در تازهترین موج اعتراضات و ابراز نظر کاربران ایرانی در فضای مجازی، هشتگ #کولبر_نکشید بازتاب گستردهای در توئیتر یافته است.
طی روزهای گذشته، بار دیگر، شمار زیادی از کاربران به کشتهشدن کولبران توسط نیروهای امنیتی و مرزبانی اعتراض کرده و خواستار توقف این روند شدهاند.
موج تازه پس از آن شکل گرفته که گزارشهای جدید از کشته و زخمی شدن دستکم ۲۰ کولبر در ماه ژوئیه/ اواسط تیر تا هفته دوم مرداد، در مرزهای غربی ایران منتشر شد.
سازمان حقوق بشری ههنگاو، دهم مرداد، بر پایه آماری که میگوید در مرکز اسناد این سازمان جمعآوری شده، اظهار داشت ۶ کولبر طی ماه ژوئیه کشته و ۱۴ کولبر دیگر زخمی شدهاند.
به گفته ههنگاو بیشترین شمار قربانیان را شهروندان آذربایجان غربی تشکیل میدادند.
این سازمان همچنین اظهار کرده به جز ۲۰ درصد موارد طبیعی، تمامی دیگر موارد مرگ یا زخمیشدن مربوط به «شلیک مستقیم» به کولبران میشود.
شبکه حقوق بشر کردستان نیز در حساب کاربری خود در توئیتر میگوید بر اساس آماری که جمع کرده طی سال ۲۰۱۹ «بهدلیل شلیک نیروهای مرزی ایران و یا در پی سوانح طبیعی، ۷۹ کولبر کشته و ۶۶ تن زخمی شدند».
اخبار و گزارشهای مربوط به کشتهشدن کولبران بارها منتشر شدهاست و در مواردی نیز بازتاب گستردهای داشته و به اعتراضات و اعتصاباتی در مناطق و شهرهای مختلف ایران انجامیدهاست.
مقامهای جمهوری اسلامی کولبری را بخشی از روند قاچاق کالا میدانند. با این حال بسیاری از منتقدان و کنشگران، با اشاره به فقر و بیکاری گسترده، نابرابریها و چالشهای دیگر، کولبری را نه راهی برای کسب درآمد که تنها راه «زندهماندن» گروهی از شهروندان و خانوادههای آنها توصیف میکنند.
این انتقادها به ویژه با انتشار روزافزون گزارشها از فساد و اختلاس دولتی، و خروج مقامهای مختلف جمهوری اسلامی با درآمدهای ناشی از آنها از کشور، بیشتر هم شدهاست.