ایران از انجام فاز اول تست انسانی «واکسن ایرانی کرونا» با ۵۶ نفر خبر داد

یک عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا می‌گوید که فاز اول تست انسانی «واکسن کرونای ایرانی» احتمالا از هفته اول دی‌ماه به بعد آغاز می‌شود.

مینو محرز که خبرگزاری ایسنا از او به عنوان محقق اصلی پروژه تولید واکسن ایرانی کرونا هم نام برده است، افزوده که این فاز با مشارکت ۵۶ نفر آغاز می‌شود.

به گفته او، «در این فاز دو تزریق برای داوطلبان در فاصله دو هفته انجام می‌شود. یعنی ابتدا یک تزریق را انجام می‌دهند و دو هفته بعد هم تزریق دوم را انجام می‌دهند».

خانم محرز در خصوص این‌که چه زمانی «واکسن ایرانی کرونا» آماده می‌شود، اعلام کرده که «اگر همه چیز با موفقیت پیش رود و تایید آن را هم از سازمان بهداشت جهانی دریافت کنیم، نهایتا در اواخر بهار بتوانیم واکسن ایرانی کرونا را داشته باشیم».

پیشتر نیز برخی از منتقدان داخلی سیاست‌های وزارت بهداشت در مورد تولید «واکسن ایرانی کرونا» گفته بودند که این واکسن تا اواخر بهار در دسترس نخواهد بود. این در حالی است که تا آن زمان شش ماه فاصله وجود دارد و بسیاری می‌توانند مبتلا و قربانی شوند.

بیشتر در این باره: طوفان توئیتری ایرانی‌ها: واکسن بخرید

طی هفته‌های اخیر مراجع مختلف توصیه کرده‌اند که وزارت بهداشت و درمان خرید خرید واکسن‌های موجود بویژه فایزر- بیون‌تک را در دستور کار قرار دهد که کارایی آن تا ۹۵ درصد ثابت شده است.

با این حال مقام‌های جمهوری اسلامی اظهارات متناقضی در این زمینه بیان کرده‌اند، از ادعای تحریم و موانع انتقال ارز برای خرید واکسن خارجی تا فقدان زیرساخت‌های لازم به منظور نگهداری واکسن یاد شده در دمای منفی ۷۰ درجه.

این در حالی است که ناصر ریاحی رئیس اتحادیه واردکنندگان داروی ایران گفته که «هیچ مشکلی» برای انتقال ارز به منظور واردات واکسن کرونا و دیگر اقلام دارویی از خارج به ایران وجود ندارد.

کشورهای مختلف جهان از ماه‌ها پیش و همزمان با پیشرفت تحقیقات در مورد واکسن‌های در دست مطالعه و آزمایش، اقدام به پیش‌خرید چند واکسن اصلی شامل فایزر- بیون‌تک، مدرنا و آکسفورد کرده‌اند ولی ایران به برنامه کواکس- زیر نظر سازمان جهانی بهداشت- اعلام کرده که واکسن فایزر را نمی‌خواهد.

پیشتر رضا ملک‌زاده، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، ضمن استعفا از مقام خود نامه انتقاد‌آمیز تندی علیه سعید نمکی وزیر بهداشت و رویکردهای او در رابطه با بحران کرونا منتشر کرده بود.

آقای ملک‌زاده در نامه‌ای که ۳۰ آبان منتشر شد، دلایل استعفای خود را «مدیریت بسیار غلط و پرتناقض در پاندمی کرونا، اظهارات غیرعلمی و معرکه‌گیری وزیر بهداشت درباره تولید واکسن کرونا و ادعاهای بی‌اساس مبنی بر تاثیر داروهای گیاهی و طب سنتی بر کرونا» عنوان کرد.

وی از جمله دلیل استعفای خود را «اظهارات غیر علمی و ناشی از شتابزدگی» وزیر بهداشت در مورد «تولید واکسن ایرانی کرونا که هنوز در حال طی مراحل اولیه بوده» توصیف کرد که به نوشته آقای ملک‌زاده، وزیر بهداشت «مدعی معرکه گرفتن برای تولید آن» شده است.

یکشنبه شب شمار زیادی از کاربران ایرانی طوفانی توئیتری با هشتگ «واکسن بخرید» به راه انداختند و خواستار پاسخگویی مقام‌های جمهوری اسلامی در این زمینه شدند.

بیشتر در این باره: استعفای معاون وزیر بهداشت ایران در اعتراض به «مدیریت غلط» بحران کرونا

سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران، یکشنبه شب در شبکه سوم تلویزیون ایران مدعی شد که «تلاش‌های زیادی» برای خرید واکسن خارجی در جریان است و این واکسن را «از موثق‌ترین و معتبرترین منابع تهیه خواهیم کرد و در روزهای آینده خبرهای خوشی را در زمینه ورود واکسن به اطلاع مردم می‌رسانیم».

«واکسن ایرانی با متد ویروس ضعیف شده»

مینو محرز در بخش دیگری از اظهاراتش درباره «واکسن ایرانی کرونا» گفته که این واکسن «بر اساس متد ویروس کشته شده و ضعیف شده است که این نوع واکسن هم مصونیت خوبی می‌دهد».

او افزوده است: موسسه‌ای که قرار است تست انسانی واکسن داخلی را انجام دهد، «وابسته به ستاد اجرایی فرمان امام است».

ستاد اجرایی فرمان امام از نهادهای اقتصادی زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی ایران است و انحصار تولید ماسک در کشور را نیز در دست دارد.

خبر تولید «واکسن ایرانی کرونا» در حالی اعلام می‌شود که رضا ملک‌زاده، معاون وقت فناوری و تحقیقات وزیر بهداشت ایران، روز ۲۳ آبان گفته بود که «برخی زیرساخت‌های لازم» برای ساخت واکسن کرونا را نداریم ولی «دانش ساخت» این واکسن را داریم.

بر اساس گزارش خبرگزاری‌های ایسنا، صداوسیما و رادیو فردا/ک.ر