میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی واقع در وین، روز دوشنبه هشتم آذر، با اشاره به پایان یافتن نشست کمیسیون مشترک برجام اعلام کرد که «مذاکرات آغاز موفقیتآمیزی داشت و شرکتکنندگان در مورد اقدامات فوری بیشتر به توافق رسیدند.»
نشست افتتاحیه کمیسیون مشترک برجام به ریاست مشترک علی باقری، رئیس هیأت مذاکرهکننده ایران و انریکه مورا، معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا و با حضور هیئتهای ایران، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا، آلمان و اتحادیه اروپا که بعد از ظهر دوشنبه آغاز شده بود پس از یک ساعت پایان یافت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، انریکه مورا، مقام اتحادیه اروپا که ریاست مذاکرات هستهای ایران را برعهده دارد نیز روز دوشنبه در وین پس از اولین نشست خود با مذاکرهکنندگان جدید ایرانی به خبرنگاران گفت که آنها «تمایل به تعامل جدی نشان دادند» و این باعث «دید مثبت» او شده است.
انریکه مورا گفت که در این مذاکرات، ایران بر خواسته خود مبنی بر لغو تمامی تحریمها پافشاری داشت، اما افزود که با وجود «احساس فوریتی» که آنها در این مورد ابراز کردند «هیچ جدول زمانی مشخصی برای این روند ارائه نشد.»
معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا همچنین از ادامه مذاکرات طی دو روز آینده در دو کارگروه تحریمها و هستهای خبر داد.
همزمان با انجام این مذاکرات که هفتمین دور مذاکرات هستهای پس از بیش از ۵ ماه تعلل ایران بود، وزیر خارجه جمهوری اسلامی گفت که «بازگشت احتمالی آمریکا به برجام مورد توجه ما نخواهد بود مگر این که تضمینهایی ارائه گردد که تجربه تلخ گذشته تکرار نخواهد شد و شرکای اقتصادی ایران بتوانند با اطمینان خاطر وارد تعاملات اقتصادی پایدار و بدون نگرانی با ایران شوند.»
او افزود: «آنچه که در مذاکرات آتی مشخص است این است که ایران با حسن نیت وارد مذاکرات میشود تا به یک توافق خوب برسد اما درخواستهای فرابرجامی را نخواهد پذیرفت و جمهوری اسلامی ایران در مورد موضوعات فراتر از برجام وارد مذاکره نخواهد شد.»
این تأکیدات آقای امیرعبداللهیان در حالی بیان میشود که آمریکا بارها اعلام کرده دولت این کشور اختیار ارائه تضمین برای عدم خروج دولتهای آتی آمریکا از برجام را ندارد و تنها میتواند تحریمهایی را که در رابطه با برنامه هستهای ایران وضع شده لغو کند، نه همه تحریمها را.
کشورهای اروپایی عضو برجام نیز هشدار دادهاند که عدم شروع مذاکرات از نقطهای که متوقف شده است، منجر به شکست مذاکرات خواهد شد.
بیشتر در این باره: مذاکرات احیای برجام؛ ایران پیشنهاد گفتوگوی مستقیم با آمریکا را رد کردروز دوشنبه سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به پیشنهاد آمریکا برای مذاکره مستقیم در وین، این پیشنهاد را رد کرده و گفت: «اگر آمریکا برای رفع تحریمها و رفع واقعی تحریمها بیاید میتواند بلیت بازگشت به اتاق برجام را دریافت کند».
او که در نشست خبری روز دوشنبه، ۸ آذر به سوالات خبرنگاران پاسخ میداد، همچنین با انتقاد از مقاله مشترک وزیران خارجه بریتانیا و اسرائیل برای جلوگیری از تبدیل شدن ایران به یک قدرت هستهای، گفت هدف برخی کشورهای اروپایی طولانی کردن مذاکرات است.
رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، روز جمعه از مذاکرهکنندگان ایرانی خواست اگر خواهان نتیجه سریعتر هستند، به جای واسطه قرار دادن اروپاییها، مستقیماً با آمریکا به مذاکره بنشینند.
آخرین دور مذاکرات ایران و اعضای برجام شامل چین، روسیه، بریتانیا، فرانسه و آلمان ۳۱ خرداد انجام شد و ایران از آن زمان برای بازگشت به میز مذاکرات تعلل کرده بود.