کردهاند نه تنها تمامی ارز اختصاصیافته را برای واردات هزینه نکردهاند، بلکه برخی به بهانه نوسانات ارز در بازار آزاد قیمت کالاها را افزایش دادهاند.
منابع خبری در ایران گزارش داده اند که صد هزار گوشی احتکار شده و همچنین صد هزار گوشی در گمرک مانده است.
طرح رجیستری عامل دیگری است که برخی آن را عامل گرانی گوشی میدانند. بر اساس اعلام سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، گوشیهای برند سامسونگ به عنوان پرمصرفترین برند حاضر در بازار ایران، آخرین برندی است که به این طرح پیوسته و با رجیستر شدن آن تمام گوشیهای موجود در بازار مشمول طرح رجیستری شدهاند.
بر اساس این فهرست، تا پایان خرداد ۹۷، از میان حدود دو میلیون و ۲۲۵ هزار گوشی تلفن همراه رجیستر شدهاند که بیشترین آمار به برندهای هوآوی، نوکیا، اپل و سامسونگ تعلق داشته است. البته باید در نظر داشت که با پیوستن سامسونگ از ابتدای اردیبهشت ۹۷ به این طرح و با رجیستر شدن ۳۲۴ هزار در طول دو ماه نمیتوان انتظار داشت که این آمار به مرور شامل تغییرات اساسی شده باشد.
تا خرداد ۹۷، همچنین بیشترین تعداد گوشیهای قاچاق یا گوشیهایی که بعد از مدت یک ماهه مقرر نسبت به رجیستری اقدام نکردهاند، به ترتیب به سه برند اپل، نوکیا و هوآوی تعلق دارد.
شرایط موجود در بازار موبایل ناشی از تحریمها نیز هست. اینکه برخی برندهای معروف موبایل به دلیل تحریم در ایران نمایندگی ندارند در کنار بالا رفتن نرخ ارز مزید بر علت التهاب بازار گوشی تلفن همراه شده است. نبود نظارت شرکتهای مادر و نیز خرید از کشورهای دیگر باعث شده است که قیمتها با نرخهای جهانی متفاوت باشد.
تمام این عوامل سبب شده است آذریجهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به گرانیهای بازار موبایل بار دیگر واکنش نشان داده و در صفحه توییتر خود در پاسخ به یکی از کاربران نوشته است: «متاسفانه نه مشکل واردات گوشی حل شده و نه گوشیهای موجود در گمرک ترخیص شده است. علیرغم پایین آمدن قیمت ارز، هنوز قیمت گوشی متناسب نشده است.»
او میگوید «حل مشکل در دست دستگاههایی است که اختیار آنها در دست وزارت ارتباطات نیست.»
علاوه بر موارد گفته شد کاهش قیمت ارز طی چند هفته اخیر سبب شده برخی که امید داشتند با افزایش قیمت ارز تلفنهای همراه وارد شده خود را با قیمت بیشتری بفروشند دست نگهدارند و عدم عرضه گوشی تلفن همراه در بازار باعث شده است با وجود کاهش قیمت ارز، قیمت این کالا درایران کاهش چشمگیری پیدا نکند. این در حالی است که اگر گوشیهای انبار شده درگمرک آزاد شوند و عرضه در بازار افزایش یابد -اگر قیمت ارز دوباره افزایش پیدا نکند- قیمت این محصولات در بازار ایران کاهش پیدا خواهد کرد.