واکنش مقام گردشگری به تبدیل مسیرهای کولبری به جاذبه توریستی: «برخورد می‌کنیم»

در واکنش به انتشار گزارش‌هایی مبنی بر اعزام تورهای گردشگری به مسیرهای کولبری و محل جان‌ باختن کولبران ایرانی، معاون گردشگری در وزارت میراث فرهنگی از برخورد با «متخلفین» در این حوزه خبر داد.

ولی تیموری روز جمعه، ۳۰ خرداد، در گفت‌و‌گو با خبرگزاری برنا اعزام تورهای گردشگری به محل جان باختن کولبران را «مقصد توریستی نامتعارف» نامیده و چنین نظر داد که این با «ذات گردشگری، در تضاد است».

آقای تیموری می‌گوید تبدیل مسیر کولبران به حاذبه توریستی «غیرقانونی و غیرسازمان‌یافته» بوده و تنها از سوی «تعداد محدودی» از گروه‌های گردشگری مورد بازدید قرار گرفته است.

به گفته وی، وزارت میراث فرهنگی برنامه سفر این گروه‌ها را تائید نکرده، چرا که «بازدید از جنبه‌های تلخ و منفی جامعه» در دستور کار این وزارتخانه قرار ندارد و «ارزش افزوده برای مردم» ندارد.

این مقام مسئول در وزارت میراث فرهنگی همچنین از برخورد با «متخلفان» از سوی مسئولان استانی، پس از اطلاع از اعزام گردشگران به این اماکن خبر داد.

معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی در عین حال گفت که به‌زودی «سامانه نظارت بر تورهای گردشگری» راه‌اندازی می‌شود تا با نظارت بیشتر بر آنها «دیگر شاهد چنین اتفاقاتی نباشیم.»

شبکه اطلاع‌رسانی دانا نیز با انتقاد از این تورها نوشته که «تورهای گردشگری در فکر درآمدزایی از رنج و محنت کولبران» هستند.

در این گزارش از این که «گویا تماشای مشقت‌ها و رنج و بدبختی‌های کولبران استان کردستان به فهرست جاذبه‌های دیدنی استان تبدیل شده» انتقاد شده و آن را نشانه فقدان نظارت بر تورهای گردشگری و بی‌تفاوتی دولت درباره وضعیت معیشت کولبران دانسته است.

دانا به نقل از مدیر یکی از تورهای گردشگری که در آگهی خود «مشاهده راه عبور کولبران» را نیز در کنار مناطق دیدنی درج کرده، نوشته که «هدف ما از مشاهده راه عبور کولبران، نشان دادن وضعیت مشقت‌بار این عزیزان بود، نه چیز دیگر» و به علت اعتراض‌های مردمی، آن را حذف کردیم.

خبر تبدیل مسیرهای عبور کولبران در استان کردستان به جاذبه گردشگری، تنها چند ماه پس از جان باختن فرهاد خسروی، نوجوان ۱۴ساله مریوانی در حین کولبری منتشر می‌شود. آزاد خسروی، برادر ۱۷ ساله وی نیز در همین مسیر جان باخته بود.

انتشار تصویر این جوان که از شدت سرما جان داده بود، موجی از خشم و اندوه در فضای مجازی فارسی‌زبان برانگیخت.

سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو» اعلام کرده در سال ۲۰۱۹ میلادی، هفت کولبر زیر ۱۸ سال در ایران کشته شده‌اند و یک کولبر نیز زخمی شده است.

بر اساس این گزارش، از این هشت مورد، شش کولبر با شلیک مستقیم نیروهای حکومتی کشتە یا زخمی شدەاند.

منابع: برنا، دانا و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.