سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز سه شنبه ۱۷ فروردین ماه دور نخست مذاکرات درباره توافق هستهای با ایران موسوم به برجام در وین را «یک گام سازنده و رو به جلو» خواند، اما از اقدام ایران در طرح «خواستههای حداکثری» در این مذاکرات انتقاد کرد.
ند پرایس در واشینگتن به خبرنگاران گفت: به رغم اینکه در مذاکرات در وین با ایرانیها مستقیم مذاکره نمیکنیم، ما از این گام استقبال میکنیم، این یک گام سازنده ومرحلهای بالقوه مفید است.
او تصریح کرد که در این مذاکرات آمادگی ایران برای بازگشت به تعهدات برجامیاش مشخص خواهد شد و این که آمریکا نیز باید چه اقداماتی برای بازگشت به این توافق انجام دهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اضافه کرد٬ ما هیچ پیشرفت فوری پیش بینی نمیکنیم. ما میدانیم که بحثهای دشواری پیش رو خواهد بود٬ اما این یک گام سالم رو به جلو است.
دور نخست مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا با حضور کشورهای عضو توافق هستهای برجام با هدف رفع تحریمهای ایران و بازگشت این کشور به تعهدات هستهای خود در چارچوب این توافق در وین برگزار شد. قرار است این مذاکرات روز جمعه در وین ادامه یابد.
ند پرایس در ادامه تاکید کرد که دو گروه کاری در جریان این مذاکرات در خصوص اقدامات دو طرف برای بازگشت به تعهدات خود کار خواهند کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اضافه کرد، آنچه در وین امروز و طی چند روز آینده بر سر میز مذاکره مطرح است٬ مذاکرات غیرمستقیم اولیه در مورد اولین قدم است، آنچه که ایران باید برای از سرگیری تعهداتش در چارچوب برجام انجام دهد و کارهایی که ایالات متحده لازم است برای از سرگیری تعهدات و بازگشت خود به این توافق انجام دهد.
ند پرایس تصریح کرد که در جریان مذاکرات وین، امریکا درک بهتری از نقشه راه برای بازگشت دو کشور به تعهدات خود در چارچوب برجام خواهد داشت.
وی با این حال تاکید کرد: خواستههای حداکثری راهگشا نخواهند بود.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت، دلیل این که ما در وین حضور داریم این است که در خصوص بازگشت دو طرف به تعهدات مذاکره کنیم. درخواست از آمریکا برای اقدامات یکجانبه یا برداشتن گامهای مصالحه جویانه بدون انجام اقدام متقابل از سوی ایران، غیر سازنده است.
بیشتر در این باره: ایران آزادسازی یک میلیارد دلار از دارایی خود در قبال توقف غنیسازی ۲۰ درصدی را رد کردعباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران، نیز پس از دور نخست مذاکرات در وین از تشکیل دو کارگروه تحریمها و هستهای برای بازگشت به برجام خبر داد و گفت: «قرار است این کارگروهها کار خود را تا جمعه ادامه دهند. ما روز جمعه، کار این کارگروهها را در قالب کمیسیون مشترک مورد ارزیابی قرار میدهیم و اگر پیشرفتی حاصل شده باشد، ادامه میدهیم. »
مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران در ادامه تصریح کرد: « مذاکرهای که هماکنون انجام میدهیم، فقط مذاکره با کشورهای ۱+۴ است. هیچ مذاکرهای با آمریکا نداریم و حتی مذاکره غیرمستقیم با این کشور هم نداریم. ما با ۱+۴ نشسته و گفتوگو میکنیم، چارچوب بحث را روشن میکنیم، آنها جداگانه با آمریکا صحبت میکنند.»
عباس عراقچی همچنین در خصوص کارکرد این دو کارگروه گفت:« کارگروه تحریمها قرار است مجموعه اقداماتی که آمریکا در مسئله رفع تحریمها باید انجام دهد، مشخص کنند. کارگروه هستهای هم مجموعه اقداماتی که باید ایران انجام دهد تا اجرای کامل برگردد را تنظیم میکند. مجددا در کمیسیون مشترک بحث میکنیم، ترتیب و تقدم آن را مشخص میکنیم.»
معاون سیاسی وزارت امور خارجه ایران تاکید کرد که در این مذاکرات «هیچ گفتوگویی» درباره موضوع برجام و سایر مسائل مانند برنامه موشکی و فعالیتهای منطقهایایران انجام نشده است.
انریک مورا، معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا و رئیس نشست اعضای برجام در روز سهشنبه، نیز اعلام کرد که ما باید تمام تلاش خود را به بهترین وجه انجام دهیم تا برجام احیاء شود.
این نشست با میانجیگری اتحادیه اروپا انجام میشود و هیات آمریکایی نیز به رهبری رابرت مالی نماینده ایالات متحده آمریکا در امور ایران به وین سفر کرده، اما در هتلی جداگانه مستقر شده است.
ایران میگوید حاضر به مذاکره مستقیم یا غیرمستقیم با آمریکا نیست. اما اتحادیه اروپا مذاکراتی با هیات آمریکایی خواهد داشت.
آقای مورا میگوید هدف آشکار این نشستها بازگشت کامل و موثر همه طرفین به تعهدات هستهای خود بر اساس برجام است.