وزیر گردشگری ایران می‌گوید توسعه توریسم با ۱۳۰ هواپیمای کهنه ممکن نیست

Iranian Airline Dispute

وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری دولت پزشکیان می‌گوید توسعه گردشگری با ۱۳۰ فروند هواپیما با میانگین سنی بالا، ممکن نیست.

رضا صالحی امیری روز سه‌شنبه ۱۳ آذر اعلام کرد این امکانات پاسخگوی ۱۵ میلیون گردشگر نیست و افزود: «برای توسعه صنعت گردشگری، به ظرفیت‌های هواپیمایی بیشتر و فعالیت شرکت‌های هواپیمایی خارجی در ایران نیاز داریم.»

آقای صالحی امیری می‌گوید سال گذشته ۶ میلیون و ۳۸۲ هزار گردشگر وارد ایران شدند. او توضیح نداد گردشگران خارجی تبعه کدام کشورها بوده‌اند، اما پیشتر مقامات ایران اعلام کرده‌اند که نیمی از گردشگران خارجی ایران را عراقی‌ها تشکیل می‌دهند.

او وضعیت ناوگان زمینی کشور را نیز برای پاسخ دادن به نیازهای موجود برای جذب گردشگر خارجی نامناسب دانست و با اشاره به عدم امکان استفاده از کارت‌های اعتباری خارجی در ایران، گفت که زیرساخت‌های کشور برای توسعه این حوزه آماده نیست.

بیشتر در این باره: نگرانی از احتمال حذف نام ایران از فهرست مقاصد سفر در تمام تورهای خارجی

انتظارِ بهره‌گیری از هواپیماهای تازه و بیشتر یا ورود شرکت‌های هواپیمایی خارجی در حالی است که اتحادیه اروپا نیز مهرماه امسال خطوط هواپیمایی ایران‌ایر، ماهان و ساها ایران را به خاطر مشارکت در حمل تسلیحات برای جنگ اوکراین تحریم کرد.

پیشتر مقامات ایران اعلام کرده بودند که بیش از نیمی از هواپیماهای کشور زمین‌گیر هستند و از طرفی تحریم‌های آمریکا علیه صنعت هواپیمایی ایران به اتهام مشارکت آن در انتقال سلاح به نیروهای نیابتی در منطقه، نیز اجازه خرید هواپیمای جدید به ایران نمی‌دهد.

آقای صالحی امیری بدون اشاره به بازداشت‌های گسترده اتباع خارجی و دوتابعیتی طی سال‌های گذشته که کشورهای غربی از آن به عنوان «گروگان‌گیری جمهوری اسلامی برای دریافت امتیازات مالی و سیاسی» یاد می‌کنند، گفته است موضوع بعدی در عدم توسعه حوزه گردشگری، «ایران هراسی» است که «به دلیل تبلیغات سوء توسط دشمنان» اتفاق می‌افتد.

او اظهار امیدواری کرد که تا انتهای برنامه هفتم توسعه (سال ۱۴۰۷) هدف جذب ۱۵ میلیون گردشگر محقق شود.

وضعیت همسایه‌های مطرح در مسافرت هوایی و گردشگری

فرسودگی ناوگان هوایی ایران در حالی است که طبق آخرین آمارهای رسمی، شرکت‌های هواپیمایی قطر و امارات متحده عربی در نیمه ابتدایی سال به ۲۶ تا ۲۷ میلیون مسافر خدمات ارائه داده و فرودگاه‌های ترکیه در ۱۰ ماه سال جاری میلادی میزبان ۱۰۳ میلیون مسافر بوده که سه چهارم آن‌ها با خطوط هوایی خود ترکیه سفر کرده‌اند.

از لحاظ جذب گردشگر، امارات در نیمه ابتدایی امسال میزبان ۳۰ میلیون گردشگر بوده و آمارهای وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه نیز حاکی است که در۱۰ ماه سال جاری ۵۴ میلیون گردشگر خارجی وارد کشور شده‌اند. ترکیه درآمد ۶۰ میلیارد دلاری از جذب گردشگر خارجی برای سال جاری را هدف‌گذاری کرده است.

عربستان نیز پارسال میزبان ۲۷ میلیون بازدیدکننده خارجی بود که دو میلیون نفر آنها زائران حج عمره بودند و از این محل ۳۷ میلیارد دلار کسب درآمد کرد که یک رکورد تاریخی برای این کشور به حساب می‌آید. این رقم سهمی ۳ درصدی در تولید ناخالص داخلی عربستان دارد، اما این کشور در نظر دارد با توسعه حوزه گردشگری، سهم آن از اقتصاد کشور را به ۱۰ درصد برساند.

هم‌اکنون صنعت گردشگری بیش از ۹ درصد از کل اقتصاد جهانی را تشکیل می‌دهد و حجم این بازار سالانه به ۱۰ تریلیون دلار می‌رسد.