«افزایش محدودیت‌های شدید» در خوابگاه‌های دانشجویان در ایران

همزمان با اتمام بررسی غیرشفاف لایحه جنجالی حجاب در مجلس شورای اسلامی، گزارش‌ها حاکی از افزایش فشار بر دانشجویان دانشگاه‌های ایران است.

کانال شوراهای صنفی دانشجویان کشور روز یکشنبه ۲۹ مرداد گزارش داد که انواع محدودیت‌ها به ویژه در خوابگاه‌های دختران دانشگاه‌ها افزایش یافته است.

بر اساس این گزارش، به عنوان نمونه در خوابگاه دختران دانشگاه فرهنگیان تبریز «محدودیت‌هایی اعمال شده که در زندان هم برقرار نیستند».

این نهاد صنفی نوشت: «بر اساس گزارش دانشجویان، دانشگاه در بازه فرجه امتحانات ترم تابستانی، برای دانشجویان دختری که تصمیم گرفتند تا در خوابگاه بمانند، محدودیت‌ تردد یک ساعته گذاشته ‌است. یعنی دانشجو در طول روز تنها می‌تواند به مدت یک ساعت از خوابگاه خارج شود. در هر بار خروج دانشجو از خوابگاه، مدت زمان خروج ایشان ثبت می‌شود و چنانچه دانشجو بیشتر از یک ساعت خارج از خوابگاه بوده باشد، به حراست معرفی می‌شود.»

به نوشته شوراهای صنفی دانشجویان کشور، «در مواردی که دانشجو از این مقررات تبعیت نکرده‌ باشد، با خانواده‌اش تماس گرفته می‌شود، کارت دانشجویی وی ضبط می‌گردد و اجازه خروج از خوابگاه از وی گرفته می‌شود. درصورت تکرار هم به کمیته انضباطی ارجاع داده می‌شود.»

بیشتر در این باره: اعتراضات شبانه دانشجویان دانشگاه تهران به مصوبه تعطیلی خوابگاه‌ها و کلاس‌ها

این گزارش می‌افزاید که مسئولان خوابگاه در پاسخ به دانشجویان معترض گفته‌اند: «وقتی دانشجویی بیرون می‌رود دردسر ایجاد می‌کند.»

اما این محدودیت‌ها به خوابگاه دختران محدود نیست و بر اساس این گزارش، «در خوابگاه‌های پسرانه، وضعیت رفاهی دانشجویان اسفناک است».

شوراهای صنفی دانشجویان کشور نوشت: «با‌ وجود مشکلات رفاهی متعدد دانشجویان و آزادی‌های روز به روز کوچکتر شده، دانشگاه تنها تمرکز خود را بر پوشش دانشجویان گذاشته است».

در روزهای اخیر کانال شوراهای صنفی دانشجویان کشور از حذف دو رشتۀ مجسمه‌سازی و سینما از فهرست دانشگاه هنر در دفترچۀ انتخاب رشته کنکور بدون هیچ اطلاع قبلی خبر داده بود، اما یکی از مسئولان دانشگاه هنر، روز دوشنبه سی‌ام مرداد این موضوع را تکذیب کرد و یک مسئولی دیگر گفت که این دو رشته «پس از بررسی» به دفترچه بازگردانده خواهد شد.

سعید سید احمدی زاویه، معاون آموزشی دانشگاه هنر، روز دوشنبه به خبرگزاری ایسنا گفت که «ما همانند سایر دانشگاه‌ها از چند ماه پیش درخواست و مستندات خود را برای پذیرش دانشجو در رشته سینما و مجسمه‌سازی به سازمان سنجش آموزش کشور اعلام کردیم و اشتباه این سازمان بود که رشته‌ها را در دفترچه ذکر نکرده است.»

او اضافه کرد که «این اشتباه سیستمی از سوی سازمان سنجش اتفاق افتاده‌است به زودی در اصلاحیه دفترچه رفع خواهد شد.»

اما در همین روز، علی شمسی‌پور، سخنگوی وزارت علوم در این باره به خبرگزاری ایرنا گفت: «رشته‌هایی که به هر دلیل ازقلم‌افتاده باشند پس از بررسی مجدد در اصلاحیه دفترچه وارد خواهند شد.»

اظهارات این دو مسئول در حالی بیان می‌شود که کانال شوراهای صنفی دانشجویان کشور با یادآوری این که دانشجویان این دو رشته بیشترین مشارکت را در اعتراضات سال گذشته داشته‌اند و تعداد زیادی از دانشجویان و استادان این رشته‌ها تعلیق و محروم شده‌اند، خبر یادشده را نشانۀ عزم مقامات برای «حذف» کامل این دو رشته دانسته بود.

همچنین حساب «حرفه: هنرمند» در شبکه ایکس (توئیتر سابق) نوشته بود با توجه به مشارکت دانشجویان رشته مجسمه‌سازی دانشگاه هنر در تحصن‌های همزمان با اعتراضات سال گذشته، پیش از این «شایعاتی» درباره تصمیم مدیران برای حذف کامل آن وجود داشت.

هنوز مسئولان دیگر آموزش عالی در ایران در مورد خبر حذف این دو رشته واکنشی نداشته‌اند.

بیشتر در این باره: اذعان روزنامه سپاه به اثر منفی سخت‌گیری در زمینه حجاب: «در جامعه بُغض ایجاد شد»

با وجود این افزایش محدودیت‌ها در دانشگاه‌ها، عبدالحسین کلانتری، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم به خبرگزاری دولتی ایرنا مدعی شده است: «هیچ بخشنامه جدیدی در حوزه حجاب و عفاف نداشته‌ایم».

او روز دوشنبه ۳۰ مرداد با ذکر این مطلب افزود که «وضع حجاب در جامعه ما وضعیت مطلوبی نیست» اما در مورد تشدید محدودیت در دانشگاه‌ها افزود که «وضعیت حجاب در دانشگاه‌ها از متوسط جامعه بالاتر است».

در جریان اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱، دانشگاه‌های ایران یکی از کانون‌های اصلی اعتراضات بود و در ماه‌های گذشته، علاوه بر اعمال محدودیت‌های گسترده علیه دانشجویان، محدودیت‌هایی نیز علیه استادان حامی اعتراضات و دانشجویان وضع شده است.

بر اساس گزارش رسانه‌های ایران، شبکه‌های اجتماعی و رادیو فردا؛ م.ت / پ.پ/م.ا.