همزمان با اعلام کمبود شدید اتوبوس در ناوگان اتوبوسرانی بین شهری ایران توسط اتحادیه شرکتهای تعاونی مسافربری، وزارت راه و شهرسازی از واردات دوهزار دستگاه اتوبوس برای شرکت در مراسم «اربعین» امسال در عراق خبر داد.
احمدرضا عامری، رئیس اتحادیه شرکتهای تعاونی مسافربری، روز پنجشنبه ۲۹ تیر کمبود بلیت اتوبوس در ایران را تایید کرده و خبر داده که در کل ناوگان اتوبوسرانی بینشهری فقط ۶۵۰۰ اتوبوس فعال هستند.
او به خبرگزاری ایسنا گفته که دو سال پیش «حدود ۱۵ هزار و ۵۰۰ دستگاه اتوبوس» سالانه در مسیرهای بین شهری تردد داشتند که حالا به ۶۵۰۰ دستگاه رسیده و کاهش حدود ۶۰ درصدی را نشان میدهد.
آقای عامری حتی گفته که در زمان شیوع کرونا در ایران، میزان خدماتدهی اتوبوسهای بین شهری بیشتر از زمان حاضر بود.
در همین روز، وزارت راه و شهرسازی اظهار نظر شهریار افندیزاده، معاون حملونقل این وزارتخانه را منتشر کرده که گفته است چند وزارتخانه جمهوری اسلامی مصوبه روز هفتم خرداد هیئت دولت را برای «ارائه خدمات مطلوبتر به زائران ایام اربعین» اجرا خواهند کرد.
او خبر داده که دوهزار اتوبوس بین شهری «با کارکرد تا پنج سال» وارد ایران خواهد شد و علاوه بر وزارت راه و شهرسازی، وزارتخانههای صمت و کشور نیز در این زمینه همکاری خواهند کرد.
این مقام وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده متقاضیان واردات اتوبوس که کارت بازرگانی دارند، بابت وارد کردن هر دستگاه، یک و نیم میلیارد تومان تسهیلات بانکی «با سود ۹ درصد» دریافت میکنند که بودجه آن را سازمان راهداری و حملونقل جادهای با همکاری یک صندوق کارآفرینی تامین کردهاند.
افندیزاده همچنین از «اعمال تخفیف ۵۰ درصد سود بازرگانی خودروهای وارداتی» برای واردات اتوبوس برای مراسم اربعین با هماهنگی وزارت صمت خبر داده است.
محدودیتهای وسیله حمل و نقل بین شهری در ایران محدود به کمبود اتوبوس نیست و در روزهای اخیر در رسانهها و شبکههای اجتماعی گزارشهایی درباره نبود هواپیما به مقاصدی مانند شهر مشهد و گرانی شدید بلیت سفر هوایی منتشر شده است.
خبرگزاری ایسنا خبر داده که قیمت بلیت هواپیما از اهواز به مشهد برای روزهای نهم و دهم محرم به ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است.
در واکنش به این وضعیت، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری اعلام کرده که قرار است «پروازهای فوقالعاده» برای شهرهای مشهد و شیراز در آن روزها برقرار شود.